Pracujete v IT? Tak berete něco mezi 22 a 250 tisíci

Největší chudáci v IT jsou specialisté technické podpory 1.stupně, kteří si na Ústecku vydělají rekordně nízkých 22 tisíc korun a v Praze a okolí jsou v IT jediní, kdo berou méně než 40 tisíc. Naopak nejlépe si žijí ředitelé IT (CIO/CTO), kteří si mohou vydělat v Praze až čtvrt milionu měsíčně a v regionech nedostanou méně než 80 tisíc. Nejlépe se ajťáci mají v Praze, Brně, Ostravě a v Plzni.

Výsledky rozsáhlého průzkumu, který mapuje aktuální finanční ohodnocení stovek pracovních pozic v 8 oborech a 13 regionech České republiky, zveřejnila personální agentura Grafton Recruitment. Jednoznačně z něj vyplývá, že kvůli nedostatku zaměstnanců a konkurenčnímu boji mezi zaměstnavateli dále přetrvává tlak na zvyšování mezd. Oproti předchozím letům však tempo růstu zpomaluje. Nejvyšší meziroční přírůstky mezd byly zaznamenány u nejnižších pozic, a to napříč obory. Nejvíce zaměstnavatelům chybí lidé na řemeslnické a dělnické pozice a dále v technických oborech a informačních technologiích.

Lidi v IT? Nejsou a nebudou

Dlouhodobý nedostatek kandidátů se zaměřením na IT trvá i letos. Pozice České republiky je v tomto ohledu ve srovnání s ostatními zeměmi středoevropského regionu o něco horší, a proto se přístup zahraničních investorů vůči českém trhu zostřuje. Objevují se jak nabídky práce spojené s nejmodernějšími technologiemi, tak i pracovní příležitosti související s využitím starších nebo více konzervativních technologií. Velký hlad dnes také panuje po expertech na kyberbezpečnost.

Firmy lákají IT pracovníky na zajímavé podmínky a benefity, z nichž jednoznačně nejvyhledávanější je flexibilita v práci. Standardem se dnes stává individuální rozvržení pracovní doby, práce ze vzdálené kanceláře či ze zahraničí nebo využití coworkingového centra. Tento způsob spolupráce zvyšuje nároky na řídící pracovníky, kteří musí být schopni efektivně a vzdáleně řídit projekty i celé virtuální týmy.

Nejlépe je v Praze, nejhůře na Vysočině

Nejhůře jsou na tom ajťáci na Vysočině, v regionu kolem Jihlavy, kde z 53 sledovaných IT pozic berou nejnižší mzdy ve 28 případech, což je více než polovina. Na málo peněz si přijdou IT odborníci také na Olomoucku, Zlínsku a v Jihočeském kraji. Grafton nemá srovnání za Karlovarský kraj, jinak by tento region pravděpodobně do kategorie nízkých IT mezd spadal také. Nejlepší situace je samozřejmě v Praze a ve Středočeském kraji (zde bráno společně jako jeden region), velmi dobře jsou na tom z hlediska výše mezd IT profesionálové také v Brně a Jihomoravském kraji, Ostravě a Moravskoslezském kraji a v Plzni a přilehlém kraji.

Z hlediska výše mezd v rámci celé republiky se obecně dá shrnout, že běžné mzdy IT odborníků startují mezi 30-40 tisíci hrubého měsíčně a dosahují zhruba 80 tisíc. Nad tím jsou již manažerské pozice nebo role s nadprůměrně vysokou odborností, zkušeností a zodpovědností. Pod 30 tisíc si sáhnou jen začátečníci na několika málo pozicích v chudších regionech.

Specialista technické podpory 1.stupně vs. Ředitel IT

Například v Praze je nejnižší zaznamenaná mzda v IT 35 tisíc (specialista technické podpory 1.stupně), všichni ostatní v IT berou v hlavním městě měsíčně 40 tisíc a víc. Můžeme říct, že Specialista technické podpory 1.stupně je nejhůře placená IT pozice v ČR, na Ústecku je honorovaná dokonce jen 22 tisíci. A přitom skladník na ústecku bere 23-33 tisíc! Naopak nejlépe placenou rolí je ředitel IT (CIO, CTO), který si v regionech přijde minimálně na 80 tisíc a může si v Praze měsíčně domů odnést až čtvrt milionu korun hrubého.

Exit mobile version