Přicházejí české firmy na chuť velkým datům?

Ačkoli by se podle obecné nálady mohlo zdát, že české firmy velká data zatím spíše ignorují, nebo nevědí, co si s nimi počít, podle posledního průzkumu společnosti Intel se blýská na lepší časy. Může za to zejména nápor oproti big datům poněkud více hmatatelného fenoménu jménem „internet věcí“.
O tom, že tato problematika nabývá mezi firmami na důležitosti, svědčí čísla z průzkumu společnosti Intel: aktuálně se analýzou velkých dat zabývá 35 % z 289 českých firem. Statistika vychází z průzkumu, který uskutečnila společnost Intel na konferenci Cisco Connect.

„Počet firem využívajících analýzu tzv. „velkých dat“ nepochybně dále poroste s tím, jak se závratně zvyšuje objem dat, která je třeba ukládat rychleji, efektivněji a s nižšími náklady. Roční nárůst zpracování dat v posledních letech vysoce přesahuje 50 procent,“ prohlašuje Adam Raška ze společnosti Intel. Stávajícím motorem boomu zpracování dat je rostoucí počet mobilních zařízení, jako jsou mobilní telefony, počítače a tablety. „Kupříkladu 500 smartphonů anebo 100 tabletů vytvoří potřebu jednoho nového serveru,“ dodává Raška.

Zvyšující se poptávka na českém trhu má ale ještě jiný důsledek, vzniká potřeba odborníků, kteří zatím na trhu spíše chybí – expertech na „velká data“. Závěr průzkumu v tomto koresponduje s aktuálně zveřejněným průzkumem personální agentury Grafton Recruitment. „Podle našeho každoročního průzkumu platů se pracovní trh projevuje nejdynamičtěji v oblasti informačních technologií a telekomunikací, kde panuje překotný vývoj a důraz na nejnovější trendy. V poptávce na pracovním trhu v ČR se projevuje silná poptávka po specialistech v oblasti Big Data, datových skladů a datových analýz, které poptává řada firem. Předpokládáme, že poptávka po těchto pozicích dále poroste,“ říká Martin Ježek, Business Development Director ze společnosti Grafton Recruitment.

Internet věcí vede k exponenciálnímu růstu připojených zařízení, za čtyři roky jich má být desetinásobek

V blízké budoucnosti bude podstatně více „velkých dat“ generovat také podnikání v oblasti internetu věcí: v roce 2016 bude k síti připojeno na 20 miliard zařízení (z toho jen 5 miliard těch „tradičních“ – počítačů, mobilních telefonů či tabletů), ale v roce 2020 již 200 miliard. Jen pro představu: tato zařízení již v roce 2016 vytvoří 12 000 exabytů dat, z toho ovšem 95 % bude nestrukturovaných.

Mezi největší „producenty“ dat patří senzory a bezpečnostní kamery, družice a GPS systémy. Skeny v digitalizovaném zdravotnictví či obchodní sítě za nimi nijak nezaostanou, a to platí jak pro internetové obchody, tak pro tradiční retailové. Obrovské množství dat chrlí například sociální sítě. Podle společnosti Intel zpracovávat větší a členitější datové objemy bude stále náročnější, ale firmy díky jejich analýze budou profitovat z informací, které byly dříve nedostupné.

„Pokud tato data dokážeme agregovat, filtrovat a dále hlouběji analyzovat, mohou nám přinést netušené nové poznatky díky Business Inteligence. Analýza velkých dat však může pomoci i v dalších oblastech, například při analýze dopravních zácp, prevenci velkých epidemií či kvalitní a spolehlivé předpovědi počasí,“ vysvětluje ještě na závěr Raška.

Exit mobile version