Příjmy Microsoftu za uplynulé čtvrtletí vzrostly díky zájmu o cloud

Příjmy Microsoftu z cloudových služeb jako Azure a Office 365 se podle nových finančních výsledků za uplynulé čtvrtletí meziročně více než zdvojnásobily.

Především díky nárůstu příjmů Microsoftu z cloudových služeb dosáhl americký gigant v uplynulém čtvrtletí v meziročním srovnání celkového navýšení příjmů o osm procentních bodů na 26,6 miliard dolarů. Příjmy se tak vyšplhaly mnohem výš, než předpokládali analytici, avšak náklady na restruktualizaci vedly k poklesu celkového zisku. Čistý zisk Microsoftu za uplynulé čtvrtletí činil 5,86 miliard dolarů, což je v meziročním srovnání o téměř dvanáct procentních bodů méně.

U našich komerčních cloudových služeb jsme zaznamenali již šesté čtvrtletí v řadě trojciferný nárůst příjmů,“ uvedla CFO Amy Hoodová v konferenčním hovoru s analytiky. „O Office 365 mají i nadále zájem stávající i noví zákazníci.

Dobře se dařilo také tabletu Surface Pro 3 – příjmy z tohoto tabletu vzrostly o 24 procentních bodů a překročily vůbec poprvé jednu miliardu dolarů. Na druhou stranu divize Xboxu si příliš dobře nevedla. Příjmy klesly o 20 % neboli 703 dolarů kvůli slabým prodejům konzolí.

Pozitivní však je, že Microsoft tento rok vygeneroval příjmy ve výši 2,3 miliardy dolarů z byznysu, který tady ještě před rokem nebyl: z telefonů. Je třeba podotknout, že pokud by Microsoft nekoupil Nokii, jeho výsledky za uplynulé čtvrtletí by byly horší. Divize Zařízení a uživatelské licence Microsoftu přinesla příjmy ve výši 4,2 miliardy dolarů jen za uživatelské licence, což značí v meziročním srovnání 25% pokles. Mezi příjmy z licencí jsou zahrnovány peníze od OEM za operační systém Windows, stejně jako příjmy za Windows Phone, různé edice Office 2013 (narozdíl od předplatitelské služby Office 365 Home Premium) a práva z duševního vlastnictví za spotřebitelské produkty.

I když výkonnost cloudového byznysu Microsoftu stojí za pozornost, analytici chtěli po představitelích amerického gigantu bližší vyjádření k finační stránce týkající se Windows 10. Ty totiž mají být v prvním roce uživatelům dostupné jako upgrade zcela zdarma. Podle šéfa Microsoftu Satyi Nadelly Windows 10 začnou prostě vydělávat později.

Celkově si myslím, že naším největším strategickým cílem je, aby si Windows 10 oblíbili vývojáři. Na to se zaměřujeme,“ uvedl Nadella. „Vznikne jedna unifikovaná platforma spolu s jedním e-shopem – to je podle mého názoru na Windows 10 to nejdůležitější.“ Možnost vyzkoušet si Windows 10 na jeden rok podle šéfa amerického gigantu přiláká nové zákazníky a pro vývojáře tak vznikne skvělá příležitost tvořit aplikace pro stovky milionů uživatelů desktopů, telefonů a tabletů.

Jak už bylo zmíněno, hlavním tématem konference však byl cloud. Jak uvedla Hoodová, příjmy z cloudových služeb v minulém čtvrtletí vzrostly především díky vytvoření nových prémiových cenových pásem. Nadella pak dodal, že prémiová pásma jsou nyní dostupná pro Office 365, Enterprise Mobility Suite, Dynamics CRM.

Podle Nadelly může Microsoft držet náklady při poskytování svých cloudových služeb při zemi dky tomu, že provozuje jednotnou infrastrukturu pro Office 365, Xbox Live a další služby a ne pro každou z nich zvlášť.

Exit mobile version