RAD Studio 10.1 Berlin – Rychlý vývoj s podporou mobilních platforem, cloudu i IoT

Společnost Embarcadero uspořádala pro své zákazníky a vývojáře workshop zaměřený na nejnovější produkty ve svém portfoliu a jejich přínosy při vývoji moderních aplikací v praxi. Hlavní pozornost se soustředila především na nové RAD Studio 10.1 Berlin, platforma pro rychlý vývoj podnikových aplikací pro širokou škálu desktopových i mobilních platforem s podporou cloudových slžeb i IoT.
Výhody RAD Studia 10.1 Berlin přijel před početným publikem (kapacita sálu v prostorách brněnského výstaviště byla zaplněna prakticky do posledního místa) představit Pawel Glowacki, EMEA Tech Lead for Developer Tools ze společnosti Embarcadero.

RAD Studio představuje platformu, která v současnosti umožňuje nejrychlejší způsob vývoje platformově nezávislých aplikací využívajících flexibilních cloudových služeb a široké konektivity IoT.

Ke klíčovým vlastnostem patří rychlý vizuální vývoj s využitím VCL prvků a knihoven pro Windows 10 a FMX knihoven pro Windows, Mac a mobilní platformy. Podle Glowackého si sami vývojáři na RAD Studiu cení zejména toho, že nabízí nejlepší knihovnu komponent VCL pro Windows, která dává k dispozici nativní knihovny Windows API a COM se širokou škálou nových ovladačů, stylů a komponent služeb pro UWP (Universal Windows Platform) zahrnující všechny běžné prvky I rozšířené zákaznické komponenty a komponenty třetích stran. Počítat lze přitom s plnou podporou Windows 10 včetně integrace VRT, kontrolních prvků ve stylu W10, component služeb WinRT a stylové knihovny pro modernizaci UI.

Vývojáři přitom mohou při vývoji platformově nezávislých nativních aplikací využít nativní kompilátory pro 4 operační systémy a počítat mohou s podporou 32 i 64bitových CPU typu Intel i ARM a s maximálním výkonem i bezpečností.

K hlavním novinkám, které přináší nejnovější verze RAD Studio 10.1 Berlin, patří mimo jiné:

Knihovna vizuálních komponent FireMonkey nabízí flexibilní designéry, styly a komponenty platforem, které umožňují napsat UI pouze jednou a pak jej během fáze designu pouze zákaznicky přizpůsobit a nasadit kdekoliv.

RAD Studio je také velmi dobře připraveno na vývoj pro prostředí cloudu – podporovány jsou cloudové služby AWS a Azure či služby typu BaaS (Backend as a Service) včetně Parse či Kinvey zaměřené na mobilní svět. K dispozici dává knihovny REST AHTTP klientů pro přímý přístup a NoSQL databázové komponenty (s plnou podporou MongoDB).

Stejně tak lze RAD Studio využít pro rozšíření desktopových i mobilních aplikací o podporu Internet of Things. Podporována je konektivita přes Bluetooh, Bluetooth LE i Wifi
, k dispozici jsou IoT komponenty přímo připravené k použití
, detekce blízkosti prostřednictvím BeaconFence, sběr dat ze senzorů nebo distribuovaný monitoring zařízení pomocí ThingPoints.

Podstatnou vlastností RAD Studia je jeho zaměření na podnikový segment a rychlý vývoj s důrazem na solidní architekturu. Podle Glowackého lze vývoj a nasazování aplikací zrychlit až pětinásobně, přičemž lze vyvíjet aplikace pro širokou škálu desktopových i mobilních operačních systémů a pro různé cloudové či databázové platformy.

Exit mobile version