Pražský Karlín jako kalifornské Mountain View?

Americká společnost Pure Storage, která se věnuje vývoji technologií a služeb pro ukládání dat s využitím all-flash polí, rozšiřuje v pražském Karlíně svoje výzkumné a vývojové centrum. Během oficiálního otevření nových kanceláří jsme měli možnost položit pár otázek CTO Pure Storage, kterým je Rob Lee.

Pure Storage dnes patří mezi lídry světového žebříčku dodavatelů storage. Jste poměrně mladá firma, jaké byly vaše začátky? A co považujete za hlavní důvody vašeho úspěchu?
Za úplný začátek bychom mohli považovat rok 2009. Tehdy jsme si uvědomili, že paměti typu flash, které se běžně využívají v mobilních telefonech a jiných zařízeních, mají sílu zcela přeměnit také podnikové systémy pro ukládání dat. S touto technologií bylo například možné omezit výpadky tradičních storage zařízení s pevnými disky, která se do té doby technologicky nezměnila snad třicet, čtyřicet let. Zjednodušeně řečeno, vzali jsme si za vzor použití flash pamětí ze spotřební elektroniky a přenesli ji do podnikového prostředí. Díky tomu jsme získali produkt, který je výrazně rychlejší a jednodušší na použití a má delší životnost. Tohle rozhodnutí a pak kontinuální inovace považujeme za hlavní důvody našeho úspěchu.

Patříte mezi firmy, které jsou známé svými velkými investicemi do výzkumu a vývoje. Jakou roli ve vašich inovačních aktivitách hraje pražské centrum?
Věříme, že základem úspěchu podnikání jsou právě inovace, a proto do výzkumu a vývoje investujeme výrazně více, než je oborovým standardem, zpět do R&D jde téměř 20 % našich příjmů. Vyvíjíme pokrokovou technologii. Cítíme, že jde o obrovskou příležitost na příštích deset a více let. Věříme v další růst, proto do něj také tolik dáváme, na rozdíl od konkurence, která obvykle investuje 5-6 procent.
Naše R&D centrum v Praze je jedním z pěti globálních výzkumných a vývojových center. Dvě se nacházejí v USA, v Mountain View v Kalifornii a v Bellevue ve státě Washington, další jsou v kanadském Vancouveru a v Bangalore v Indii. V Praze dnes působí několik stovek technických expertů, kteří se podílejí na vývoji mnoha našich produktů a služeb. Například nedávno představená platforma FlashBlade//S byla částečně navržena a testována právě v Praze. Pražské pracoviště bylo rovněž přímo zodpovědné za vývoj Portworx Data Services, první platformy Database-as-a-Service pro všechny služby Kubernetes. Pražský tým jsme se nyní rozhodli rozšířit a předpokládáme, že se během let 2023 a 2024 dokonce zdvojnásobí. Chceme se zde věnovat všem našim novým produktům, napříč všemi byznysovými jednotkami.

Proč jste si vybrali Českou republiku a proč právě Prahu, a ne například Brno, kam směřuje řada technologických firem?
Hodnotili jsme více míst a Praha nám vyšla jako nejlepší, jak z hlediska dostupnosti talentů, tak i z pohledu strategické polohy. Když totiž přiletíte ze Spojených států nebo odkudkoli ze světa, jste tady v Karlíně z letiště prakticky hned. Kromě toho zde můžeme snadno zaměstnat šikovné lidi i z ostatních blízkých regionů, Praha je atraktivní město s mezinárodním puncem. Je pro nás tedy ideální, připadá nám velmi podobná jako naše ústředí v Mountain View v Kalifornii.

Když odhlédneme od vývoje k požadavkům zákazníků, co jsou dnes jejich priority? Roste například důležitost ESG a spotřeby elektrické energie?
Zákazníci se potýkají s neustále rostoucím objemem dat a kromě toho potřebují, aby byla jejich infrastruktura flexibilní, snadno konfigurovatelná a řiditelná. Jak jste už zmínil, ESG je u zákazníků velmi důležité téma, ať už je to v Severní Americe, kde jde hlavně o splnění vládních nařízení, nebo v Evropě, kde zase roste tlak na úspory energie.
Od prvního dne návrhu a vývoje jsme kladli důraz na růst, rozvoj a škálovatelnost u zákazníka, abychom ho mohli podpořit v průběhu jeho růstu a měnících se potřeb. Protože jsme vstoupili na trh v době, kdy flash technologie byly podstatně dražší než tradiční pevné disky, museli jsme masivně investovat do cenové efektivity, do níž patří i efektivita energetická. Zákazníkům tak můžeme poskytnout výkon vysokokapacitního úložného systému s pětinou spotřeby elektrické energie. Je to příjemné jak pro zákazníky z Evropy, kde dnes vládnou nejasné výhledy na cenu energie, tak pro zákazníky ze Spojených států, kteří jsou pod tlakem vládních nařízení, mezi něž se dnes řadí i požadavky na co nejmenší uhlíkovou stopu a ochranu životního prostředí.


Rob Lee, CTO Pure Storage

Mohl byste zhodnotit situaci na trhu? Co očekáváte ve střednědobém výhledu?
Kdybych takto mohl odhadnout situaci v našem průmyslu, investoval bych do akcií vše, co mám. Ale žerty stranou. Situace na trhu storage je taková, že objem dat stále roste a zákazníci také stále důkladněji sledují náklady na provoz. Z makropohledu jsou dnes také prozíravější ohledně toho, jak a do čeho investují. V podnikovém IT prostředí hodnotí zejména dopad ze strany kritických pracovních zátěží a strategických datových prostředí. Do těchto částí IT také neustále tečou investice.

Vidíte nějaké rozdíly mezi americkým a evropským trhem?
V několika ohledech ano. V Evropě je například patrnější již zmiňovaný tlak na energetické úspory. Evropský trh je podle mě také trochu vepředu v oblasti důrazu na bezpečnost a ochranu osobních dat, a to zejména díky GDPR. Díky našim investicím do výzkumu a vývoje mohu říct, že naše produkty, jejich výbava a funkčnost všem těmto nárokům dobře vyhoví, a to jak z hlediska spotřeby energie, tak z hlediska nejrůznějších vládních nařízení, v Severní Americe i v Evropě.

Exit mobile version