Proč Apple musí zaplatit 13 miliard korun „patentovým trolům“

Společnost Apple minulý týden prohrála velký patentový spor, který se týkal technologií, jež používá u svého e-shopu iTunes. Experti však poukazují na to, že Apple musí zaplatit firmě, která sama nikdy nepřišla s žádnou inovací na trh.

Apple musí zaplatit 533 milionů dolarů (přes 13 miliard korun) firmě Smartflash se sídlem na Britských Panenských ostrovech, která vlastní licence k různým patentovaným technologiím, i když sama žádné produkty nevyrábí. Přestože Smartflash žádal po Apple původně více peněz, jeho mluvčí po vyslovení verdiktu řekl, že je s ním „spokojen“. Tvůrce známých iPodů, iPadů a iPhonů samozřejme oznámil, že se proti rozsudku plánuje odvolat.

Odmítli jsme zaplatit této společnosti za nápady, které naši vlastní zaměstnanci několik let inovují a nakonec nám nezbyla jiná možnost, než jít s celou věcí k soudu,“ uvedl mluvčí Apple v prohlášení. Vítězství Smartflash je zatím posledním v řadě vítězství společností, které bývají označovány jako „subjekty, které nevykonávají žádnou činnost“ a kritici o nich často mluví jako o „patentových trolech“. Samsung na počátku tohoto měsíce prohrál spor ze společností Rembrandt IP, v rámci kterého musí za porušování dvou patentů týkajících se technologie Bluetooth zaplatit 15,7 milionů dolarů (390 milionů korun). Bezpečnostní společnost Symantec pak podle nedávného rozhodnutí musí zaplatit 17 milionů dolarů (420 milionů korun) za to, že ve svých produktech používá dvě technologie patentované firmou Intellectual Ventures.

Výše sumy, kterou má zaplatit Apple, byla dána tím, že podle poroty americký gigant nejenže používal duševní vlastnictví Smartflashe bez jeho souhlasu, ale činil tak „svévolně“, což znamená, že si byl si vědom svého nezákonného jednání. Porota rozhodla, že Apple porušovalo tři z pěti patentů, které Smartflash napadl. Tyto patenty se vztahují k technologiím, které umožňují spravovat uložené audio a video soubory, aplikace a hry, včetně funkcí, díky nimž je možné před spuštěním dat na přenosném zařízení zjistit, zda tato byla koupena legitimním způsobem.

Smartflash požadoval náhradu škody ve výši 852 milionů dolarů (přes 21 miliard korun) v závislosti na výpočtu, který zohledňoval počet prodaných Maců, iPhonů a iPadů. Na druhou stranu Apple tvrdilo, že hodnota celého sporu nepřevyšuje pět milionů dolarů (123 milionů korun). Podle agentury Bloomberg Smartflash nyní půjde v obdobné kauze po Samsungu. Dříve Smartflash žaloval také společnosti Amazon a Google.

Tzv. patentoví trolové podle studie společnosti PwC podali ve Spojených státech v minulém roce u soudů více než polovinu všech žalob, které se týkají patentů. Téměř všechny spory byly podle PwC mimosoudně vyrovnány nebo zamítnuty. Americký prezident Obama proto nedávno apeloval na Kongres, aby s pantetovými troly bojoval reformou právního systému. Podle zastánců patentových trolů však tyto společnosti vytvářejí trh pro vynálezy vyvinuté mimo laboratoře velkých společností. „Pokud jste malý start-up, univerzita nebo samostatný vědec, je pravděpodobné, že nebudete moci na trh přinést svůj nový produkt, jehož vývoj by stál miliardy dolarů,“ uvedl Ilja Kazi z Institutu patentových zástupců. „Na druhou stranu však můžete přijít s opravdovou inovací, kterou si patentujete a o ochranu těchto patentů a vybírání poplatků se vám budou starat právě tyto společnosti, které disponují armádou právníků.

Exit mobile version