Průzkum Intelu: Sedmdesát procent českých firem si stěžuje na pomalé počítače

Čekání u počítače, pomalý start programů a malá výdrž provozu na baterií, to jsou tři hlavní faktory, které frustrují české podnikové uživatele. Odhalil to unikátní průzkum mezi 252 firmami v České a Slovenské republice, který uskutečnila společnosti Intel u příležitosti uvedení šesté generace procesorů Intel Core vPro pro podnikové využití.Ty přinášejí řadu zajímavých novinek zaměřených na produktivitu, spolupráci v týmu a bezpečnost.

Podle průzkumu společnosti Intel firemním uživatelům při práci nejvíce vadí pomalý počítač. Čekání u počítače totiž v rámci průzkumu Intelu označilo za důvod k nespokojenosti 70,9 % českých uživatelů, druhé místo zaujímá pomalý start a náběh programů, který irituje 59,5 % uživatelů, zatímco 55,7 % uživatelů si stěžuje to malou výdrž baterií notebooků. Na Slovensku frustruje zaměstnance pomalý počítač stejnou měrou jako pomalý start některých programů (64,3 %).

Výsledky průzkumu realizovaného v 252 firmách v České republice a na Slovensku v únoru 2016 představila společnost Intel na konferenci organizované u příležitosti uvedení šesté generace procesorů Intel Core vPro pro podnikové využití.

Průzkum Intelu: Co vadí firemním uživatelům PC a notebooků?

Chybí koncept obměny PC

Na vině je ve všech případech stáří firemních technologií, respektive příliš dlouhý cyklus jejich obměny. Čtyři z deseti (40,7 %) stolních počítačů v českých firmách přesluhují: jsou starší čtyři roky a více, což má negativní dopad na jejich výkon, spolehlivost i spotřebu. Podobně intuitivní přístup ve firmách převládá i v oblasti serverů, kde nevhodnou délku obměny cyklu čtyři roky a delší, případně jeho absenci vykazuje téměř devadesát procent českých respondentů průzkumu (u slovenských pak 84 %).

„Počet velkých a středních firem, které čelí nespokojenosti firemních uživatelů s pomalostí informačních technologií, koresponduje s nevhodně nastaveným, případně zcela chybějícím cyklem obměny stolních počítačů a notebooků. To je případ více než 76 % českých firem, podíl slovenských firem v tomto hledisku dokonce překračuje 82 %,“ říká Petr Ulvr, obchodní manažer společnosti Intel pro Českou a Slovenskou republiku.

Příliš staré počítače jsou mnohem náročnější z hlediska času i peněz – kromě větší spotřeby, delší doby odezvy, menší bezpečnosti či ztížené možnosti pracovat současně s více programy jsou také výrazně poruchovější.

66 % firem z ČR (v SR 84 %) v průzkumu vykázalo, že průměrná oprava počítače u nich proběhne ještě během toho samého dne, kdy k ní dojde. Ve 34 % firem čeká zaměstnanec na opravené PC v průměru déle než dva dny. Pokud nebudeme kalkulovat čas technika na samotnou opravu a s ní spojené náklady, firma jen kvůli ztrátě produktivity zaměstnance vyčíslené jeho průměrnou hrubou mzdou přijde o 2 470 Kč.

Inovace a motivační faktory pro nákup nových počítačů

Hlavním motivátorem k nákupu nových počítačů či notebooků je pro 78 % českých (a dokonce 86 % slovenských) CIOs právě větší rychlost počítače. Následují delší výdrž na baterii (68 %) a dobře zabezpečený počítač (66,7 %).

Společnost Intel se prostřednictvím inovací svých snaží pomoci firmám nejen zvyšováním výkonu a snižováním spotřeby nových procesů a platforem, ale také prostřednictvím inovací, které dále zvyšují produktivitu zaměstnanců.

V případě šesté generace platformy vPro jde například o unikátní koncept bezdrátového pracoviště, podporu spolupráce v týmu a zvýšení bezpečnosti.

Jedním z aspektů je například postupné odbourání propojení pomocí kabelů, které podle výrobce překážejí produktivitě uživatelů. K novým technologiím tak patří například ProWiDi umožňující bezdrátový přenos obrazu z PC/notebooku na monitor či velkoplošnou obrazovku s využitím samostatného nebo v monitoru zabudovaného receiveru. Technologie Unite pak umožňuje propojení různorodých zařízení v rámci konferenční místnosti a zlepšuje možnosti spolupráce a řízení prezentací.

V oblasti bezpečnosti přišel Intel s technologií Authenticate, které umožňuje využívat hardwarově podporovanou vícefaktorovou autentizaci, ovšem s využitím různých faktorů. Tam, kde se neosvědčila hesla (buď příliš jednoduchá, nebo zapomínaná či neopatrně zaznamenávaná) lze pro pihlášení volit a kombinovat jiné autentizační „faktory“ jako biometrii (identifikace dle otisku prstu, obličeje atd.), telefon, PIN (s proměnlivým zadávacím polem) nebo detekci sítě (např. pokud se notebook připojuje v prostředí firemní sítě). Takto mohou firmy zvýšit úroveň zabezpečení a přitom odbourat dosavadní model uživatelské jméno/heslo.

Nové technologie, které přináší nová generace Intel Core vPro, již ve svých produktech postupně implementují výrobci počítačů a notebooků.

Exit mobile version