Převezmou naši práci roboti?

Podle studie University of Oxford a společnosti Deloitte je dnes téměř 11 milionů pracovních pozic v Británii ohroženo technologickým pokrokem a rozvíjející se robotikou. Myšlenka sama to není nijak nová, poprvé je zde ale seriózní studie na podobné téma a to si již nějaké menší ohlédnutí zaslouží.
Až 35 % pracovních míst v Británii (jde o přibližně 10,8 milionu pozic) do 20 let podle studie zmizí díky robotům a pokročilé automatizaci. Jedná se sice primárně hůře placené a nekvalifikované profese (příjem do £ 30 000 ročně), ohroženo je přesto i široké spektrum profesí, které jsou sice kvalifikované, ale mají tu smůlu, že jsou snadno algoritmizovatelné.

Pojďme se nyní podívat trochu za horizont samotné studie, roboti totiž dnes nenahrazují jen manuální pracovníky, jako jsou například tovární dělníci u výrobní linky, ale pokukují nyní také třeba po práci lékařů či pilotů.

Mohou být ohroženi také specialisté?

Mnohé nadnárodní firmy dnes v relativně velké míře investují do robotů arobotiky. Vezměme si například společnost Apple, která před časem oznámila investici do robotiky ve výši několika miliard dolarů. Roboti mají pro firmu nahradit velké množství z nynějších 700 000 lidí, kteří se podílejí na výrobě iPhonů, iPadů a Maců. Příští generaci produktů Apple tak již zřejmě nebudou vyrábět lidé ale roboti.

Možná si říkáte, proč bych se měl strachovat, když nejsem čínský dělník a mám dovednosti, které roboti neovládají. Možná je na čase se nad tímto předpokladem lépe zamyslet.

Právě jsme možná svědky revoluce, která navěky změní naše životy. Naposledy se něco takového odehrálo v době průmyslové revoluce, kdy stroje přinesly masivní zvýšení produktivity. Nicméně tehdy alespoň příchod strojů přinesl nové pracovní příležitosti v továrnách lidem, kteří do té doby pracovali převážně v zemědělství.

Dnešní situace se liší tím, že stroje převezmou naši práci, aniž by přinesly stejné množství nových příležitostí.
Dnešní „inteligentní“ roboti a stroje, které využívají naši schopnost analyzovat velké soubory nestrukturovaných data (tzv. big data analýza), jsou schopny vykonávat stejnou práci, jako lidé.

Profese v ohrožení

Podívejme se na pár příkladů ze skutečného světa, našlo by se jich ale samozřejmě mnohem více.

Exit mobile version