Podniky se chystají modernizovat jádro svého IT

Trendem je decentralizace a distribuce cloudových zdrojů tak, aby byly blíže místu, kde jsou využívány, a podpora přitom zůstala na poskytovateli cloudu.

Analytici společnosti Gartner identifikovali trendy, na něž by se měli připravit lídři odpovědní za infrastrukturu a provoz (I&O), neboť se v příštích 12-18 měsících stanou stěžejními.
“Pandemie nastolila potřebu nových standardů a schopností v oblastech jako je práce na dálku, zásadně tak proměnila infrastrukturní oblast. Samotní pracovníci v oblasti Infrastruktury a provozu (I&O) nicméně k obdobnému modelu tak jako tak směřovali – s tím jak se mění povaha infrastruktury pracují její týmy s novými technologiemi i scénáři a stávají stále častěji vzdálenými,“ uvedl viceprezident výzkumu Gartner Jeffrey Hewitt.

Novými trendy, které budou v příštím roce zásadně hýbat IT infrastrukturou a provozem, podle Jeffery Hewitta jsou:

1. Provoz kdekoliv (anywhere operations)
Analytici Gartneru očekávají, že bezmála polovina (48 %) zaměstnanců bude pracovat z domova – a to i po skončení pandemie – oproti necelé třetině (30 %) před pandemií. Tato změna donutí vedení IT oddělení vytvořit flexibilnější a odolnější organizace, umožňující zaměstnancům pracovat odkudkoliv, umožnit zákazníkům přístup ke službám, ať už se nacházejí kdekoliv a spravovat chod a nasazování byznys služeb napříč distribuovanými infrastrukturami.

2. Optimální infrastruktura (Optimal Infrastructure)
„Klíčem ke zvládnutí provozu kdekoliv je rozvoj programovatelné infrastruktury umožňující vykonat potřebnou práci optimálním způsobem, z nejvhodnějšího místa v nejlepší okamžik – to je podstatou optimální infrastruktury,“ říká Jeffrey Hewitt. „S tím, jak se infrastruktura a provoz vyvíjí a mění na integraci a provoz, se firmy musí naučit využívat řešení jako je hyperkonvergovaná infrastruktura a úložiště s výpočetními funkcemi v praxi, optimálním způsobem.“
Optimální infrastruktura zahrnuje také datová centra a edge infrastrukturu – kterou je někdy obtížné měřit a jež vede ke vzniku složitých instalací a systémů. Analytici doporučují, aby organizace hodnotily nasazení či rozvoj konkrétní infrastruktury primárně byznysovým pohledem a zaměřily se na optimalizaci nákladů.

3. Provozní kontinuita
Výpočetní systémy a aplikace budou muset v rostoucí míře podporovat zeměpisně „rozptýlené“ zákazníky i zaměstnance. To znamená že IT služby musí být kontinuální, bez ohledu na vnější faktory, nabízet automatizaci při nasazování a údržbu s minimem zásahů. Do roku 2025 začne 60 % organizací používat pro nasazování nových výpočetních zdrojů nástroje automatizace a zároveň tak sníží potřebný čas a zvýší míru agility.

4. Modernizace jádra
Má-li se podniková architektura rozvíjet harmonicky, je třeba na udržování provozu historického jádra systémů pohlížet jako na pokračující proces, nikoliv jednorázový projekt. Firmy se musí naučit koordinovat infrastrukturu, kterou samy provozují, s cizí infrastrukturou, jíž využívají, aby je historické systémy nezpomalovaly.
„Výhodou modernizace architektury je odstranění technického dluhu a vytvoření prostoru pro snazší reakci agilní infrastruktury na rostoucí počet požadavků digitálního byznysu,“ vysvětluje J. Hewitt. „Podniky proto musí vytvořit a spustit plán modernizace s realistickým časovým horizontem.“

5. Distribuovaný cloud
Jedním z nevýznamnějších současných trendů je decentralizace a distribuce cloudových zdrojů tak, aby byly blíže místu, kde jsou využívány a břemeno podpory zůstalo u, nebo se přesunulo k poskytovateli cloudové služby. Jde o trend umožňující do budoucna flexibilněji pracovat s lokalitami (viz provoz kdekoliv) a zároveň dosáhnout rychlejší odezvy klíčových služeb.
„Trh distribuovaného cloudu zatím není vyspělý – to může znamenat vysoké náklady a příliš složité modely jeho nasazení. Podniky by nicméně měly tuto oblast sledovat, coby součást budoucnosti cloudu, neboť většina cloudových platforem začne poskytovat alespoň nějakou formu distribuovaných služeb na vyžádání během příštích čtyř let,“ dodává Jeffrey Hewitt.

Exit mobile version