Proč blockchain selhává

Respektive proč se většina podniků nasazení technologie do produkčního prostředí raději vyhne?

Technologie blockchain v současnosti prochází spíše fází deziluze, kdy se ukazuje, že není připravena pro produkční nasazení. To však neznamená, že neexistují úspěšné implementace i v běžném podnikovém prostředí. Čemu je potřeba se vyhnout, respektive jaké bývají hlavní příčiny selhání? Analýza Gartneru si všímá především následujících bodů. Řada podniků tyto problémy zjistila už v experimentální fázi a k reálnému nasazení blockchainu do produkčního prostředí už nedošlo; někteří si ale opravdu spálili prsty.

Pro podnikové nasazení blockchainu v tuto chvíli neexistuje žádný konsensus: jaké produkty by měly stát v jádru řešení, jak má být realizována aplikační vrstva, jaké funkce má řešení nabízet a jaké jsou vůbec základní koncepty při implementaci. Nelze se spolehnout na to, že služby a platformy různých dodavatelů spolu budou bez problémů spolupracovat. Podniky často příliš optimisticky předpokládají, že mohou prostě zvolit nějaké řešení s tím, že časem podle okolností doplní nějakým dalším, což ale nemusí být zdaleka jednoduché.

Častým problémem je nepochopení technologie, to jaké funkce podporuje. Firmy typicky nasazují pouze technologie pro decentralizovanou účetní knihu (ledger), nikoliv ale decentralizovanou důvěru, tokenizaci nebo chytré smlouvy. V podstatě často blockchain jako takový ani nepotřebují a využívání konvenčních databázových/úložných prostředků je vhodnějším řešením. Blockchain si může vynutit i výměnu dalších aktuálně využívaných produktů.

Podniky si často také neuvědomují, že mnoho produktů v oblasti blockchainu není pro produkční prostředí dostatečně robustní, nedostatkem je škálovatelnost nebo se nepodaří zajistit dostatečné standardy z hlediska bezpečnosti či kvality síťových služeb. Častou příčinou selhání je nasazování dalších technologií; blockchain dokáže pokrýt jen jádrové funkce, je ale k němu třeba zajistit interoperabilitu s dalšími podnikovými aplikacemi, obchodní logiku, uživatelská rozhraní nebo řízení dat během jejich celého životního cyklu. Od  základní technologie je po kompletní aplikaci ve skutečnosti velmi daleko. Problém se správou a škálovatelností mají i chytré kontrakty, jakkoliv zrovna tato oblast využití blockchainu dnes zřejmě podnikům nabízí největší potenciál.

I když blockchain sám o sobě není synonymem pro ztrátu kontroly nad prostředím a bezpečnostními riziky, konkrétní implementace takovým rizikem už být může. Navíc se často ukáže, že by nasazením došlo k narušení stávajících mechanismů, které zaručují shodu s regulacemi/předpisy (nemusí jít o problém faktický/technický, ale třeba o systém příslušných certifikací).

Mimochodem, Steve Ranger na ZDNet dokonce jako kuriozitu uvádí, že o blockchainu se uvažuje jako o jedné z technologií, která by měla zajišťovat i obchodní výměnu mezi Velkou Británií a EU v éře pobrexitové.  ZDNet dále dodává, že i další studie souhlasí s analýzou Gartneru, podniky dnes dávají od blockchainu raději ruce pryč, i mezi velkými firmami využívá technologii jen asi 1/10 organizací.

Exit mobile version