Python nepoužívají jen datoví vědci

Zdroj: Pixabay

Jako hlavní příčina rostoucí popularity jazyka Python se často uvádí analýza dat/data science, nicméně to neznamená, že by vývojáři používající Python byli převážně datoví vědci, matematici či teoretičtí informatici. Alespoň podle toho, jak sami svou práci a profesi sami označují jde spíše o běžné vývojáře/inženýry. Globální průzkum české společnosti JetBrains a Pyhon Software Foundation uvádí, že za vědce se pokládá pouze třetina uživatelů Pythonu, a to i přímo v oblasti analýzy dat a strojového učení. Průzkumu se zúčastnilo 24 000 vývojářů v Pythonu ze 150 zemí.

Celkově uvedlo nejvíce lidí jako cíl použití Pythonu analýzu dat (59 %), na druhém místě se umístil vývoj webových aplikací (51 %) a na třetím strojové učení (40 %). Mezi další hlavní aplikace Pythonu patří DevOps a správa systémů (39 %), programování webových nástrojů, jako jsou crawlety (37 %), testování softwaru (31 %), vzdělávání (26 %), prototypování softwaru (25 %), programování síťových aplikací (21 %) ), vývoj pro desktopy (18 %), počítačová grafika (14 %), vývoj pro vestavěné systémy (8 %), vývoj her (7%) a vývoj pro mobilní zařízení (6 %). Nízká číslo v poslední kategorii nejspíš koresponduje mj. i s často zmiňovaným problémem, totiž jak vůbec kód v Pythonu na mobilních zařízeních nativně spouštět.

90 % vývojářů využívá verzi Python 3 – v době, kdy byla vydána poslední verze z řady 2. Starší verze se využívají hlavně při vývoji webových aplikací.

Co se týče preferované cloudové platformy, zde pořadí víceméně odpovídá jejich celkové síle, s výjimkou malé obliby Microsoft Azure a naopak velkého zastoupení platforem specializovaných. Celkové pořadí podle použití je Amazon Web Services (55 %), Google Cloud Platform (33 %), Digital Ocean (22 %), Heroku (20 %), Microsoft Azure (19 %) a PythonAnywhere (12 %). Podíl Microsoftu zde nicméně roste nejrychleji, Microsoft v poslední době např. poskytuje bezplatné návody pro začínající vývojáře v Pythonu a snaží se je přesvědčit k využívání Azure.

68 % vývojářů Pythonu pracuje na Linuxu, 48 % na Windows, 29 % na MacOS. Nejpoužívanějším integrovaným vývojovým prostředím je PyCharm od JetBrains (33 %), na druhém místě je Visual Studio Code od Microsoftu (24 %).

Přijetí Pythonu se dává do souvislosti s tím, že jazyk lze i pro profesionální práci zvládnout docela rychle. 44 % účastníků průzkumu s ním má pouze dvouletou zkušenost, 30 % s ním pracuje 3–5 let.

Zdroj: ZDNet a další

Exit mobile version