Proč provozovat SAP HANA na IBM Power?

V létě 2015 proběhla portace in-memory databáze SAP HANA na platformu IBM Power, což znamená, že zákazníci již nemusejí spoléhat výhradně na klasickou Intel x86. Co tato portace obnáší a proč uvažovat o jejím provozování na IBM Power8, jsme se ptali Michaela Součka z divize IBM Systems Hardware.
Proč se IBM věnuje aplikacím externích partnerů, včetně databázové platformy SAP HANA?

Odpověď na tuto otázku je poměrně jednoduchá. IBM totiž nabízí v hardwaru infrastrukturní produkty a pokud se už léta posouváme od prodávání boxů, musíme poskytovat hodnotu, která má pro zákazníka význam, jaká v hrubém hardwaru není. Poskytovat infrastrukturu bez spolupráce s aplikačními softwarovými partnery je už dnes v principu nemožné. IBM se navíc v tomto ohledu spolupodílí i na vývoji a optimalizaci SAP HANA právě pro platformu Power.

Jaké máte v tomto ohledu kompetence?

IBM disponuje množstvím kompetenčních center pro definované produkty, pro SAP HANA máme velký integrační tým, který sedí přímo v sídle SAPu v německém Walldorfu. Společně s vývojáři SAPu pracujeme na portaci, ladění výkonu a řešení problémů na platformách SAP a IBM Power.

Takže máte informace a know-how ohledně těchto kompetencí přímo z první ruky?

IBM Research and Development rozhodně ano, obchodní organizace IBM však přístup k těmto důvěrným informacím hned nemá. Vývoj a prodej, to jsou dvě poměrně značně oddělené entity. Ve Walldorfu u SAPu máme dvě skupiny, vývojový tým a kompetenční centrum, jmenuje se ISICC. Ty jsou ve velice úzkém kontaktu a pro nás dostupné informace jsou od tohoto kompetenčního centra. V každém případě však někdy můžeme z obchodního týmu IBM poskytnout našemu protějšku ze SAPu i včasnější informace ohledně roadmapy týkající se platformy Power, než mají oni sami.

Co všechno může IBM ohledně problematiky SAP HANA nabídnout?

Kromě vlastní infrastruktury můžeme nabídnout návrh celého řešení na serverové platformě Power a s tím související storage od certifikovaných architektů pro platformu SAP, jejich detailní konfigurace. Dále umíme poskytnout implementační práce až do úrovně databázových migrací, protože IBM ohledně dodávky (Migration factory a delivery centers) a naše GBS (divize Global Business Solutions) disponuje certifikovanými specialisty na SAP i pro databázové migrace SAPu.

Proč si vybral SAP pro svoji databázovou in-memory platformu SAP HANA právě IBM Power?

Protože serverová platforma Power, speciálně s procesory Power8, je architektura navržená s ohledem na big data a poskytuje obrovský výkon a škálovatelnost pro in-memory computing, včetně databázové platformy SAP HANA. To znamená pro aplikace, vyžadující obrovské množství paměti a paralelně běžících procesů. Dalším důvodem je i to, že partnerství SAPu a IBM nevzniklo letos (2015) v létě, kdy byla portace a dostupnost SAP HANA na IBM Power ohlášena. Vzniklo už někdy na přelomu roku 2000 a IBM se SAPem jsou dlouhodobými partnery, zejména v oblasti větších podnikových zákazníků.

Jak se liší SAP HANA na platformě Power od SAP HANA na platformě x86 co se týče jak výkonu, tak přenositelnosti?

Výkonově převyšuje IBM Power platformu x86 výrazně. Co se týče přenositelnosti, SAP vyvíjí pouze jeden kód SAP HANA, který má zkompilované bináry pro většinu významných platforem, včetně Suse a Red Hat Linux, na Power i na x86, takže jsou přenositelné. Funkční rozdíly mezi oběma platformami neexistují, nejde o dva rozdílné produkty. Je to jen otázka kompilace pro jednu nebo druhou platformu.

Znamená to tedy, že když má někdo SAP HANA na jedné hardwarové platformě, může přejít na druhou?

Ano, bude-li chtít, aby mu výpočty nad in-memory databází SAP HANA běžely rychleji, může si pořídit serverovou platformu IBM Power8, migrovat data a přejít na ni.

Exit mobile version