Polovodičový trh dosáhne letos svého dna, očekává se další etapa růstu

Pixabay License

IDC zlepšila svůj výhled trhu polovodičů. Analytická společnost došla k závěru, že k dna již bylo dosaženo dna a v příštím roce dojde návratu k růstu, který by měl i dále zrychlovat. Odhad tržeb pro letošní rok se zvýšil z 518,8 miliardy dolarů na 526,5 miliardy (to je rozdíl celých 12 %). Očekávání tržeb pro rok 2024 bylo rovněž zvýšeno z 625,9 miliardy dolarů na 632,8 miliardy, protože IDC věří, že americký trh zůstane z hlediska poptávky odolný a ten čínský se začne zotavovat. Znamenalo by to, že růst trhu v příštím roce přesáhne 20 %. V letošním roce i přes zlepšený výhled má polovodičový průmysl jako celek ale i dle nového odhadu o 12 % klesnout.
Co se týče současné situace, za změnou názoru IDC stojí hlavně zvýšená viditelnost v projeních kanálech. Změna tržního očekávání do budoucna má být důsledkem toho, že ve dvou největších tržních segmentech (PC a smartphonhy) ustupuje dlouhodobá korekce zásob. Roste cena pamětí DRAM, což pro obor většinou znamená začátek nového cyklu. Zvyšují se také požadavky ze strany výrobců serverů. Očekává se, že zvýšené zásoby v automobilovém průmyslu i dalším oborech se do poloviny roku 2024 vrátí na normální úroveň. Elektrifikace má být v nadcházejícím desetiletí nadále hnacím motorem využívání polovodičů.
Technologie a uvedení nových vlajkových produktů budou v letech 2024 až 2026 také hnací silou růstu trhu. Již v příštím roce můžeme očekávat uvádění počítačů a smartphonů s umělou inteligencí. Do roku 2027 by pak jen samotné produkty nějak obsahující umělou inteligenci měly výrobcům polovodičů generovat příjmy téměř 200 miliard dolarů ročně.
V příštím roce dojde také k růstu investic; ty stávající sice odpovídají poptávce, ale do hry navíc v řadě oblasti vstupují vládní pobídky, což stimuluje celý dodavatelský řetězec a i v jeho rámci pak má dojít k novému investičnímu cyklu.

Zdroj IDC

Exit mobile version