Průvodce nákupem nejen firemního notebooku

Notebooky dnes ke své práci využívá většina lidí, jen malé procento uživatelů si však zvládá udržovat přehled o tom, jaké komponenty jejich počítač ukrývá. Stejně tak má dnes při rozhodování o koupi nového notebooku většině lidí činí problém rozluštit tabulku technických specifikací. Množství čísel a nejrůznějších fyzikálních veličin může vypadat hrozivě, orientace v nich však překvapivě není až tak složitá.
Zeptali jsme se odborníků jednoho nejmenovaného velkého výrobce notebooků na jednoduchý návod, určen je spíše běžným kancelářským uživatelům.

Hlavní parametry notebooku

„Technické specifikace notebooku pomáhají uživatelům zvolit přístroj šitý na míru jejich požadavkům. Technologické názvosloví spolu se spoustou dat a čísel však dokáží zájemce o koupi nového notebooku odradit a svůj počítač vybírají raději podle vzhledu nebo ceny,“ komentuje situaci Radovan Kohút ze společnosti Dell. „K osvojení základních pojmů a souvislostí přitom nemusíte být IT expertem,“ dodává.

Nejdůležitější komponenty, které ovlivňují celkové vlastnosti a tím i způsob využití notebooku, jsou zejména displej, procesor, operační paměť, pevný disk a grafická karta.

Parametry firemního notebooku

Velikost úhlopříčky obrazovky se standardně uvádí v palcích. Na trhu jsou dostupné notebooky s velikostí obrazovky 11 palců (11“), na opačném pólu se nachází velké notebooky s uhlopříčkou 18 palců. Jeden palec je v přepočtu zhruba dva a půl centimetru. Druhým důležitým údajem je rozlišení obrazovky (např. 1366×768). Čím je rozlišení vyšší, tím je obraz displeje jemnější a kvalitnější.

Dell radí: „Čím větší obrazovku notebook má, tím pohodlněji se vám na něm bude pracovat a tím více si vychutnáte například sledování filmů. Nevýhodou rozměrnějších obrazovek je větší velikost a hmotnost celého přístroje,“ vysvětluje Radovan Kohút a dodává: „Pokud počítač často nepřenášíte a používáte jej pouze doma, zvolte velkou úhlopříčku. Počítač na cestování a časté přenášení by měl mít obrazovku menší. Dobrým kompromisem jsou notebooky s úhlopříčkou 13 – 15 palců.“

8 věcí,
které byste měli zvážit při výběru notebooku

1.    Budete notebook často přenášet?
2.    Kolik hodin denně počítač využíváte?
3.    Chcete notebook na práci nebo na
zábavu?
4.    Pracujete i ve večerních nebo nočních
hodinách?
5.    Hrajete počítačové hry?
6.    Máte ve svém počítači spoustu hudby,
filmů nebo fotek?
7.    Jaká zařízení ke svému notebooku
připojujete?
8.   Je pro vás rozhodující reprezentace a styl?

Výkon procesoru

Procesor tvoří pomyslné srdce notebooku a slouží ke zpracovávání výpočetních úloh. Čím je procesor výkonnější, tím rychleji dokáže například otevřít program nebo zvládat více úloh najednou. Samotná rychlost procesoru se uvádí v jednotkách GHz (gigahertz). Čím je toto číslo větší, tím by měl být váš počítač rychlejší. Ale pozor, rozhodující je také počet jader v procesoru a to z jednoduchého důvodu – dělají li tutéž práci dva, nebo čtyři namísto jednoho, měla by být hotova dvakrát či čtyřikrát tak rychle.

Dell radí: Naprostá většina současných notebooků je vybavena procesory od společnosti Intel, v menší míře pak procesory AMD. „Rychlejší procesor přináší svižnější chod počítače, na druhou stranu bude spotřebovávat více energie a rychleji vybíjet baterie notebooku. Výkonné procesory také potřebují lepší chlazení. Ventilátor počítače tak bude v činnosti častěji,“ upozorňuje Kohút. Pro zjednodušení vybírejte z procesorů společnosti Intel s označením Core i3, Core i5 nebo Core i7 (odstupňování dle výkonnosti). Pokud používáte notebook pro běžné kancelářské programy, vystačíte si s procesorem Core i3. Nejvýkonnější řada i7 se pak hodí pro hraní počítačových her a pro náročné aplikace.

Operační paměť („RAM“)

Operační paměť počítače slouží pro krátkodobé uchovávání dat a její velikost ovlivňuje celkovou rychlost počítače. Operační paměť není to stejné jako celková paměť pevného disku počítače. Nejčastěji se uvádí v jednotkách GB (gigabyte). Čím je toto číslo vyšší, tím rychleji bude váš počítač běžet.

Dell radí: „U operační paměti platí zásada, že více je lépe. Běžný notebook pro kancelářské použití a pro multimédia si vystačí s 2 GB paměti, pokud hodláte pořídit herní stroj, volte 6 GB a více,“ doporučuje Kohút.

Úložiště

Pevný disk nebo také hard disk slouží k dlouhodobému uchovávání dat. Jsou na něm uloženy vaše nainstalované programy, hudba, filmy, fotografie a dokumenty. Velikost pevného disku se uvádí v jednotkách GB. Důležitou vlastností je také rychlost disku v otáčkách za minutu (zpravidla 5 400 nebo 7 200 ot./min.).

Dell radí: Stejně jako u operační paměti je i u pevného disku větší kapacita jedině výhodou. Zamyslete se, kolik dat na svůj počítač každodenně ukládáte a podle toho volte kapacitu disku. Velikost disku 500 GB (v přepočtu kapacita odpovídá zhruba 100 běžným DVD) je dnešní standard. „Rychlejší disk se 7 200 otáčkami za minutu zajistí svižnější chod počítače, ale je energeticky náročnější. Pokud máte často počítač odpojený od elektrické sítě, volte raději disk s 5 400 ot. /min. Zamyslete se také nad pořízením moderního disku s označením SSD, který je rychlejší a spotřebuje minimum energie,“ nastiňuje možnosti odborník z Dellu.

Grafický výkon

Grafická karta zpracovává obrazová data a „posílá“ je na obrazovku počítače. Zjednodušeně existují dva druhy grafických karet: vyhrazená (dedikovaná) s vysokým výkonem a integrovaná – je součástí základní desky počítače.

Dell radí: „Pro běžné kancelářské využití, surfování po internetu či sledování filmů si vystačíte s integrovanou grafickou kartou. Odměnou vám bude nízká spotřeba energie a nižší hlučnost počítače. Pokud chcete výkonnější notebook pro hry, volte dedikované grafické karty od společností nVidia (označení GeForce) nebo AMD (Radeon),“ poukazuje na rozdíly Kohút.

Co se ještě může hodit vědět

Pokud byste chtěli svůj notebook připojit k velkoplošné obrazovce nebo své domácí televizi, ujistěte se, že je vybaven portem s označením HDMI. Používáte-li často počítač večer, bude pro vás užitečné podsvícení klávesnice. Chcete-li být na cestách stále připojeni k internetu, požadujte zabudovaný 3G modul na SIM karty.

Zamyslete se také nad typem optické mechaniky. Standard je mechanika s vypalovačkou podporující disky DVD. Pokud máte rádi filmy ve vysokém rozlišení, je pro vás vhodná mechanika typu Blu-Ray.

Exit mobile version