Proč Microsoft vypnul v Internet Exploreru funkci Do Not Track

Microsoft minulý týden oznámil, že ve výchozím nastavení jeho webového prohlížeče Internet Explorer již nebude zapnuta funkce Do Not Track (DNT), která má chránit soukromí uživatelů při surfování po internetu. Co přesně se stalo?

„DNT nebude od nynějška v Expresním nastavením Windows implicitně zapnut, avšak uživatelům bude zpřístupněn jasný návod, podle kterého si tuto funkci budou moci v nastavení svého prohlížeče opět povolit,“ uvedl v pátek na oficiálním blogu Microsoftu Brendon Lynch. Pojmem „Expresní nastavení Windows“ Microsoft označuje nastavení, s nímž se uživatel setká po prvním zapnutí nového počítače nebo instalaci upgradu operačního systému.

Funkce Do Not Track webovým stránkám dává najevo, že si uživatel nepřeje, aby jej tyto sledovaly pro účely cílení reklamy (DNT vznikl jako obdoba seznamu Do Not Call, kterému by se měli vyhýbat firmy, jež nabízejí své produkty přes telefon). Funkci podporuje všech pět nejpoužívanějších webových prohlížečů dneška – Safari, Opera, Chrome, Firefox a Internet Explorer.

Jak dodal Lynch, změna v nastavení Do Not Track se projeví tehdy, když uživatel zapne poprvé svůj nový počítač nebo když přejde na novou verzi Windows (uživatelé Windows 7/8/8.1 budou moci ještě v tomto roce upgradovat na Windows 10) či prohlížeče. Jako důvod pro tuto změnu Lynch uvedl změnu standardu DNT. Podle dokumentace k nejnovější verzi DNT je totiž celá technologie postavena na principu, podle kterého „uživatel musí dát najevo, že si nepřeje být sledován, pouze svým výslovným pokynem.“ Lynch uvedl, že Microsoft se proto přizpůsobil novému standardu tak, aby byl v souladu s politikou organizace World Wide Web Consortium (W3C).

Microsoft automatické zapnutí Do Not Track hlasitě podporoval od poloviny roku 2012. DNT byl ve výchozím nastavení zapnutý u IE10 ve Windows 8 i Windows RT. „Věříme, že povolení Do Not Track ve výchozím nastavení IE10 na Windows 8 je důležitým krokem ve zvýšení standardu ochrany soukromí,“ uvedl Lynch na konci května roku 2012.

Proti defaultně zapnutému DNT již v té době samozřejmě protestovali inzerenti, podle kterých by povolení funkce mělo být zcela na vůli daného uživatele. Inzerenti tehdy prohlašovali, že krok Microsoftu „poškozuje uživatele, poškozuje konkurenci a jde proti inovaci.“ I když však Microsoft nyní změnil svůj postoj o 180 stupňů, podle expertů se příliš mnoho neděje, jelikož vývoj DNT se v uplynulých letech prakticky zastavil kvůli tomu, že jednotlivé strany (tedy organizace zabývající se ochranou soukromí a zástupci reklamního byznysu) se nedokázaly shodnout na celkovém konceptu. Co je však možná ještě důležitější, signál DNT vysílaný z prohlížečů jednotlivých uživatelů akceptuje pouze malá hrstka webových stránek. Například stránka DoNotTrack.us v této souvislosti uvádí pouze jedenadvacet webů. Vypnutím Do Not Track v Internet Exploreru se tedy vůbec nic nezmění.

Exit mobile version