Řada vývojářů uvádí, že jinak než v cloudu už nepracují

Na druhé straně většina vývojářů při samotném vývoji cloudové služby zatím nepoužívá. Nejvíc se vyvíjejí webové aplikace, ale i klasickými desktopovými se stále zabývá obrovské množství programátorů. Mobilní jsou až na dalším místě.
Ještě jednou se podíváme na výsledky rozsáhlého průzkumu State of the Developer Ecosystem, který mezi programátory uskutečnila společnost JetBrains.

Viz také: Po 20 letech nový vítěz Indexu Tiobe: Python

Podle průzkumu nejsou klasické desktopové aplikace ještě zdaleka mrtvé. Celkem 71 % respondentů uvedlo, že vyvíjejí webové aplikace typu back-end, 58 % webové aplikace typu front-end. Stále zde ale zbývá 32 % na desktopové aplikace a kupodivu jen 30 % mobilní aplikace. V této souvislosti by samozřejmě stálo za to rozlišovat, zda se jedná o podnikové aplikace nebo aplikace určené koncovým uživatelům. Navíc 61 % respondentů uvádí, že pracuje na Windows, 86 % cílí na uživatele Windows. I to ukazuje, že úroveň desktopu stále hraje významnou roli. Svůj vliv asi hraje i to, že desktopové aplikace se pořád vyvíjejí relativně snadněji než ty mobilní.
V rámci průzkumu se zjišťovala rovněž popularita databází. Na otázku, které databáze vývojáři používali během posledního roku, byly odpovědi následující: MySQL (61 %), PostgreSQL (36 %), Redis (29 %), SQLite (29 %), MongoDB (28 %), MariaDB (23 %). Až pak následují klasické databáze třídy enterprise: MS SQL Server (19 %), databáze Oracle (13 %). Jen 3 % respondentů použilo Amazon RedShift a pouhá 2 % Amazon DB2. V této kategorii open source produkty vedou…
Co se týče podpůrné infrastruktury pro vývoj, GitHub má dominantní postavení, i když se to týká ve větší míře osobních projektů. 91 % vývojářů uvedlo, že používá GitHub (oproti 71 % v loňském roce), ale pouze 48 % jej používá u komerčních projektů – i tak je to ale stejně víc než GitLab (36 %).
Přesuneme-li se ke kontejnerům, Kubernetes používá 37 % respondentů, kteří uvedli, že se zabývají vývojem infrastruktury. I když se nějaká podpora pro Kubernetes objevuje v posledním roce stále častěji v oznámeních dodavatelů podnikového softwaru/infrastruktury, oněch 37 % kupodivu znamená mírný pokles oproti 40 % loni (rozdíl nejspíš není významný, ale ukazuje, že mezi vývojáři obecně se růst popularity platformy Kubernetes asi odehrál již dříve). Pořadí jazyků používaných pro vývoj mikroslužeb se příliš neliší od celkové obliby jednotlivých jazyků (primární jazyky: Java 41 %, JavaScript 37 %, Python 25 %, SQL 22 %, PHP 20 %, TypeScript 19 %).
64 % dotázaných používá Amazon Web Services, 25 % Google Cloud a 22 % Microsoft Azure. V loňském roce byla odpovídající čísla 62, 30 a 25 %. Snad lze tedy usuzovat na pokles popularity Google Cloud a růst AWS, nicméně podíly jsou relativně stabilní. Využití cloudových služeb MS Azure bylo vyšší ve větších společnostech, zatímco Google Cloud byl populárnější mezi uživateli z řad jednotlivců a v malých organizacích. AWS má relativně nejsilnější pozici ve středních firmách s 51 až 1 000 zaměstnanci (tj. v tomto segmentu AWS poráží konkurenci ještě více než jinde; navíc v našem tuzemském úhlu pohledu bychom asi firmu o 1 000 zaměstnancích označovali už spíše za velkou než za střední).
Dost podstatné je, zda/nakolik jsou cloudové služby využívány v samotném procesu vývoje; celá jedna kategorie cloudových služeb, PaaS, zahrnuje právě cloud v roli prostředí pro vývoj a testování. Ukázalo se, že 64 % respondentů cloudové služby nepoužívá vůbec. Z těch, kdo je používají, 52 % uvedlo, že jejich data jsou uložena v cloudu, a 40 % říká, že lokálně by jejich projekt už prakticky nemohl probíhat, nebo by byl obtížný. V místním prostředí by totiž šlo jen těžko reprodukovat chování vyvíjené aplikace. U aplikací závisejících na více službách je často složité on-premise vývojové prostředí vůbec nakonfigurovat. I když dodavatelé klasických IDE na posun jistě reagují, i samotný vývoj aplikací se tak bezpochyby bude ve stále větší míře přesouvat do cloudu.

Zdroj: JetBrains


Zdroj: JetBrains

Exit mobile version