Reálný Gigabit do bytu? V ČR zatím pro 8 tisíc vyvolených

Nestává se příliš často, že by Česko bodovalo na předních příčkách v žebříčku kvality a rychlosti datového připojení (ať již fixního či mobilního), spíše zpravidla patříme k šedému průměru. Od minulého pátku ale jeden takový zářez máme a to poměrně unikátní. Lokální spolek PilsFree, který provozuje plzeňskou metropolitní síť, umožňuje od konce minulého týdne svým členům reálné připojení rychlostí 1 Gb/s. Je to hozená rukavice komerčním ISP, kteří se tradičně snaží dělat si z ČR spíše zlatý důl a do okruhů investují zpravidla jen z donucení?
Zatímco průměrná reálná rychlost současných českých ISP se pohybuje okolo 40 až 120 megabitů za vteřinu, plzeňský spolek internetových nadšenců slibuje reálných připojení 1000 megabitů za vteřinu, má to nějaký háček?

První na světě sice ne, v středoevropském regionu ale ano

Hned na začátek je třeba říci, že superrychlý internet o teoretické rychlosti 1 Gb/s pro uživatele není sám o sobě až tak revoluční, ve světě jej nalezneme v řadě komerčních projektů – v USA takové sítě buduje a testuje Google, několik jich nalezneme v metropolích Jižní Koreji a v médiích prošlo několik zpráv i od českých operátorů. PilsFree je ale zatím jedna z prvních sítí na světě i v ČR (nepočítáme li akademické projekty jako je například český CESNET), která svým členům skutečně umožňuje takovou rychlost využívat. „Rychlost 1 Gb/s umí dnes reálně využít jen několik málo IT nadšenců, jsme rychlejší, než poskytovatelé služeb a obsahu,“ myslí si Václav Kuchynka, předseda Rady PilsFree. „Aby bylo možné rychlost využít, je potřeba mít doma i vhodná zařízení – např. rychlý počítač se SSD, případně rychlý domácí router – prostě taková zařízení, která rychlost 1 Gb/s zvládnou a podporují,“ doplňuje ho Karel Filip, správní radní spolku.

Kudy vedla sedm let dlouhá cesta k cíli

Když v roce 2007 Rada PilsFree rozhodla, že všichni členové PilsFree mají být připojeni rychlostí 1 Gb/s, málokdo to bral vážně, obvyklá rychlost připojení v České republice v té době byla 2 Mb/s, členové PilsFree dosahovali v té době asi 6 Mb/s. Rada PilsFree ale strategickými rozhodnutími tento cíl začala postupně naplňovat tím, že všechny síťové prvky v připojených domech od roku 2007 stavěla na gigabitových technologiích, začala připojovat jednotlivé domy do hvězdy z centrálních bodů optickým vláknem a začala také převádět dříve bezdrátově se přepojující domy do větších celků optickým vláknem.

Technicky existují dva základní přístupy k výstavbě moderních přístupových sítí – P2P (bod-bod) a PON (pasivní optické) sítě. Oba přístupy mají své výhody a nevýhody. P2P sítě jsou obvykle decentralizované a náročnější na správu, vyžadují v každém rozbočení napájení z elektrické sítě. PON sítě jsou optické sítě, které je možné pasivně rozbočit a napájení tak vyžadují pouze na začátku a konci trasy.

Vzhledem k tomu, že síť PilsFree byla od začátku stavěna jako P2P, technici PilsFree se rozhodli pro modernizaci, která využije obou technických přístupů. Síť je stále P2P, ale trasy jsou optické, začínají v centrálním bodě sítě PilsFree a končí v jednom každém domě, který je připojen. „Náš přístup označujeme ‚FTTv‘ – optické vlákno do vchodu,“ komentuje Jiří Kuthan, technický radní spolku, „usnadňuje nám to správu, eliminuje druhotné výpadky a redukuje náklady na případný přechod k PON.“

Od roku 2008 byly městské části postupně připojovány do páteřní sítě rychlostí 1 Gb/s. Pro doručení 1 Gb/s členům PilsFree, bylo ale nutné, aby páteřní síť byla rychlejší. V srpnu 2014 skončila jedna ze zásadních investic – zrychlení páteřní sítě do všech městských částí Plzně.

Po nezdařených vyjednáváních s městem Plzeň na vybudování zcela nové optické sítě pro celé město, Rada PilsFree rozhodla o dlouhodobém pronájmu optických tras tak, aby bylo připojeno všech 13 hlavních bodů. „Je škoda, že nevyšel náš návrh na vybudování optické metropolitní sítě pro uživatele PilsFree, ale naši členové o nic nepřijdou – současná varianta je téměř ekvivalentní náhradou,“ vzpomíná Jan Hejtmánek, další správní radní PilsFree.

Celková délka nové optické páteřní sítě je 51 km. Nová optická trasa má tvar kruhu a každý bod na této optické trase je připojený čtyřmi vlákny po dvou – vždy z jedné a z druhé strany kruhu. Tyto trasy jsou na sobě nezávislé a je tedy možné používat jedno nebo obě připojení současně. Každý bod je tak připojen rychlostí 2× 10 Gb/s.

„10 Gb/s v současné době stačí,“ vysvětluje Luboš Reich, technický radní PilsFree, „samozřejmě monitorujeme využití, a pokud zjistíme, že tato rychlost už nedostačuje, můžeme výměnou 3 prvků sítě okamžitě zrychlit.“

Spolek
PilsFree má počátky v
roce 2003, kdy si
sedm kamarádů postavilo bezdrátovou
síť, aby mohli hrát hry. Do konce roku se
k nim přidalo 73 známých a
kamarádů a o rok později byla tato síť
připojena na internet. Její rozvoj byl hrazen
jednotlivými členy. Velká
poptávka po kvalitním připojení
k internetu způsobila, že se sdružení
začalo velmi rychle rozrůstat. V roce 2005 mělo již 1 000
členů a začalo
tak investovat finanční prostředky do rozvoje
sítě. V roce 2006 se
sdružení podařilo mít nejen nejrychlejší
síť v ČR
, ale i nejrychlejší
přístup k internetu
. Za dva roky
dokázalo mít největší
nasazení
laserových spojů v Evropě.
S více než 22 000 členy je dnes
sdružení
asi největší komunitní
sítí na území ČR
.
Sdružení
dnes poskytuje
internet asi 23 procentům obyvatel Plzně a postupně se
rozšiřuje i za hranice
kraje.

Inspirace pro komerční ISP?

Gigabitové připojení v ČR je zatím schopno nabídnout několik komerčním ISP v Praze a Brně, ceny ale vycházejí o dva řády dráže, než u tohoto příspěvkového spolku. Ten je také již několik let trnem v oku komerčním hráčům, kteří s ním vedou otevřenou informační válku. ISP s obviňují spolek z neschopnosti garantovat slibované podmínky i z netransparentnosti nakládání s vybranými příspěvky, což jsou mimochodme tradiční dětské nemoci podobných „dobrovolných“ iniciativ. Spolek se na oplátku otevřeně vysmívá dle jejich vlastních slov „výrazně předraženým nabídkám“ připojení. Může ale jejich iniciativa pomoci skutečně zahýbat s kvalitou a cenami pevného připojení v ČR? I bez ohledu na skutečnou důvěryhodnost sdružení o tom zatím musíme pochybovat, PilsFree je i přes svou velikost stále příliš malým a hlavně lokálním hráčem, může být ale zajímavou inspirací ostatním (nejen komunitním sítím) a to jde asi především.

Exit mobile version