Proč si vlastně pořídit NAS?

Proč si v době cloudových úložišť pořizovat NAS a k čemu je vlastně dobré? Pokud máte vlastního správce sítě, tuto otázku máte jistě zodpovězenou. Ovšem stále zbývá množství malých firem, kde správu řeší svépomocí a rozhodnutí záleží spíše na osobním vztahu k tomuto zařízení než potřebě firmy. Podívejme se, proč by tedy vaše firma mohla NAS využívat.
K myšlence pořídit vlastní síťové datové úložiště obvykle dospějeme s docházejícím místem na externích discích jednotlivých uživatelů, které jsou různě rozesety po lidech a firmě, motivací bývá tenčící se místa na cloudových úložištích a neochota za službu platit nebo větší kontrola nad daty. První, co nás samozřejmě napadne, je jaký NAS pořídit?

Na trhu je pestrá škála NAS zařízení, od těch nejjednodušších pro osobní použití s dvojicí disků (např. Synology DS218+) až po rackové modely určené pro firemní serverovny s několika desitkami šachet pro disky – např. Synology RackStation RS4017xs+ s 16 šschtami nebo FS2017 až pro 24 SSD disků. Pro většinu menších firem postačuje zvolit střední cestu a vybírat mezi disky se 4-6 šachtami. Takto koncipované NAS servery zajistít bezpečnost vašich dat díky možnosti duplikace dat, tak dávají prostor pro upgrade v případě potřeby dalšího místa.

Výkon jednotlivých NASů ovlivňuje použitý procesor, NASy jsou vlastně malé počítače s více disky, typ zvolených disků, NASY můžete koupit jak s disky, tak bez nich) a počet a rychlost síťových portů. Výkon procesoru je důležitá z hlediska počtu připojených uživatelů a provozovaných aplikací na NASu, která může být skutečně široká a rovněž náročná. Pokud NAS použijete pouze jako datové úložiště, můžete se spokojit s méně výkonným strojem, v okamžiku, kdy se rozhodnete na NASu provozovat například multimediální server, je lepší volit výkonnější varianty.

Podobně je tomu u disků – vždy vybírejte disky, které jsou pro daný účel doporučovány, tedy hlavně s ohledem na 24hodinovou zátěž. Pro většinu firem postačují běžné disky pro NAS (jako jsou WD Red/Red Pro) například RED, a v případě potřeby, pokud provozujete na NAS například dohledový systém, můžete disky nakombinovat s využitím WD Purple nebo pro dosažení výkonu použít serverové WD Gold/Ultrastar. Odpovídající disky najdete samozřejmě i v nabídce Seagate. Nic vám nebrání ani v použití SSD disků, kde ovšem počítejte s vyšší cenou. A nezapomínejte hlavní důvod provozování NAS a tím je ochrana samotných dat, ke kterému slouží především duplikace disků formou RAID.

Nejčastějším využitím NAS ve firmě je tedy jeho role jako úložiště pro firemní data, kdy funguje jako file server. Do sdílených nebo osobních složek prostě nahrává celá firma data podle potřeby. Výhodou je především fyzická kontrola nad bezpečností dat a proti různým EULA smlouvám, se data uložená na vašem serveru nestávají majetkem někoho dalšího nebo nechtěně či náhodou neposkytujete nikomu práva vaše data sdílet nebo využívat k vlastním účelům, což zvláště u videí a fotografií bývá běžná praxe (na druhou stranu, je to přece „zadarmo“). U souborů můžete samozřejmě vytvářet i odkazy pro třetí strany nebo umožnit do složky přístup i lidem, kteří nemají v zařízení přímo účet.

Kromě tradičního ukládání, pokud se podíváme na možnosti, které nabízí NASy Synology (které sami používáme), můžete provozovat shromažďování a sdílení fotografií přes aplikaci Moments, která se dá využít jak v domácí, tak firemní prostředí, s možností seskupování podle témat apod. a samozřejmě základní úpravou fotek přímo v NASu.

S NASem můžete vyřešit i častou bolístku většinu firem a uživatelů. a to je pravidelné zálohování. Přes aplikace jako je Synology Drive nebo Active Backup lze zálohovat kompletně celý počítač (PC i Mac) nebo data ve službách G Suite (Google) nebo Office365 (Microsoft). Dodávanými Office můžete i známější kancelářské balíky nahradit.

Provozovat kromě multimediálních serverů – Audio/Video/Photo Station, iTunes apod. rovněž vlastní kamerový dohledový systém Surveillance Station. Na NASu lze spustit i mail server nebo CRM. Dobře posoužit může i jako vývojová platforma, kdy v nabídce najdete Apache, PHP server, Perl. Python, Ruby, možnost nainstalovat prostředí Joomla a WordPress nebo rostoucí Docker a řadu dalších.

NAS tak představuje víceúčelové zařízení, jehož hlavním účelem je shromáždění dat na jednom místě a jejich správa, ale možností jeho využití je daleko více. Navíc vše máte pod kontrolou, včetně automazické možnosti zálohování celého NAsu na jiný nebo do cloudu. Podobně, včetně přírůstkových záloh můžete přistoupit k zálohovaní dat na samotném NASu. Pro menší firmy bude rozhodující volbou jednoduchá konfigurace řady nastavení díky vlastnímu operačnímu systému, o které by se jinak musel postarat specialista.

Exit mobile version