Podnikové služby se do pěti let zařadí mezi nejdůležitější sektory české ekonomiky

Mezi nejdůležitější sektory české ekonomiky z hlediska zaměstnanosti i ekonomické výkonnosti se do roku 2025 zařadí obor podnikových služeb. Díky schopnosti fungovat v plně digitálním prostředí a přinášet inovace do všech oblastí podnikání obor i nadále poroste. Za pět let tak bude ve více než 500 centrech podnikových, inovačních a IT služeb v České republice pracovat již 180 tisíc zaměstnanců. Obor tak má potenciál výrazně přispět k transformaci a růstu české ekonomiky.

Studie asociace ABSL a společnosti McKinsey & Company predikuje, že obor podnikových služeb v ČR poroste i během příštích pěti let. Dnes v České republice funguje 310 center podnikových služeb, které zaměstnávají 120 000 lidí. Do roku 2025 však počet místních center vzroste na 500, zaměstnanců tohoto oboru bude plných 180 000.

Podnikové služby podle studie mají potenciál proměnit Českou republiku z tradiční výrobní ekonomiky s levnou pracovní silou na zemi moderních a inovativních služeb s vysokou přidanou hodnotou. Kromě toho, že do oboru podnikových služeb vedle tradičních finančních, personálních a marketingových služeb patří i služby vývoje a podpory IT, zavádění robotické automatizace či datová analytika, je obor plně digitalizovaný a veškeré služby poskytuje zákazníkům z celého světa přes internet.

Původně v českých centrech podnikových služeb převládal outsourcing provozu a transakčních činností, od účetnictví přes logistiku až po lidské zdroje. Postupně se důraz přesouvá na IT, typicky jde o správu infrastruktury, nasazování robotické automatizace, digitalizaci nebo vývoj, testování a nasazování nových produktů a služeb, kybernetickou bezpečnost. V současnosti pracuje 37 % českých zaměstnanců podnikových služeb v IT, což je o 18 procentních bodů více než v roce 2019.

Celkově obor v roce 2020 roste 5% tempem. Jeho dvojciferný růst z posledních let na chvíli zpomalilo jarní období nejistoty napříč světovou ekonomikou. Pro rok 2021 predikuje další expanzi 58 % českých center a zároveň se očekává příchod nových investorů. Navzdory covidovému zpomalení ekonomiky se plánuje otevření několika nových center v Praze, Brně a Ostravě. Celkem v oboru vznikne 10 000 nových pracovních míst.

Exit mobile version