Privátní 5G: Stane se klíčem k budoucnosti českého průmyslu?

Na co bychom se jako obyvatelé země z velké části založené na průmyslu měli zaměřit, abychom z nastupující éry technologií vytěžili co nejvíce? Výkonný ředitel Huawei Technologies Czech, James Tang, věří, že digitalizace je naprosto klíčová pro úspěšný rozvoj České republiky a že špičkové sítě 5G skutečně mohou proměnit naše životy.

Komerční 5G sítě u nás nabízí již všichni velcí operátoři. Proč je ale kolem 5G stále takové haló?

S příchodem sítí nové generace se pojí škála doposud neprobádaných možností. Úžasná řešení se nabízí pro průmyslové využití IoT (internet věcí), ale na své si přijdou i rodiny či jednotlivci, kteří mohou postupně proměnit své domovy v chytré domácnosti. Rozšiřování a rozvoj těchto sítí, jež od roku 2020 můžeme pozorovat i v České republice, přináší zcela novou úroveň efektivity do různých oblastí našeho každodenního fungování – big data společně s precizní a rychlou analýzou pomáhají firmám vyvíjet řešení, která šetří čas i finanční prostředky. Díky autonomním robotům, kteří mohou vykonávat nebezpečné pracovní operace namísto lidí, se výrazně zvedá úroveň bezpečnosti na pracovišti. Průkopnické technologie zapojené do sítě v reálném čase pomáhají efektivněji nakládat s vodu, energiemi… S těmito novinkami se již postupně seznamuje široká veřejnost a podle mě je to nesmírně podnětné.

Je všeobecně známo, že jsou 5G sítě přínosné především pro oblast průmyslu a služeb než pro běžné koncové uživatele. Jaký je pro to důvod?

Porovnáme-li 5G s předchozími generacemi, tak tato nejnovější, pátá generace, nabízí firmám vyšší rychlost připojení a především výrazně lepší spolehlivost a zabezpečení. Připojení strojů a výrobních zařízení do 5G sítě může průmyslovým společnostem poskytnout spoustu cenných informací, díky kterým mohou například lépe plánovat výrobu. Průmyslové roboty jsou s námi od 40. let minulého století a od té doby pomáhají firmám urychlit výrobu a zvládat činnosti, které jsou za hranou lidských možností. Technologie 5G vše posouvá mnohonásobně dál.

Nejmodernější roboty mohou díky 5G v reálném čase nejen vykonávat práce, které jsou pro lidskou pracovní sílu příliš namáhavé, složité nebo nebezpečné, ale v některých oblastech jsou schopní personál zcela nahradit. Výborným příkladem je naše distribuční centrum v Maďarsku, které měsíčně vyřídí přes 60 tisíc objednávek. Celý areál jsme pokryli privátní 5G sítí a disponuje také vlastní páteřní sítí a edge computing systémem. Přenos dat je díky lokálnímu cloudu a 5G připojení velmi rychlý s prakticky nulovou latencí, což například umožnilo, že se nyní o celou expedici zboží starají autonomní vysokozdvižné vozíky. Potřeba jakýchkoliv zásahů ze strany běžného, lidského personálu je tak zcela minimální.


James Tang, výkonný ředitel Huawei Technologies Czech

Jaký je rozdíl mezi běžnými 5G sítěmi a těmi soukromými?

To hlavní, čím se privátní sítě liší od těch veřejných, je kromě výkonu sítě extrémně vysoká dostupnost, která je srovnatelná s pevným nebo optickým připojením. Technologie 5G však nabízí na rozdíl od těchto typů připojení zároveň mobilitu. Kombinace těchto dvou faktorů je v současnosti považována za klíčovou na cestě k digitalizaci průmyslu. Možná už se k vám donesl pojem multi-konektivita, který byl definován jako součást standardů 5G a značí možnost bezdrátového připojení všech strojů, robotů, senzorů a dalších zařízení k privátní mobilní síti. Jen si představte ten ohromný komfort! Když se v dnešní době dostanete do situace, že potřebujete přestavět výrobní linku, pak je nutné linku demontovat, protože většina zařízení je stále propojena pomocí velkého množství kabelů. V nové éře 5G, v níž hraje prim bezdrátové připojení, odpadají veškeré problémy s kabely. Stačí jen linku přestavět podle aktuální potřeby, takže konektivitu nemusíte složitě řešit. Díky 5G jsou propojení mezi stroji i výměna dat plně automatické a bezdrátové připojení tak přináší výraznou úsporu času.

To opravdu zní jako splněný sen například pro výrobu či logistiku. Jak ale vypadá situace v Česku? Vnímáte i tady zájem o privátní 5G sítě?

Na podobných aktivitách spolupracujeme především s operátory. Ti pro zákazníka vybudují síť, protože v případě 5G disponují rádiovým spektrem, přičemž my pak dodáme řešení na míru, například pro průmyslové využití. Digitalizace je podle mého názoru pro úspěšný rozvoj České republiky naprosto klíčová, a pokud chce země ekonomicky prosperovat, musí naskočit na tuto vlnu moderních technologických průmyslových řešení, a to čím dříve, tím lépe.

Vědí ale české firmy vůbec o tom, že taková řešení existují?

U každé nové technologie je to stejné – prvním krokem k tomu, aby si ji lidé osvojili a začali ji využívat, je dostatek informací a názorných ukázek. Také proto jsme krátce před začátkem léta přivezli do Prahy interaktivní kamion Huawei 5G MPN Truck, který návštěvníkům představil řadu aplikačních scénářů a obchodních případů 5G technologií v různých vertikálních odvětvích. Věříme, že Česká republika z privátních 5G sítí může ohromně těžit, a i proto chceme nabídnout naši odbornou expertizu. Z toho důvodu stojí za zmínku také demonstrační platforma 5G B2B a Industry 4.0, kterou jsme spustili společně s představením 5G MPN Trucku. Platforma je otevřená vybraným zákazníkům operátorů a umožňuje jim komunikovat a sdílet informace o novinkách a inovacích v průmyslu 4.0 s partnery a klienty.

Když srovnáte Česko s ostatními zeměmi EU, jak jsme na tom s osvojováním 5G?

Dobrá zpráva je, že je Česká republika první mimoasijskou zemí, kde jsme se rozhodli spustit platformu naši Huawei 5G B2B. Čeští klienti tak mají stále možnost získat určitý náskok, ačkoliv do budoucna samozřejmě chceme přidávat nové aplikační scénáře a obchodní modely vhodné pro další regiony a platformu tak zpřístupnit partnerům i operátorům v jiných zemích. Pokud jde o Průmysl 4.0 a o celkovou transformaci průmyslu ve spojení s osvojováním 5G technologií, pak v zemích, jako jsou například Rakousko nebo Polsko, je tento vývoj logicky výrazně rychlejší, protože jde o regiony, které s transformací začaly mnohem dříve. Zároveň ale vidíme, že je zájem České republiky o tyto nové technologie velmi vysoký. I proto věřím, že český průmysl čeká skvělá budoucnost.

Exit mobile version