Představujeme: Toughpad 4K UT-MB5 – 4K tablet údajně pro profesionály

Panasonic včera představil v České republice tablet Toughpad 4K UT MB5, první 20″ tablet na světě s rozlišením 4K určený pro profesionály v oborech prodeje, marketingu a médií. I když tisková zpráva praví, že tablet Toughpad 4K UT-MB5 je profesionální odolný přenosný tablet, jeho odolnost se nevymyká běžnému standardu spotřebních produktů – pád ze 76 cm, provozní teplota +5 až +35 °C. Více v následujícím shrnutí.

Tak tomuhle říkají u Panasonicu „Business Ruggered“. Zřejmě nikdy neslyšeli o ročním období, které se nazývá léto. U tabletu rozhodně není napsáno, že je ho možné používat pouze v klimatizované místnosti. Po pravdě, MB5 je konstruován spíše na wow efekt a jeho ideální nasazení je v pozici prezentačního nástroje – něco jako byly ve své době iPady, které změnily tvář a průběh prezentací nejen na kongresech, ale i v samotných firmách. Být to Samsung, na úspěch UT-MB5 si klidně vsadíme, Smutnou pravdou je, že Panasonic neumí „hezké“ věci prodávat – respektive vytvořit smysluplnou marketingovou kampaň na podporu prodejů. A co je na našem trhu horší, jeho vazby do státní správy (i přes partnery) nejsou zrovna něco, nad čím by mohl jásat. Z pohledu jiných značek v této oblasti v podstatě živoří.

K jaké práci to je dobré?

K tabletu Panasonic vyrábí i stylus, bez něhož je práce s tabletem určitě o polovinu méně efektivní – alespoň v případě CAD. Nicméně tenhle užitečný doplněk se Panasonic rozhodl k tabletu nepřikládat v základní balením, ale uživatel si ho musí dokoupit. Což u zařízení, které hodlá nabízet za nějakých 120 tisíc bez daně, je smělý, ale z našeho pohledu drzý pokus o maximalizaci zisku. V Panasonicu si zřejmě někdo řekl, že když jsou lidé z „fashion“ ochotni utratit za značkové oblečení podobné ceny, tohle nebudou řešit. A možná má pravdu a třeba to byl zrovna Jan Kaempfer, Marketing Director ve společnosti Panasonic Computer Product Solutions, který tvrdí, že: „Existuje široká paleta neuvěřitelných aplikací vhodných pro tento tablet, které využijí fascinujících vizualizačních schopností technologie s rozlišením 4K.

Fotografická a návrhářská studia budou moci zobrazit podrobnosti a upravovat svůj obrazový a video materiál lépe než kdykoli předtím. Marketéři a prodejci luxusního zboží budou moci prezentovat své produkty na velkém displeji s detaily tak úžasnými, že se jich zákazníci budou chtít dotknout a ihned je koupit. S tímto zařízením vidět, znamená skutečně uvěřit.“

Kromě toho, že v Panasonicu zřejmě „hulej dobrej matroš“, marketingové plky jenom přiživují podezření, že Panasonic vyrobil něco, o čem netuší komu a jak prodat. Jako úspěch se nicméně jeví, že přibližně 50 kusů pořídila značka Prada pro své butiky. A v případě, že se s námi Kaemfer podělí o svoji travku, dokážeme uvěřit i tomu, že Prada za ně zaplatila plnou cenu v době, kdy se značky jako Samsung a Sony již roky přetlačují, kdo obsadí lepší pozici v módním průmyslu.
To, že se dva markeťáci dohodli na „dealu“ aby zviditelnili „brandy“ a jsou odvaření z toho, že to má to UHD o kterém tolik slyší, ještě neznamená, že se zařízení bude prodávat. Rádi bychom se pletli a věřili tomu, že si Panasonic udělal průzkum trhu a nevsadil pouze na to, že UHD je prostě „cool“.

Rozlišení a jeho reálné využití

Takže se podívejme na ono UHD rozlišení, bez kterého by byl MB5 sice tenký, ale jinak běžný kus hardwaru. Jeho 4K v podobě 3840 x 2560 pixelů nabízí skutečně ostrý obraz – pro marketing jako dělaný. Podobně mohou těžit z jeho podání obrazu například kosmetické salony při prezentaci výsledného vzhledu, kdy vizualizace líčení, změny účesu a dalších úkonů vypadá na 4K o mnoho lépe, než na klasickém Full HD rozlišení. Panasonic se uchází samozřejmě i o DICOM certifikaci pro zdravotnictví (tady je důležitá schopnost zobrazení odstínů šedi), nicméně jeho nasazení na tomto poli není bez omezení.

Stačí si připomenout, že pixel pitch špičkových diagnostických monitorů je cca 0,17 mm a průměr se pohybuje v oblasti 0,22 mm. UT-MB5 má přitom rozteč 0,417 mm (230 ppi). Což ale pro prezentaci plastické chirurgie i samotných výsledků pacientům, pro náhled snímků při vizitě na oddělení nebo dokonce při operačním výkonu nevadí, ale přece jenom budeme klidnější, když radiolog bude koukat při popisování snímku na tradiční medicínský displej.

Hardware

Toughpad 4K UT-MB5 má poměr stran 15:10, váží 2,35 kg a jeho tloušťka je 12,5 mm. Je osazen procesorem Intel Core i5 vPro, až 8 GB RAM, grafickou NVIDIA GeForce. Nabízí Wi-Fi rozhraní, USB 3.0, slot pro kartu SD, Bluetooth, konektor pro sluchátka a doplňkově i čtečku čipových karet (Smart card) a vestavěnou přední kameru s rozlišením 1280 x 720 pixelů. U případě Wi-Fi se jedná o standard 802.11n (Intel Centrino Advanced-N 6235), i když Intel nabízí nový a s ohledem na přenosy UHD streamu i vhodnější standard AC (teoretická propustnost N je 300 Mb/s, AC 865 MB/s). Sice není zabalen v krásném balíčku „Centrino“‚ ale to rozhodně nebránilo jeho použití.

Dokovací kolébka (volitelné příslušenství) navíc zajišťuje konektivitu přes rozhraní Ethernet a HDMI. Panasonic nás opět u tohoto modelu lehce znervóznil, když na tiskové konferenci jsme se nedozvěděli jaké HDMI to vlastně je. 4K UHD je totiž schopno přenést starší HDMI 1.4 (derivát klasického HDMI 1.2/1.3 používaného pro Full HD TV) s 24pinovým kabelem a především nové HDMI 2.0, které je pro UHD přímo určené, a které Panasonic samozřejmě používá i ve svém 4K UHD modelu televizoru WT600. A tady je trošku kámen úrazu. HDMI 1.4 má přenosovou rychlost 10,2 Gb/s a podporuje 4K do 3840 x 2160 pixelů (24, 25, 30Hz) nebo 4K 4096 x 2160 při 24 Hz a 8bitovou barevnou hloubku. Současné televizory a obsah 4k UHD ovšem počítá s UHD při 50/60 Hz a 10/12bitovou hloubkou obrazu. Takže by se také mohlo stát, že sice na tabletu se upraví video, jak říká Kaempfer, ale rozhodně ho z tabletu nepůjde rovnou přehrát. Vše sice nasvědčuje tomu, že v tabletu je HDMI 2.0, ale po letitých zkušenostech, co vše je možné v IT spáchat, bychom tento detail u specifikací přivítali – a možná i potencionální kupec (redakční poznámka: HDMI je v dockovací kolíbce).

Závěr

4K UT-MB5 je jistě zajímavý koncept a pro oblast vizualizace bude přínosem, nicméně celoevropský chaos doprovázející jeho uvedení mu moc neprospívá. O neexistenci prodejních bundlů (třeba s CAD programy) ani nemluvě. Až se objeví finální sériové kusy, máme slíbený jeden na test, uvidíme, zda reálné používání dokáže změnit, náš zatím skeptický pohled na toto zařízení.

Exit mobile version