Předplatitelé Office 365 mohou využívat nové MDM funkce

Microsoft v tomto týdnu splnil svůj slib, který dal uživatelům na podzim minulého roku, a do vybraných předplatných Office 365 přidal základní funkce pro správu zařízení (tzv. MDM – Mobile Device Management). „Díky MDM pro Office 365 nyní můžete u tabletů a telefonů s operačními systémy iOS, Android a Windows Phone přizpůsobovat práva pro přístup k jednotlivým aplikacím Office 365 a provádět další nastavení,“ uvedl Shobhit Sahay z Microsoftu na oficiálním blogu.

Funkce MDM jsou integrovány do předplatných Office 365 Business, Enterprise, EDU a Goverment. Sahayovým oznámením se tak naplnil slib Microsoftu z října minulého roku, kdy americký gigant oznámil, že do Office 365 přidá MDM funkce nejpozději v prvním čtvrtletí tohoto roku.

Díky novým nástrojům mohou administrátoři například omezovat přístup ke korporátnímu mailu Office 365 a dokumentům na firemních zařízeních nebo mazat ze zařízení zaměstnanců na dálku dokumenty vytvořené v aplikacích Office 365. Firmy, které chtějí využívat další pokročilé funkce pro správu zařízení, mají podle Sahaye možnost využít Microsoft Intune. Intune, který stojí šest dolarů na uživatele na měsíc, umožnuje na dálku centrálně spravovat kromě tabletů a smartphonů i počítače s operačním systémem Windows a další aplikace, nejen Office 365.

Z uvedeného je zřejmé, že Microsoft zavádí u MDM tzv. freemium model. Pokud zaměstnanci v menší firmě pracují především s Office 365, budou administrátorům pro správu nejspíše stačit pouze bezplatné MDM nástroje, větší firmy s více zaměstnanci, jejichž IT oddělení chtějí mít nad zařízeními jednotlivých pracovníků větší přehled (a chtějí spravovat kromě tabletů a telefonů třeba i počítače), pak zvolí Intune.

Přístup Microsoftu tak má dvě roviny: v té první chce vyhovět svým zákazníkům a umožnit jim správu mobilních aplikací Office, které americký gigant vydal minulý rok pro operační systémy Android a iOS a v té druhé jim chce nabídnout „ochutnávku MDM“, díky které si některé firmy jistě následně předplatí Intune.

I když nové MDM funkce jsou dostupné již od tohoto týdne, podle Sahaye bude trvat čtyři až šest měsíců, než budou přístupné pro všechny uživatele.

Mohlo by vás zajímat:

Exit mobile version