Profi grafický monitor pro grafiku a video i kancelář

V oblasti počítačových monitorů už je delší dobu standardem 4K rozlišení. Ovšem i zde samozřejmě najdete nemalé rozdíly mezi různými výrobci a modely. Pro ty, kterým na zobrazení záleží, a na monitor koukají po většinu pracovní doby, jsou ideální volbou monitory, primárně určené pro grafiky. Protože u nich můžete očekávat nadstandard ve všech důležitých parametrech. Patří sem i 27palcový 4K grafický monitor Acer PE270K.

Počítačový monitor Acer ProDesigner PE270K je vhodný pro grafiky, designéry architekty, CAD/CAM, do běžné kanceláře a ocení jej i hráči a lidé, kteří pracují s multimediálním obsahem. Displej se 4K rozlišením a ZeroFrame designem má jas 350 cd/m², dynamický kontrast až 100M:1 a reakční dobu 4 ms GTG.

Matný displej s úhlopříčkou 27″ (68.6 cm) má 4K UHD rozlišení 3840 x 2160 s formátem 16:9 při obnovovací frekvenci 60 Hz. Panel používá zobrazovací technologii IPS, která přináší úhly pohledu až 178°. Podporuje technologie FreeSync a HDR. Pro připojení zdroje signálu slouží porty DisplayPort 1.2, 2x HDMI 2.0 a USB-C (3.1, 85 W). Tolik základní technické parametry.

Monitor nabízí USB 3.0 hub (2x v zadní části vedle videoportů, 2x v polovině levé strany), 3,5mm audio výstup a 2W stereo reproduktůrky. Ty jsou dost slabé, vhodné na občasný poslech videa či pro systémové zvuky, k ničemu jinému se v podstatě nehodí, ale ostatně u takového monitoru ani není důvod, aby měly nějaké jiné ambice. Pokud chce někdo kvalitnější zvuk, má stejně buď separátní reproduktory nebo sluchátka.

Možnosti nastavení a kryt

Monitor je výškově nastavitelný a díky funkci pivot jej lze otočit i na výšku, má také VESA 100×100 úchyty pro připevnění na jiný než dodávaný držák monitoru. Aktivní plocha obrazovky začíná zhruba 6 cm nad stolem, což je skvělé, protože mnoho monitorů tak nízko nejde stáhnout. Monitor lze výškově nastavit o 11,5 cm, sklon je možný o -5 až +20 stupňů, otočení o 45 stupňů.

Monitor určený pro grafiky poznáte podle toho, že součástí balení je kryt monitoru, který po instalaci přináší vyšší přesnost barevného podání, zvyšuje soukromí, redukuje nepříjemné odlesky a snižuje únavu očí. Můžete se řídit podle parametrů, ale tohle je jasný ukazatel, pro koho výrobce monitor navrhl.

Miliarda barviček

Barvy jsou kalibrovány tak, aby bylo dosaženo věrné přesnosti díky barevným standardům pro úpravu videa Adobe RGB, sRGB a Rec.2020 & DCI-P3. Díky technologii Acer ColorPlus jsou barvy kalibrovány tak, aby bylo dosaženo věrné přesnosti, která je nutná při profesionální editaci. Ke každému monitoru je z továrny dodán protokol.

Oborový standard sRGB je běžně užívanou zobrazovací technologií, která vytváří konzistentnější barvy bez odchylek při reprodukci barev. Pokrytí až 99,8 %. Standard DCI-P3 představuje základní požadavky na barvu specifikace HDR a poskytuje výrazné zvýšení počtu odstínů zelené a mírné zvýšení počtu odstínů červené oproti standardu Rec.709. Pokrytí až 95,7 %. Marketingově řečeno, displej zobrazí až 1,07 miliardy barev.

Rozšíření kontrastního poměru a barevné palety umožnila technologie HDR Xpert. HDR rozšiřuje rozdíl mezi nejsvětlejšími a nejtmavšími body v obraze, jinými slovy dynamický rozsah svítivosti. Technologie HDR Expert využívá k dosažení vyššího rozlišení diody LED v rozích monitoru. Samozřejmostí je tedy 10bitová barevná hloubka.

Komfort, ovládání a spotřeba

Technologie Acer VisionCare se skládá z několika technologii, které snižují únavu očí, čímž zajistí pohodlnější sledování. Flickerless eliminuje nepříjemné blikání obrazovky, a tak můžete sledovat obrazovku déle bez únavy očí. BlueLightFilter odstraňuje modré záření, které obrazovka přirozeně vysílá. Monitor poskytuje široké pozorovací úhly pro komfort při sdílení obrazovky s kolegy či kamarády.

Z hlediska designu či ovládání k monitoru nemáme žádné výhrady, vše je jednoduché, designově čisté a přehledné. Ovládací tlačítka jsou vpravo dole na zadní straně možná jen LED diodu, která při provozu slabě modře svítí, bychom vynechali, ale to je úplná banalita.

Běžný odběr energie při provozu je 36-37 W (36 W při 200 cd/m2), přístroj má energetickou třídu B. Při Standby je spotřeba 0,5 W a při vypnutí 0,4 W. Rozměry bez stojanu (ŠxVxH) jsou 614 x 354 x 58 mm při hmotnosti 7,2 kg. U profesionálních zařízení je standardem alespoň dvouletá záruka, zde je záruka tříletá.

S důrazem na grafiku a video

Běžná koncová prodejní cena s DPH kolem 15 tisíc korun, sice se to na první pohled může zdát dost, když nejlevnější 4K monitor pořídíte ji za polovinu, ale když budete chtít IPS a HDR, tak se pod 10 tisíc dostanete stěží a spíš budete v cenové hladině 12-25 tisíc, u profi grafických monitorů snadno přes 30 tisíc. Jako důkaz popularity a dobrého poměru cena/výkon bereme i fakt, že bývá v nabídce českých e-shopů často vyprodán, protože dostupné kusy z nabídky velmi rychle mizí.

Pro koho je Acer ProDesigner PE270K určen? Především pro profesionály, kteří pracují s grafikou či videem nebo pro kancelářské či domácí uživatele, pro které jsou grafika a video (popřípadě počítačové hry ve FHD/4K) důležité a z toho důvodu požadují věrný a kvalitní obraz ve vysokém rozlišení 4K. Právě z těchto důvodů se redakce ITBiz.cz rozhodla zařadit monitor mezi produkty ITBIZ BEST OF 2019.

Exit mobile version