Proč x86 servery od IBM? Třeba kvůli inovativnosti, kterou jinde nedostanete!

IBM a x86 servery? Že máte tuto firmu spojenou spíš s mainframy a výkonnými unixovými servery, pro velké a středně velké společnosti, tedy minimálně od prodeje ThinkPad divize Lenovu? Omyl, v záplavě x86 serverů patří řada Systém x mezi špičku v oboru.
Pro začátek trocha čísel, společnost IBM utratí ročně za vědu a vývoj šest miliard amerických dolarů, prakticky polovina této částky jde přitom do serverových systémů. Na první pohled by se mohlo zdát, že tyto peníze jsou vynakládány pouze ve prospěch velkých řešení, jako jsou mainframy, superpočítače a unixové servery, systém aplikace výsledků výzkumu však v IBM funguje jinak. Schéma připomíná spíše stupňovitou fontánu, jakmile se naplní menší vrchní nádrž, přetékají špičkové technologie do níže umístěných segmentů.

Zásadní přínos pro možnosti virtualizace

Rodina IBM eX5 serverů

Příkladem může být třeba loni uvedená architektura eX5 (System x3850 eX5 a x3950 eX5), která přinesla do segmentu x86 serverů možnost extrémní škálovatelnosti paměti. Vývojoví inženýři IBM v tomto případě využili zkušenost s konstrukcí podnikových systémů a nahradili tradiční pevnou vazbu mezi pamětí a procesorem. Výsledkem je, že již není nutné dokupovat či nahrazovat server v momentě, kdy nedostačuje operační paměť, neboť nová architektura platformy x86 nabízí šestkrát vyšší možnosti škálování paměťového systému než předchozí generace.

Samotná technologie nezávislého škálování paměti (s označením MAX 5) umožňuje klientům provozovat za stejné licenční náklady až o 82 % virtuálních serverů více a výrazně tak snížit náklady na middleware software a další aplikace. Například klienti využívající MS SQL server mohou díky systému eX5 snížit své náklady za licence až o 50 %.

To by samozřejmě samo o sobě nebylo k ničemu, pokud by rozšířenou paměť nedokázaly využívat procesory. Ty jsou v systému eX5 díky unikátní inovaci schopny velmi rychle přistupovat do rozšířené kapacity paměti a pracovat sní. Systém eX5 využívá v pořadí pátou generaci čipu IBM Enterprise X-Architecture, jež byla vyvinuta na základě dřívějších zkušeností IBM v oblasti integrace mikroelektronických komponent, tento výzkum vedl v oblasti využití křemíku k řadě inovací, které zatím nemají obdoby.

Rekordní výsledek v testu TPC-C

IBM System x3500

Že nejde jen o řeči dokazuje zpráva IBM z konce srpna, kdy se společnosti podařilo se svou poslední generací x86 serverů dosáhnout vůbec nejvyššího výkonu ve srovnávacích testech TPC-C.

Jeden samostatný rackový server IBM System x (r) s DB2 zvládl obsloužit více než tři miliony transakcí za minutu, čímž překonal dřívější rekord dosažený na stejném systému IBM x86 před osmi měsíci. Nový systém tak nabídne výkon o plných 66 % vyšší než například srovnatelné servery HP.

Dosažený rekord ilustruje možnosti, které skýtá kombinace výkonné Enterprise X-Architecture páté generace, DB2(r) 9.7, IBM MAX5(r), nejnovějších procesorů Intel(r) Xeon(r) E7 a SUSE Linux Enterprise Server 11 (SP1). IBM MAX5 na serveru System x je vůbec první technologií v kategorii serverů x86, jež odděluje operační paměť (RAM) od procesoru. Je s ní tak možné dosáhnout až dvojnásobného nárůstu paměťové kapacity pro jednotlivý server, což umožňuje systému zpracovávat za minutu více transakcí, aniž by bylo potřeba přidávat další procesory a pořizovat případné další softwarové licence. IBM System x3850 X5 dosáhl rekordních 3 013 684 transakcí za minutu při 0,59 $ na transakci za minutu. Tím se dostal na celkové páté místo žebříčku TPC-C Top 10 pro neclusterové systémy.

Exit mobile version