Proč Windows Phone 8 nepůjde na současných telefonech s Windows Phone 7.5

Pomalu ale jistě se blíží září, kdy má být uveden na trh mobilní operační systém Windows Phone 8, který má obsahovat spoustu inovací oproti verzi Windows Phone 7.5. Současní uživatelé Windows Phone zjistili nepříjemnou informaci, že na jejich systémy bude možnost použít pouze aktualizaci značenou Windows Phone 7.8, upgrade na nový systém možný nebude. V následujícím článku bych se rád zaměřil na důvody, které brání možnosti použití WP 8 i na současných zařízeních.

Windows Phone 8 přinesou volitelné rozlíšení obrazovky (až 1280 x 768), plnou podporu MicroSD a NFC.

Podle stanoviska filmy Microsoft budou změny na WP8 takové, že současná zařízení by nemohla využít všechny funkce nového systému. „Windows Phone 8 je “generační skok“ v technologii, což znamená, že nepoběží na stávajícím hardwaru, ale máme hluboký zájem o naše stávající zákazníky a chceme, aby byl jejich telefon čerstvý, takže jim poskytneme novou úvodní obrazovku v aktualizaci systému, který nese označení WP 7,8,“ stojí v oficiálním vyjádření na blogu firmy. Co to znamená?

Hardwarové změny Windows Phone 8

Snapdragon S4+

Co se stávající technologie týče, stanovisko Microsoftu není jen PR výstřelem do prázdna, ale zakládá na pravdě. Současné System on Chip (SoC) jsou tvořeny Qualcomm QSD8250, tedy procesorem (CPU) na 1 GHz a grafikou (GPU) Adreno 200 z řady Snapdragon S1, která pochází z roku 2008. Novější verze označená jako Snapdragon S2 je již vyráběna s modernějším 45 nm procesem a je v ní obsazena grafika Adreno 205. I přesto jsou tyto chipy technologicky už poměrně staré.

Ve WP8 se bude jednat o čipy Qualcomm Snapdragon S4+ vyrobené 28 nm technologií. Ty jsou daleko více integrovány, mají 2 až 4 jádra a jejich grafické karty využívají technologie DirectX 9.3, které vyžaduje Windows 8 pro kompatibilitu základních modulů. Dřívější SoC DirectX podporovaly spíše formálně. I podle této skutečnosti se rozhodně o tzv. generační změnu jedná.

Softwarové novinky v osmičkách

Windows Phone 8 přinesou lepší integraci platformy Skype

Na současných Windows Phone 7.5 je zaveden Windows Embedded Compact Edition 6.0 R3, který si půjčuje některé z funkcí Windows Embedded CE 7.0. Je zde zajištěna kompatibilita s čipy x86, ARM, MIPS apod. Tento systém používá systémové prostředky, které často najdeme třeba v bankomatech, různých pokladních systémech, různých industriálních strojích atd.

Ve Windows Phone 8 je po technické stránce systém úplně jiný. Byl proveden velký úklid starého kódu, který čítá okolo 100 000 větších změn v a nepotřebné až 30 let staré funkce byly odstraněný nebo zmodernizovány. K těmto změnám se ještě rozšířila funkcionalita a standardizovaly se různé moduly např. pro připojení k mobilní síti.

Pokud tedy vyměníme systém, který využívají systémy pro informační tabule a bankomaty za vyspělý systém po rekonstrukci a úklidu, tak se to zákonitě někde projevit musí. Tato skutečnost dokládá, že se teď bude vývoj Windows Phone a Windows probíhat ve stejném taktu.
Když shrnu následující informace, největší výhoda WP 8 oproti WP 7.8 bude možnost vytvářet aplikace i hry, které budou podobné, dokonce v některých případech i stejné jako pro počítačovou verzi systému. I když podle mého názoru, pro méně náročného uživatele bude WP 7.8 obsahovat všechny potřebné funkce chytrého telefonu (prohlížení webu, práce s mailem atd.).

Závěr

Strategie Microsoftu je tedy jasná. Pokud si současný uživatel mobilu s WP bude spokojený s novinkami, které mu nabídne aktualizace WP 7.8, dříve nebo později si koupí zařízení s novějším Windows Phone 8.

Exit mobile version