Příležitosti se Zebra systems

Zebra systems - Zdenek Binek

Zebra systems - Zdenek Binek

Distributor s přidanou hodnotou Zebra systems je u nás dodavatelem zálohovacího softwaru Acronis s ochranou proti ransomwaru, dále softwaru od firem GFI společně s brandem Kerio a SolarWinds MSP. Portál Zebra marketplace vytvořili… Ale to už vysvětlí Zdeněk Bínek, ředitel Zebra systems, včetně důvodu, proč vytvořili i portál Buď Cyber Fit!

Pro řadu firem byl loňský rok ekonomickou katastrofou, dodavatelům IT naopak zdá se pomohl. Jak hodnotíte loňský rok vy jako dodavatelé kybernetické ochrany?

Důležitý byl dopad na tradiční softwarové resellery, kterým začaly s pandemií poněkud krušnější časy a období většího hledání. Na druhou stranu, pro naše cloudové partnery a obecně poskytovatele služeb, byl dosavadní dopad pandemie velmi pozitivní. Zaznamenali jsme totiž v celé cloudové oblasti velký růst byznysu, a také v oblasti kybernetické ochrany. Celkově se tak naše příjmy během pandemie zvýšily.

Dopad na koncové zákazníky je trochu složitější a odpověď opravdu hodně závisí obor od oboru. Celkově roste zájem o produkty z oblasti kybernetické ochrany, ale řada našich zákazníků, zejména z SMB oblastí, jako například z cestovního ruchu či pohostinství, bojuje o přežití a kybernetickou bezpečnost odsouvají na vedlejší kolej.

Jak se změnila poptávka v oblasti IT security s ohledem na koronavirovou situaci, o jaká řešení je teď největší zájem?

Úplně na začátku to byla především poptávka po řešeních VPN jako reakce na prudký nárůst práce z domova v důsledku pandemie COVID-19. Registrovali jsme zvýšený zájem zejména po produktu Kerio Control. Druhou důležitou oblastí byla spolupráce, kterou reprezentovala služba Acronis Cyber Files Cloud. Jde o podnikový nástroj pro sdílení a synchronizaci souborů. Prostřednictvím této cloudové služby mohli poskytovatelé pomoci svým firemním zákazníkům s rychlým přechodem na práci z domova při vysoké úrovni zabezpečení důležitých podnikových dat.

Nyní už ale nejde jen o samostatná řešení. Byli jsme svědky toho, jak rychle dokážou útočníci přizpůsobit své útoky novému IT paradigmatu a využít například pracovníků z domova k útokům na systémy a data organizací. Ty budou potřebovat najít nový přístup ke komplexní ochraně, který například reprezentuje Acronis Cyber Protect – samostatná bezpečnostní či zálohovací řešení už nebudou stačit.

Mnoho zákazníků také přehodnocuje svůj přístup ke cloudovým technologiím a modelům „IT jako služba“. Zmínil jste cloudová řešení Acronis, jak jste připraveni na tuto změnu?

Máte pravdu, rok 2020 položil základy některým trendům, ze kterých už není cesty zpět. Jedním z takových je akcelerující přechod podniků a organizací na nové modely využívání informačních technologií ve formě služby, namísto nákupu a provozování vlastní IT infrastruktury. Jsme svědky bouřlivého rozšiřování nabídky obvyklých IT služeb směrem k sofistikovanějším a komplexnějším službám kybernetické bezpečnosti. Stále více firem si uvědomuje tváří v tvář koronavirové epidemii a množícím se kybernetickým rizikům, že svou IT bezpečnost raději svěří do rukou profesionálů. Proto jsme například vytvořili portál Zebra marketplace, který nabízí IT prodejcům možnost využít široké nabídky platforem od našich tří hlavních značek: Acronis, GFI a SolarWinds MSP.

Co si  od uvedeného portálu Zebra marketplace slibujete?

Cílem platformy je poskytnout snadný přístup k poskytování služeb SaaS z jednoho místa partnerům, kteří v současné době řeší dramaticky rostoucí poptávku zákazníků po cloudových službách. Váhavý přístup ke cloudovým technologiím a konceptu poskytování IT jako služby je díky událostem letošního roku definitivně historií.

V současné chvíli platforma umožňuje aktivovat služby Acronis Cyber Cloud – platformu pro poskytovatele služeb umožňující snadné nasazení účinné kybernetické ochrany, SolarWinds MSP – komplexní, bezpečné a snadno použitelné balíčky pro poskytování řízených služeb včetně vzdálené správy, monitoringu a bezpečnosti, a GFI Mail Security – cloudové SaaS řešení podnikové emailové bezpečnosti, které blokuje zprávy obsahujících spam, malware nebo pokusy o phishing.

Od letošního roku jste se stali distributorem technologií SolarWinds MSP, jak tento dodavatel zapadá do vašeho portfolia a vaší filozofie?

SolarWinds MSP, jak už i název napovídá, je jedním z předních výrobců zabývající se řešeními pro poskytovatele řízených služeb (MSP – managed service providers). Produkty společnosti SolarWinds MSP poskytují vzdálenou správu IT infrastruktury zákazníků, monitoring a bezpečnost.

SolarWinds MSP vnímáme jako vhodné doplnění našeho portfolia, kde nám právě chyběl propracovaný software pro správu klientů. Produkty SolarWinds MSP toto perfektně splňují – zejména s řešením Acronis Cyber Cloud (řešení IT bezpečnosti pro poskytovatele služeb) mohou tvořit solidní základ pro stávající a budoucí partnery. Některé funkce se samozřejmě překrývají jak se zmíněným Acronisem, tak i s GFI Software, ale není to nějak zásadní a vidíme v tom spíše obchodní příležitost.

Jak důležité je pro vás vzdělávání uživatelů v oblasti IT bezpečnosti – hlavně v souvislosti s vaší iniciativou „Buď Cyberfit“?

Více než kdy jindy. Bezpečnostní pásy v autech, cyklistickou helmu na kole, bezpečnostní zařízení ve svém domě či bytě, stojíme na červenou atd. – toto používáme a bereme automaticky jako samozřejmost, ale ve virtuálním světě se většina lidí takto nezabezpečuje vůbec, nebo jen minimálně. Přitom s tím, jak stále více životních a obchodních záležitostí přesouváme do digitálního prostoru, se ztráty z kybernetických incidentů postupně blíží ztrátám způsobeným „tradičními“ krádežemi či nehodami v reálném světě.

Proto jsme vytvořili stránku, která má oslovit co nejširší veřejnost, která má o těchto nebezpečích jen malé povědomí. Na stránce iniciativy Buď Cyber Fit! se zájemci z řad jednotlivců ale i firem mohou dozvědět více o aktuálních rizicích v kybernetickém prostoru. Na stránce je rovněž jednoduchý formulář, který respondentovi po vyplnění sdělí, jaké je jeho „Cyber Fit“ skóre, a možnost případně kontaktovat tým odborníků k nezávazné konzultaci o jeho zlepšení. Tak jako je zvykem chodit k lékaři na preventivní zdravotní prohlídky, iniciativa Buď Cyber Fit! má za cíl fungovat jako prostor, kam jednotlivci a firmy chodí na preventivní prohlídky svého kybernetického zdraví.

Exit mobile version