„Ready servery“ od Dell EMC

Není to tak dávno, kdy společnost Dell EMC uvedla novou, 14. generaci serverů a ITBiz se ptal Ondřeje Bačiny, který má v regionu CEE na starosti Infrastructure Solutions. Dell EMC je dnes jediná firma, která má už delší dobu kompletní portfolio IT, od PC a notebooků až právě po tato infrastrukturní zařízení, proto jsme se ho opět zeptali, k jakým posunům právě v infrastrukturní oblasti došlo.

Co všechno jste dokázali od uvedení čtrnácté generace serverů Dell EMC naplnit?

Ondřej Bačina, DellEMC

Nové řadě našich serverů, která je už ve 14. generaci, říkáme „bedrock“ jak pro datacentra, tak pro naši samotnou firmu Dell EMC. Poběží na nich totiž většina našich technologií. Tuto vizi začal naplňovat Hyper-Konvergovergovnaý systém řady VxRail a XC-Series. Obě jsou základními kameny pro HCI (Hyper Converged Infrastructure). VxRail jsme vyvinuli společně s VMware a je zaměřena zejména na zákazníky využívající virtualizaci od společnosti VMware. XC-Series je oproti tomu řada zaměřená na multiplatformní zákazníky, kteří mají kombinaci hypervisorů.

Máte ve 14. generaci serverů a storage Dell EMC nějakou opravdu novinku?

Překvapivě ano, s Microsoftem jsme ohlásili 11. 12. 2017 ready-node pro svět SDS (Storage Defined Storage) pro prostředí Microsoftu až do dvanácti nodů, tj. až dvanácti výpočetních a storage uzlů pro HCI, které se ve výsledku tváří, jako jedna storage, jako jeden celek. Systémy Dell EMC pro program Microsoft Azure Stack, které jsou jednak ve verzi pro produkční škálovatelný systém, tak pro proof-of-concept pro prostředí MS Azure, jsme ohlásili již dříve.

Co všechno je z nové nabídky čtrnácté generace serverů Dell EMC vhodné pro český trh?

Pokud je zákazník historicky orientovaný na VMware, pak pro něj bude vhodná řada Vx-Rail. Pokud naopak využívá virtualizaci od společnosti Microsoft, pak by se měl zajímat právě o nové nody námi připravené společně s Microsoftem, protože české firmy nebývají tak velké, že by měly natolik heterogenní prostředí s různými hypervisory.

Jinak se Dell EMC už neorientuje na prodej jednotlivých komponent (serverů a storage), nýbrž na dodávky předpřipravených certifikovaných řešení, od systémů připravených a certifikovaných například pro SAP, Microsoft Exchange, nebo pro HPC (High Performance Computing). Tyto „ready“ systémy jsou jednak vyladěné pro danou aplikaci, aby tomuto softwaru vyhověly, jednak jsou vhodně dimenzovány. Když má tedy zákazník o daný systém zájem, už se nemusí prakticky o nic starat, to znamená ani o konfiguraci hardwaru, jaká bude bezpochyby větší pro aplikace od SAP, a naopak menší pro provoz MS Exchange. Z hlediska Dell EMC jde o tzv. „ready nodes“, „ready bundles“ a „ready systems“, přičemž node (uzel), je nejmenší prvek dané konfigurace. Například „vSAN ready node“ je hardware optimalizovaný pro technologii vSAN od VMware, v případě „ready system“ jde o celý systém předinstalovaný právě například se SAP HANA. V Dell EMC totiž umožňujeme zákazníkovy volbu od build do buy, která znamená, že zákazník si může koupit buď jednotlivé certifikované prvky, nebo (spíše a lépe) koupit celý (předinstalovaný) systém.

Kde se zákazník o vaší nabídce ready-systems dozví více a kde si je může koupit?

Podrobnosti jsou na našich stránkách ReadySolutions. Koupit si je může buď od certifikovaných partnerů, jejich seznam je opět na našich stránkách. Větší, tradiční, a hlavně však globální nadnárodní zákazníci si tyto systémy mohou koupit přímo od Dell EMC.

Co od vás mohou zákazníci očekávat v nejbližší budoucnosti, když jsou vaše současné systémy 14. generace připraveny až pro střednědobý výhled?

V Dell EMC náš vývoj velmi úzce spolupracuje se všemi divizemi naší společnosti na tom, jak by mohly už příští, tj. 15. generaci plně využít pro svoji práci. Stejně tak ale nasloucháme našim zákazníkům, což je důkazem i to, že do ČR nedávno zavítal náš ředitel vývoje serverů Chad Fenner, aby si vyslechnul požadavky klíčových zákazníků pro budoucí generaci serverů, která přijde zhruba za tři roky.

Exit mobile version