Průzkum: českým firmám chybí kvalifikovaní IT pracovníci

Tvrdí to alespoň technologičtí ředitelé českých firem, které dotazovala česká pobočky konzultační společnosti Deloitte. Podle agentury čelí více než jedna třetina českých IT ředitelů kritickému nedostatku kvalifikovaných odborníků na IT.

V kterých segmentech nejvíce chybí kvalitní IT pracovníci.

Co konkrétně průzkum odhalil? Více než jedna třetina (37 %) vedoucích manažerů zodpovědných za informační technologie (CIO) čelí nedostatku kvalifikovaných odborníků na informační a komunikační technologie (ICT). Největší nedostatek kvalifikovaných sil je vnímán zejména v sektoru finančních služeb, technologií, médií a telekomunikací a ve veřejném sektoru. Podle CIO je největší absence odborníků zejména pro činnost v oblasti vývoje informačních systémů (19 %) a v oblasti řízení ICT projektů (17 %). Ukázal to nový průzkum názorů ředitelů útvarů informačních a komunikačních technologií (CIO) v ČR, který proběhl v říjnu a listopadu 2012.

Co přinese rok 2013 (po konci světa)

Hlavním tématem pro IT ředitele bude v příštím roce i nadále optimalizace ICT nákladů – očekává se pokračující trend v podobě snižování ICT výdajů, který se nejčastěji projeví pozastavením investic a omezením čerpání externích služeb. K největšímu poklesu ICT rozpočtu dojde v organizacích ve veřejném sektoru (snížení rozpočtu očekává 57 % dotázaných) a v energetice (62 %). Nejmenší pokles je naopak očekáván v sektoru finančních služeb (snížení rozpočtu uvedlo pouze 6 % organizací oproti 25 % očekávajících nárůst).

Očekávané trendy v rozpočtech na IT

„Pro většinu organizací nejsou nejhorší časy z pohledu tlaku na snižování nákladů v souvislosti s ekonomickou krizí ještě zcela zažehnány. Většina CIO je stále nucena realizovat „více za méně“. Z tohoto vyplývá, že následující rok nebude ideálním obdobím pro velké investice do nových technologií, neboť hlavní prioritou CIO je i nadále vypořádat se s očekáváným poklesem rozpočtu na ICT,“ prohlašuje Zdeněk Křížek, partner v oddělení ICT poradenství a řízení rizik ve společnosti Deloitte.

Mírně pozitivním zjištěním je, že o 5 % více organizací v letošním roce předpokládá navýšení svého ICT rozpočtu než v předchozím období. „V roce 2013 je hlavní výzvou změna vnímání role IT útvarů z čistě nákladové složky provozující aplikace na roli strategického partnera přinášejícího vysokou přidanou hodnotu formou poskytovaných služeb,“ dodává Křížek.

Jak si v ČR vede Cloud a jiné globální trendy

Současný stav hodnotí více než 80 % organizací jako ne zcela ideální a především v oblasti provázanosti ICT strategie na cíle organizace vidí velký prostor pro zlepšení.

Nejaktuálnějším technologickým trendem jsou mobilní aplikace. Jejich zavedení plánuje 80 % organizací.

Průzkum rovněž ukázal, že technologie jako „privátní cloud“ nebo „Infrastructure as a Service“ stále nejsou hlavními prioritami CIO ve firmách v ČR, přestože jejich vnímání přínosu pro organizace je relativně vysoké pro více než polovinu dotazovaných organizací. V oblasti „Big Data“ a „Platform as a Service“ spíše platí, že bude nejprve nutné se s trendy blíže seznámit, identifikovat a prověřit jejich potenciál v rámci dílčích pilotních řešení.

Exit mobile version