Prodej bezpečnostního softwaru a služeb stále slušně roste

Největší výdaje dnes podniky směřují do řízených bezpečnostních služeb a na software pro ochranu koncových bodů. V Evropě růst trhu souvisí i s geopolitickou situací.

Podle nové prognózy Worldwide Security Spending Guide od IDC budou celosvětové výdaje na IT bezpečnostní řešení a služby v roce 2023 činit 219 miliard dolarů, což představuje meziročně nárůst o 12,1 %. IDC očekává, že v roce 2026 dosáhnou investice do hardwaru, softwaru a služeb souvisejících s kybernetickou bezpečností výše téměř 300 miliard dolarů. Segment bezpečnosti tak i nadále poroste rychleji než výdaje na IT jako celek.
Zvyšování výdajů o více než 10 % má platit pro prakticky všechny segmenty trhu, a to i na straně zákazníků (tj. obdobně pro firmy všech velikostí). Půjde hlavně o důsledek nasazování cloudu a kontejnerů, potřebu zabezpečit vzdálený přístup a zajistit dodržování stávajících i nových předpisů o ochraně soukromí a dat. Speciálně pak řada firem bude investovat do ochrany své kritické infrastruktury a řešením proti ransomwaru.
Odvětvími, která v roce 2023 za bezpečnostní produkty a služby zaplatí nejvíc, jsou bankovnictví, diskrétní (kusová) výroba, profesionální služby a státní správa. Tato čtyři odvětví v roce 2023 budou dohromady odpovídat za více než třetinu všech výdajů na zabezpečení. V prognózovaném období 2021-2026 mají své vynaložené prostředky nejrychleji zvyšovat obchodníci s cennými papíry a investiční služby, telekomunikace a bankovnictví.
Banky i diskrétní výrobci budou letos investovat přibližně rovnoměrně do bezpečnostního softwaru a služeb, přičemž největší výdaje půjdou na řízené bezpečnostní služby. Oproti tomu poskytovatelé profesionálních služeb vynaloží výrazně vyšší prostředky do softwaru se zaměřením na řízení, rizika a dodržování předpisů (GRC) a zabezpečení koncových bodů. Výdaje na bezpečnostní služby budou největší položkou také v případě státní správy.
Bezpečnostní software bude letos představovat téměř polovinu všech výdajů na IT zabezpečení. Největší podíl zde bude mít zabezpečení koncových bodů, následované softwarem pro identitu a digitální důvěru a softwarem pro analýzu, správu bezpečnostních informací, řízení reakcí na incidenty a orchestraci kybernetické bezpečnosti (SOAR apod.). Druhou největší kategorií technologií budou služby v čele s řízenými bezpečnostními službami, kde se letos očekávají výdaje kolem 42 miliard dolarů. Výdajům na hardware budou dominovat specializovaná zařízení pro zabezpečení sítí.
Software bude nejrychleji rostoucí skupinou ze všech tří hlavních kategorií IT bezpečnosti s průměrných meziročním růstem 13,7 % v příštích 5 letech, následovat mají bezpečnostní služby s 11,0 %. Geograficky vzato budou největším trhem USA, následovat bude západní Evropa, k nejrychlejšímu růstu výdajů na IT bezpečnost má v prognózovaném období dojít v Číně (průměrný růst 18,8 %).

V Evropě budou dominovat služby
Speciálně co se týče Evropy: „Celkové výdaje na IT bezpečnost v Evropě budou v průběhu příštích 5 let nadále růst tempem vyšším než 10 %. Největší část těchto výdajů budou stále představovat bezpečnostní služby, které budou stále více využívat zejména organizace s omezenými kompetencemi v oblasti IT bezpečnosti. Podniky se musí snažit ochránit svá data a další aktiva před hrozbou ransomwarových útoků, kterou zhoršuje současná geopolitická situace v regionu. Nejvíce prostředků na IT bezpečnost v Evropě vynaloží sektory financí, kde je třeba neustále zajišťovat dodržování zvyšujícího se množství regulačních předpisů. Následovat budou výrobní podniky, které se budou muset bránit proti stále častějším kybernetickým útokům na své provozní systémy,“ uvedl Stefano Perini, seniorní analytik pro výzkum z oddělení European Data & Analytics ve společnosti IDC.

Hlavní kategorie výdajů na IT bezpečnost v roce 2023


Zdroj: IDC Worldwide Security Spending Guide, prognóza

Zdroj: IDC

Exit mobile version