Podniky v cloudu stále častěji provozují i úložiště

Trendy 2021: Kontejnery, konsolidace a nižší investiční výdaje

Zdroj: Pixabay

V roce 2020 došlo vedle nepřehlédnutelných změn ve způsobu práce i fungování celého byznysu také k souvisejícím úpravám podnikových rozpočtů. Nejistota a nutnost zajistit kontinuitu provozu vedla k uvolňování prostředků na provozní výdaje, naopak přiškrceny byly obvykle výdaje investiční. V důsledku toho považuje stále více firem cloudové technologie jako vhodné řešení pro napjaté rozpočty.

Současně vzrostly požadavky na přenosy dat a zajištění dostatečných síťových kapacit. I po odeznění pandemie zůstanou mnozí zaměstnanci pracovat z domova, přetrvá i požadavek na jednoduchost IT a agilitu podnikání. Co z toho bude vyplývat pro další vývoj cloudových technologií a jejich využívání v podnikovém prostředí?

Od aplikací k infrastruktuře

Letošní prognóza IDC FutureScape uvádí, že 80 % podniků zrychlí svou migraci do cloudu až dvojnásobně, ať už jde o provoz aplikací nebo přesun samotné IT infrastruktury. Firma Pure Storage vidí v tomto ohledu jako klíčový trend přesun úložišť, respektive přípravu na tento proces spočívající v úpravě aplikací. Doporučuje nicméně, aby změny byly prováděny s rozmyslem, rychlá adopce moderní nativně cloudových technologií totiž vyžaduje změny na úrovni celé architektury IT.

Podle studie společnosti Flexera realizuje dnes kolem 90 % podniků strategii založenou na multicloudovém přístupu, respektive na hybridních modelech zahrnujících využití veřejného i soukromého cloudu. Mnohé firmy jsou ale nyní nuceny pozastavovat projekty IT kvůli stávající infrastruktuře. Komplexní přístup ke cloudu se tak stává důležitou součástí širší strategie digitální transformace. Cloudové technologie mohou pomoci zajistit celou řadu cílů, podporují například kontinuitu podnikání, klíčové ale je, aby se staly součástí obchodní strategie jako celku.

Podle IDC je pro rychlé a automatizované nasazování aplikací ve velkém měřítku vhodné maximálně využívat kontejnery a s nimi související mikroslužby. Infrastruktura s podporou kontejnerů se stává nutností; některé velké firmy dokonce nespoléhají na externí dodavatele, ale nástroje pro orchestraci kontejnerů vyvíjejí ve vlastní režii. Kontejnery a cloud se ideálně doplňují, vedle nejrozšířenější technologie Kubernetes zde má své místo i řada další nástrojů, například Portworx od Pure Storage podporuje škálovatelná a flexibilní úložiště dat napříč různými cloudy i prostředím on-premise. Moderní úložiště by měla maximálně podporovat cloudy i kontejnery; nativní integrace zde zvyšuje dostupnost, bezpečnost a rovněž umožňuje implementovat moderní řešení pro zálohování a obnovení nejen samotných dat, ale i vysoce distribuovaných aplikací. Schopnost rychlé obnovy aplikací je důležitá i kvůli přetrvávajícím intenzivním útokům včetně ransomwaru. Jak současně uvádí studie ESG, ochrana dat i jejich obnova je už dnes většinou založena na cloudových řešeních.

Pružnost i komplexní přístup

Patrick Smith, technický ředitel Pure Storage v regionu EMEA, upozorňuje, že v loňském chaosu firmy často nasazovaly cloudové služby překotně a nyní mají problém celé portfolio těchto řešení řídit a ekonomicky zvládat. Některé služby se proto zřejmě vrátí do místních datových center. Co je ale ještě důležitějším trendem, u využívaných cloudových služeb dojde nutně ke konsolidaci. Cloud přitom nabízí nejen flexibilitu samotného provozu, ale umožňuje i pružné změny samotných služeb – bez předcházejících velkých vstupních investic lze naddimenzované služby snadno a rychle omezovat nebo i úplně rušit.

V roce 2020 podniky ve velkém a mimo plán investovaly mimo jiné do notebooků pro zaměstnance, cloudových řešení a posílení síťových kapacit. Letos namísto toho dojde ke snaze budovat a zefektivňovat infrastrukturu jako celek, a to včetně datových center. S tím, jak byli lidé odpojeni od stávajících pracovních procesů a tradičních systémů, poklesla v řadě případů produktivita práce. V prostředí se vzdáleným přístupem zaměstnanců proto roste tlak na další automatizaci fyzických a manuálně prováděných procesů. Podle průzkumu společnosti Bredin až 62 % respondentů z řad lidí s rozhodovacími pravomocemi považuje pro zefektivnění provozu za prioritu vylepšení infrastruktury IT, především úložných systémů. Správná strategie v oblasti úložišť je klíčová i z řady další důvodů. Objem generovaných a dále zpracovávaných dat roste a tyto velké objemy jsou potřeba pro aplikace strojového učení/umělé inteligence. Zásadní je přitom předejít chaosu v datech a existenci datových sil, zajistit, aby úplná a aktuální data byla k dispozici napříč celým podnikem.

Pro zaměstnance je dále důležité, aby v prostředí cloudu a vzdáleného přístupu byly k dispozici stejné možnosti a uživatelská prostředí, jako tomu bylo v aplikacích na vlastní podnikové infrastruktuře. A nakonec cloud s placením v režimu služby XaaS obecně ovlivňuje způsob, jak podniky chtějí nakupovat prostředky IT. Respektive ani ne nakupovat, ale spíše spotřebovávat jako službu, která v rámci vnitropodnikového účetnictví bude započítána mezi provozní, nikoliv investiční výdaje. Pokud se v těchto cenových modelech platí i za infrastrukturu. Což na úrovni úložišť to znamená např. platbu podle používání souborů, bloků a objektů. Podnikům to umožní urychlit jejich digitální transformaci. Budou moci pružněji reagovat na změny poptávky, protože kapitál mají rychleji k dispozici pro další použití. Navíc pak při rozhodování nejsou zákazníci nuceni složitě odhadovat své budoucí potřeby na roky dopředu.

Exit mobile version