Při vývoji hardwaru je třeba hlídat každou korunu

3D tiskárny nejsou jen záležitostí technologických nadšenců, ale roste po nich poptávka i v podnikovém sektoru. Také v ČR již máme firmy, pro něž je výroba a prodej 3D tiskáren hlavním obchodním modelem. Jakou roli zde hrají inkubátory nebo CzechInvest? Nejen na tuto otázku nám odpovídal David Miklas, CEO společnosti be3D.
První zkušenosti s 3D tiskem začalo be3D získávat počátkem roku 2012, kdy se stalo největším distributorem 3D tiskáren na českém trhu. Na konci roku se zakladatel firmy, David Miklas, pustil do vývoje vlastní 3D tiskárny.

Start-up be3D začínal v inkubátoru InovaJet podporovaném Českým vysokým učením technickým v Praze. Firma zvítězila v programu Czech Accelerator 2010-2014, který byl pořádán agenturou CzechInvest. Na akci pořádané CzechAcceleratorem se v USA setkali majitelé be3D a společnosti Y Soft. Y Soft do be3D kapitálově vstoupil na konci roku 2014. (Z tiskové zprávy z listopadu 2014: Y Soft získal v be3D 51% podíl. Výše investice dosahuje 45 milionů Kč s příslibem dalších 20 milionů korun v případě očekávaného růstu společnosti.)

Můžete nějak představit obchodní model Be3D? Prodáváte 3D tiskárny spíše v ČR nebo v zahraničí, jednotlivcům nebo do podniků, jsou důležitějším zdrojem příjmů samotné tiskárny nebo např. software a nadstavbové služby?

David Miklas | be3D

Původně se be3D věnovalo modelu B2C, čili prodávali jsme hlavně napřímo koncovým uživatelům. V průběhu času jsme zjistili, že jsme schopni rychleji růst pomocí partnerů a distribuční sítě a přešli jsme na B2B model. Naše produkty se prodávají po celém světě od USA po Asii a nejvíce nalézají zákazníky z oblasti „prosumer“, čili professional consumer. Z vertikálních trhů máme největší zásah ve školství, následuje produktový design a prototyping. V nabídce be3D dnes naleznete dva modely 3D tiskáren, DeeGreen je malé prototypovací zařízení pro užití v designových kancelářích a školách. DeeRed je velká průmyslová 3D tiskárna, která umí vytisknout velké modely až do rozměrů poloviny lidského těla; tuto tiskárnu jsme navrhovali dle požadavků velkých výrobních společností.

Kolik dnes cca prodáváte kusů a v jakých cenových relacích?

Malé tiskárny vyrábíme sériově a výrobu uzpůsobujeme požadavkům trhu. Minimální měsíčně vyrobené množství jsou desítky kusů. Momentálně spouštíme novou výrobní linku druhé verze DeeRed.


3D tiskárnu DeeGreen jsme našli i na CeBITu 2015

Můžete uvést nějaké reference mezi tuzemskými podniky? Využívají 3D tisk spíše pro prototypy, nebo i k výrobě finálních produktů?

Jsou to například Škoda Auto, Žďas a.s., Continental, nebo např. Střední průmyslová škola Prosek, která má celou učebnu postavenou z našich 3D tiskáren. Používají se především k prototypování, na které je naše technologie nejvhodnější.

Jak náročné je uvést na trh vlastní 3D tiskárnu? Myslím finančně a technologicky – postavit výrobní linky apod.

Vždy si říkám: když se chce, tak to jde. Vše je o tom, jak dlouho člověk vytrvá, jaký má tým a zda je v pravý čas na správném místě. Nám se to povedlo a během členství v InovaJET (inkubátor ČVUT) jsme dokázali postavit silný tým, který vyvinul celosvětově úspěšné produkty. Vývoj hardwarového produktu je vždy finančně náročnější než vývoj SW a každá vývojová chyba může stát miliony korun. Byli jsme při vývoji hodně opatrní a snažili se hlídat každou korunu, nicméně pokud nemáte velké úspory v řádech milionů korun, budete potřebovat investora. To byl i náš případ.

Jakou roli zde pro vás sehrály peníze z „evropských zdrojů“?

Nejvýznamnější pomocí pro nás byla účast v programu CzechAccelerator, který umožňuje nadějným firmám strávit nějakou dobu v zahraničí a nasbírat tak cenné zkušenosti. My jsme byli půl roku v Silicon Valley, kde jsme nakonec potkali významného strategického partnera a investora – brněnský Y Soft.

Kousek za Prahou vzniká z veřejných peněz sériová linka na výrobu 3D tiskáren
Český start-up be3D uspěl s žádostí na dotaci z Operačního programu Podnikání a inovace, za Prahou tak vznikne sériová linka pro výrobu 3D tiskáren v hodnotě 6 milionů Kč.

Z tiskové zprávy (květen 2014): Sériová linka bude primárně určena k výrobě průmyslové tiskárny DeeRed, která je svými specifikacemi jednou z největších sériově vyráběných tiskáren na světě.

Jaká je vaše zkušenost ze spolupráce s CzechInvestem?

Právě výše zmiňovaný CzechAccelerator je jedním z podpůrných programů agentury CzechInvest. Zkušenost je tedy výborná a každému, kdo rozjíždí business s mezinárodním přesahem, doporučuji začít právě zde.

Nakolik jsou dnes jednotlivé technologie ve 3D tiskárnách patentově chráněny? Můžeme zde brzy očekávat soudní bitvy jako např. ve světě smartphonů?

Každý se snaží chránit si svůj vývoj. Zejména největší americké firmy vlastní velké množství patentů, které po expiraci recyklují, „inovují“ a patentují znovu. Orientovat se v patentovém světě není jednoduchá disciplína, ale i be3D je v této oblasti aktivní a na unikátní nápady podáváme patentové přihlášky.

Zaměřujete se spíše na zařízení pro tisk prototypů nebo na designérské akce. Angažujete se také v náročnějších 3d technologiích, např. v oblasti medicíny nebo tisku baterií apod. elektronických součástek? Nebo v 3D tisku z jiných materiálů (kov, keramika, stavební hmoty, kombinace více materiálů)?

Společnost be3D se soustředí na vývoj 3D tiskáren, tak aby byly pro uživatele co nejjednodušší a umožnily mu soustředit se na svou práci (např. návrh 3D modelu). Působíme v oblasti tisku z termoplastů (technologie FDM). Složitějším tiskovým materiálům se zatím nevěnujeme.

Nejen plast a kov aneb Netradiční materiály pro 3D tisk
  • sklo; zatím nelze dosáhnout požadované přesnosti, experimentuje se spíše v oblasti umění
  • potravinářské produkty – zatím spíše marketingový vtip, ale i to patří k rodícímu se průmyslovému odvětví
  • stavební hmoty; v novinových titulcích se často objevuje „dům z 3D tiskárny“
  • gel; tisk do gelu může fungovat jako technologie pro vytváření biologických struktur, které těžko natisknout vrstvu po vrstvě jinak; a to i když se experimentuje např. i přímo s 3D tiskem z živých buněk
3D tisk zajímá leckoho
Společnost Konica Minolta při své současné transformaci sází mj. na síť specializovaných výzkumných a vývojových R&D center, jejíž součástí je i nové centrum se sídlem v Brně. Podílet se bude například právě na vývoji infrastruktury 3D tisku.

Záměrem projektu je poskytnout úzké spojení mezi tvůrci 3D obsahu, samotnými vlastníky 3D tiskáren a zákazníky. Dalším cílem je pomoci s integrací 3D tisku do kancelářského IT prostředí. Hlavními oblastmi zájmu Konica Minolta v rámci 3D tisku je zdravotnictví, vzdělávání a využití ve výrobě.

3D tiskárna Solflex 650 posouvá tradiční hranice 3D produkčního tisku. Díky technologii UV-DLP dokáže zařízení vytvořit i velké objekty s velmi vysokým rozlišením. Nabízí rovněž funkci Open System – ta umožňuje uživatelům vybrat si materiál, kterým bude tisknout. Zařízení vyrábí obchodní partner společnosti Konica Minolta Way2Production,“ praví v této souvislosti vydaná tisková zpráva.

Exit mobile version