Podniky stojí na křižovatce – nájem, nebo nezájem?

Začíná být hybridní kultura práce méně hybridní? S dobíhající platností nájemních smluv kancelářských prostor se na pořad dne dostává otázka, zda zachovat flexibilitu pracovní síly z hlediska místa výkonu práce, což v dnešní nepříznivé ekonomické situaci staví manažery podniků před obtížná rozhodnutí. Měli by obnovit povinnou přítomnost na pracovišti, aby ospravedlnili náklady na nemovitosti a pronájmy, ale riskovat tím nespokojenost zaměstnanců? Nebo by měli dlouhodobě podporovat hybridní uspořádání nebo práci odkudkoli, takže by mohli zmenšit kancelářské prostory, ale možná by tím negativně ovlivnili spolupráci, inovace a u některých možná i produktivitu?

Flexibilní pracovní doba se stále více normalizuje, jak ukazuje nový návrh zákona britské vlády na ochranu „rozmanitosti pracovní síly“, přičemž BBC uvádí, že trend flexibilní práce je na vzestupu a nové údaje naznačují, že čtyřdenní pracovní týden bude novým standardem. Vedení firem, jako je Twitter nebo Starbucks, však „práci z domova“ odsuzuje a striktně vyžaduje návrat na pracoviště, což naopak naznačuje, že hybridní práce je v ohrožení. Zejména když podniky musí neustále řešit nově vznikající napětí okolo hybridní práce – mimo jiné vzdálený dohled nad zaměstnanci, týmovou kulturu nebo inovace na pracovišti.

Avšak zaměstnanci, kteří v poslední době zažili hybridní práci, netouží pracovat pro firmy, které nekompromisně vyžadují práci z kanceláře. A v tom spočívá aktuální výzva pro vedení podniků. Například ze dvou firem, které nabízejí stejnou roli za srovnatelný plat s podobnými benefity, bude výhodnější nastoupit právě do té, která standardně nabízí flexibilní práci. Jaká je budoucnost kanceláří, nebo obecně fyzického pracoviště, které zahrnuje všechny naše zaměstnance?

Například v Londýně se za poslední tři roky zdvojnásobila plocha volných kancelářských prostor (podle informací CBRE Investment Management) a manažeři stojí před složitým rozhodováním – měli by prodloužit, nebo raději ukončit nájmy ve velkých městech?

Podnikové politiky hybridní práce v mnoha případech souvisí právě s rozhodnutím o nájmu kancelářských prostor.

Někteří se již rozhodli. Výzkum společnosti VMware ukazuje, že od pandemie se jedna z deseti firem v regionu EMEA zcela zbavila svých fyzických kanceláří a více než polovina kancelářské prostory omezila. Ale co ostatní? Co by měli manažeři zvážit, než se rozhodnou o případném prodloužení, omezení nebo zrušení nájmu?

Problém inovací mluví ve prospěch řešení založeného na fyzickém pracovišti

Hybridní model je pojat jako kompromis, který podporuje práci na dálku a zároveň bere v potaz přínosy osobního kontaktu. Naše data však ukazují, že flexibilní pracovní politika negativně ovlivňuje schopnost podniku úspěšně inovovat. Zaměstnanci očekávají kulturu svobody volby, ale pokud je to na úkor obchodní úspěšnosti, je hybridní uspořádání stále ještě pro moderní podnik žádoucí?

Téměř dvě třetiny respondentů uvedly, že jejich práce je inovativnější, pokud jsou v prostorách zaměstnavatele. I když to možná ti, kdo pracují z domova, neradi slyší, tato zjištění odhalují krutou pravdu, kterou se podniky musí zabývat. Týmy, které se snaží inovovat na dálku, ohrožují dlouhodobou životaschopnost svého podniku. Inovace jsou rozhodujícím faktorem podnikatelského úspěchu. Pokud zaměstnanci nebudou mít možnost projevit svoji kreativitu a přicházet s nápady na dálku, hybridní práce se nebude úspěšně rozvíjet.

Hybridní práce, nebo nic

Označovat flexibilitu práce za selhání v souvislosti s poklesem tempa a míry inovací by bylo chybné. Distribuované týmy jsou novou realitou a drtivá většina pracovníků v regionu EMEA (81 %) uvádí vyšší spokojenost s prací, pokud mohou pracovat odkudkoli. To samozřejmě závisí na povaze pracovní funkce zaměstnance.

Politika práce odkudkoli zavedená v důsledku pandemie má pozitivní dopady ve všech oblastech, kdy polovina dotázaných v regionu EMEA se těší ze zlepšení komunikace s manažery, morálky a spolupráce. Pryč jsou doby tradiční kancelářské kultury, kdy zaměstnanci očekávali dohled manažerů jako „součást práce“ nebo akceptovali dlouhé vyčerpávající hodiny za pracovním stolem.

Podle konsorcia Future Forum se více než třetina pracovníků ve Velké Británii, Francii a Německu vrátila na celou pracovní dobu zpět do kanceláří, ale více než polovina z nich tam není z vlastní vůle a říkají, že by upřednostňovali flexibilnější uspořádání. Nizozemský parlament dokonce v létě 2022 schválil novou normu, která u určitých pracovních míst zavádí zákonné právo na práci z domova.

Manažeři si nemohou dovolit pochybovat o přínosech flexibilní práce, jinak riskují nárůst fluktuace zaměstnanců a snížení úspěšnosti náborových aktivit. Všichni jsme byli svědky vlny odporu, jaká se zdvihla, když Elon Musk požadoval, aby se zaměstnanci Tesly vrátili do kanceláří.

Řešením není ani slepé opouštění otevřených kanceláří, ani plošné rušení hybridních uspořádání. Řešení spočívá v dosažení všeobecně přijatelné rovnováhy. Strategie by měla stavět na spojení technologií, kultury a samozřejmě samotných lidí, a umožňovat jim vykonávat jejich roli částečně na místě, které je nejlepší pro ně, částečně na místě, které je nejlepší pro organizaci, ať je to výhradně doma, výhradně na fyzickém pracovišti, nebo cokoli mezi tím. Otázkou tedy je, jak může podnik takové rovnováhy dosáhnout.

Oživení inovací díky využití digitálních technologií ke zvýšení produktivity

Kreativita a technologie se vzájemně nevylučují. Technika vylepšila každý interní i externí podnikový proces a každý aspekt každodenního života. Jsou-li k dispozici správné prostředky, může vzkvétat digitální kreativita.

Podniky ale musí lépe využívat nástroje určené k podpoře inovací. Z tohoto hlediska bude mít zásadní význam usnadnění bezpečného přístupu k podnikovým informacím pro všechny zaměstnance bez ohledu na to, kde se nacházejí. Snahy o „nové pojetí“ pracovišť by měly využívat moderní technologie a zároveň posílit programy školení v digitálních dovednostech a bezpečnosti práce na dálku, ale i osvětu ohledně záměrů a cílů podniku. To přispěje k posilování kultury soudržnosti, autenticity a spolupráce. Takový základ je nezbytným předpokladem k tomu, aby pracovníci mohli skutečně těžit ze síly digitálních nástrojů.

Digitální transformace s kreativními výsledky

Zavedení povinných osobních setkání k tvorbě nápadů je z hlediska podpory inovací předem odsouzeno k nezdaru. Produktivita a invence nemusí trpět kvůli tomu, že zaměstnanci nesedí v kanceláři. Firmy, kterým se dobře daří, se řídí filozofií „na dálku na prvním místě“, aniž by byl kdokoli považován za zaměstnance druhé kategorie, ať je doma nebo v kanceláři. Práce odkudkoli se stala nedílnou součástí moderní firemní kultury a omezení fyzických prostor může být právě tím, co je zapotřebí k vytvoření prostoru pro nevyhnutelnou primárně digitální budoucnost. To, na co se manažeři nyní musí soustředit, jsou investice, které budou správné z hlediska dlouhodobé životaschopnosti jejich podnikání.

Spencer Pitts, hlavní technolog digitálního pracovního prostředí, VMware

Exit mobile version