Pomocník do kanceláře: Samsung ProXpress C2680FX

Hledáte multifunkční zařízení, které kromě slušné rychlosti tisku a kopírování nabídne i svižný převod běžných dokumentů do elektronické podoby? Samsung ProXpress C2680FX si v takovém případě zaslouží vaši pozornost. Díky rychlému podavači dokumentů dokáže uložit až 60 stran za minutu.
Multifunkční zařízení Samsung ProXpress C2680FX dokáže tisknout rychlostí 26 stran za minutu v barevném i černobílém režimu. Kromě tisku s ním můžete skenovat dokumenty rychlostí 35 až 60 stran za minutu (oboustranné a jednostranné dokumenty) a pokud při své práci používáte fax, můžete se spolehnout i na faxový modul.

Zařízení je vybaveno dvoujádrovým procesorem s pracovní frekvencí 1 GHz, standardní pamětí 1 GB s možností rozšíření na dvojnásobek a pro uložení dat využívá vestavěný pevný disk s kapacitou 320 GB. Multifunkce váží 28,2 kg a její rozměry jsou 530x484x524 milimetrů. Spodní část s tiskovou mechanikou má menší půdorys než vrchní modul s deskovým skenerem, automatickým oboustranným podavačem skenovaných dokumentů a ovládacím panelem s velkým dotykovým sedmipalcovým LCD displejem.

Model C2680FX je standardně vybaven duplexní jednotkou pro oboustranný tisk a kopírování dokumentů, podporuje práci s formáty A4/Letter nebo menší a jeho měsíční zatížení by nemělo překročit 60 000 výtisků. Pro tisková média je k dispozici spodní zásobník papíru s kapacitou 250 listů a výklopný víceúčelový podavač s kapacitou 50 listů, do něhož je možné vkládat obálky, štítky, případně jiná média s gramáží až až 220 g/m2. Volitelným doplňkem je druhý spodní zásobník na 520 listů.
Výstupní odkládací plocha (nad tiskárnou, pod mechanikou skeneru) dokáže pojmout až 250 výtisků.

Doba prvního výtisku či kopie se podle technické specifikace pohybuje kolem 17 sekund (barevně nebo černobíle). Ovladače (PCL5c, PCL6, Postscipt 3, PDF 1.7) jsou připraveny pro systémy Windows XP a novější, Mac OS X 10.6 a novější a tisk je možný i s ovladači pro Linux /Unix.

Model C2680FX patří do rodiny zařízení Samsung XOA (eXtensible Open Architecture), která dokážou lépe integrovat řešení třetích stran a usnadňují přístup k řešením nezávislých dodavatelů. Tato řešení usnadňují konfiguraci tiskových služeb pro potřeby konkrétních zákazníků/pracovišť, usnadňují využití tiskáren v případě používání mobilních zařízení, zlepšují přehled IT správců o stavu jednotlivých produktů a zároveň zjednodušují instalaci nových ovladačů. Jednotlivé pracovní stanice či mobilní zařízení netisknou do fronty na tiskový server, ale přistupují přímo k multifunkčnímu zařízení. K dispozici jsou nástroje pro zabezpečený tisk, ukládání dokumentů do připravených nebo nově vytvořených adresářů (s možností opakovaného tisku), cloudu, FTP i adresářů počítačů připojených do počítačové sítě.

Instalace ovladačů a programového vybavení

Při testování jsme vyzkoušeli ovladače PCL6, Universal Printer Driver 3, Universal Scan Driver, utilitu Easy Printer Manager pro sledování tiskárny a stavu spotřebního materiálu a program Easy Document Creator, který slouží ke skenování, ukládání a odesílání digitalizovaných souborů.

V případě instalace ovladačů pro USB můžete využívat jen funkce tisku z počítače. Ostatní činnosti (kopírování, skenování do adresáře vestavěného disku nebo na USB úložiště) můžete provádět jen s využitím dotykového displeje a přidružených tlačítek na ovládacím panelu multifunkčního zařízení. Nutno podotknout, že dotykový panel je díky svým rozměrům dostatečně přehledný a mezi jednotlivými ikonami a volbami nastavení se budete snadno pohyhovat i v případě, že máte trochu větší (tedy normálně chlapské) ruce.

Po připojení tiskárny do počítačové sítě se možnosti práce rozšíří i o přímé zasílání dokumentů do počítače a do cloudu. K dispozici je i skenování po síti, při kterém můžete s programem Easy Document Creator přistupovat ke skeneru multifunkce a digitalizovat dokumenty uložené na skle deskového skeneru nebo v jeho automatickém oboustranném podavači.

Test tisku, kopírování a skenování

Samsung ProXpress C2680FX jsme vyzkoušeli při tisku s využitím USB kabelu i se zapojením do počítačové sítě. Rozdíly mezi oběma rozhraními se pohybovaly kolem 0,2 sekundy. Při testu jsme zjistili, že výrobce ve svých materiálech zařízení spíše znevýhodňuje. Technická specifikace hovoří o rychlosti prvního výtisku za 17 sekund, během testování jsme však běžné kancelářské dokumenty dokázali vytisknout o 3-4 sekundy rychleji.

Dokument Word s drobnou grafikou a různými fonty písma byl v černobílém režimu vytištěn za 12,5 sekundy, barevné zpracování trvalo 13,8 sekundy. Oboustranně potištěný dokument jsme z tiskárny získali za 20,2 sekundy. Celostránková barevná grafika tiskovou mechaniku zaměstnala na 15,9 sekundy při volbě režimu normal, 18,3 sekundy s volbou vysoké kvality tisku a 18,9 sekundy v režimu Foto. Kontinuální tisk 27stránkového PDF dokumentu trval 1 minutu a 16,1 sekundy při černobílém tisku a 1 minutu a 26,7 sekundy při volbě barevného režimu.

Při kopírování předlohy položené na skle deskového skeneru jsme kopii získali za 13,1 sekundy v černobílém i barevném režimu. Velmi dobře si model C2680FX vedl i při skenování. V monochromatickém režimu dokázal předlohu A4 uložit do JPG nebo PDF za 10,2 sekundy (rozlišení 300 ppi), případně 11,8 sekundy (rozlišení 600 ppi). Ukládání v barevném režimu trvalo 13 sekund (600 ppi, TIFF). A jak je to se skutečnou rychlostí skenování předloh z automatického podavače skeneru? Při ukládání souboru na vestavěný disk multifunkčního zařízení se rychlost práce pohybovala na hranici 58 stran A4 za minutu.

Závěrečné hodnocení

S rychlostí práce jsme byli spokojeni a nejinak tomu bylo při kontrole barev. Samsungu ProXpress C2680FX se totiž nedá mnoho vytknout. Barvy výtisků i kopií byly věrné, syté v tmavých místech a jemné v přechodech světlých odstínů. Zařízení nemělo problémy s tiskem drobných fontů písma ani s tenkými čarami vektorové grafiky.

Při práci nás potěšila přítomnost češtiny – programové vybavení i ovládací panel jsou plně lokalizovány. A právě s češtinou je spojena jediná drobná výtka: V některých případech se v českých slovech objevují místo š, ř a ž písmena s, r, z. Háčky se prostě někam ztratily a tak budete nastavovat rozlisení místo rozlišení a najdete rozsírené, nikoliv rozšířené volby. Na rychlost ovládání všech funkcí testovaného produktu samozřejmě nemají drobné chyby v diakritice žádný vliv. Dotykový panel i s překlepy reagoval skutečně na dotyk, nikoliv na náhodný otěr…

Samsung ProXpress C2680FX se v době testu prodával za 24 290 Kč. Spotřební materiál pro toto multifunkční zařízení zahrnuje tonerové zásobníky s obrazovým válcem (černý s kapacitou 6 000 stran A4, barevné CMY s kapacitou 3 500 stran A4) a nádobku na odpadní toner (pro 14 000 monochromatických nebo 3 500 barevných výtisků). Náklady na tisk strany A4 se pohybují mezi 0,33 Kč černobíle a 1,96 Kč barevně (pokrytí 5% černé barvy a 4×5% všech barev CMYK). Všechny ceny jsou uvedeny bez DPH.

Exit mobile version