Red Hat a Microsoft – hybridní realita s širším výběrem možností

Zpověď Paula Cormiera, který pracuje ve společnosti Red Hat jako prezident pro produkty a technologie, komentuje spolupráci napříč dříve konkurenčními subjekty a platformami, která dříve byla nemyslitelná, dnes se ale stává skutečností.
Paul Cormier, viceprezident společnosti a prezident divize produktů a technologií v Red Hatu
Když jsem v květnu 2001 nastoupil do společnosti Red Hat, byly pojmy „otevřený“ a „uzavřený“ neuvěřitelně polarizované. Uvedli jsme Red Hat Enterprise Linux, abychom nabídli z našeho pohledu chybějící podnikovou technologii – otevřený, bezpečnější a spolehlivý operační systém s dlouhým a stabilním životním cyklem. V následujících letech se tedy v datacentrech objevily dva hlavní operační systémy: Windows a Red Hat Enterprise Linux (zdroj IDC, kompletně na konci tohoto článku). S tím souvisely také „Red Hat shops“ a Microsoft shops“. Myšlenka, že by společnosti vyrábějící proprietární software přijaly open source byla pro většinu lidí jen stěží představitelná.

Po pravdě se však IT v oblasti enterprise velmi vyvinulo a změnilo, což značně přispělo k celkovému porozumění. Mám příležitost spolupracovat se zákazníky a partnery po celém světě, a nikdy mě nic nepřekvapilo tak, jako právě změny v našem IT odvětví. S těmito změnami přichází i nový pohled na věc, nové příležitosti a nové úlohy k řešení.

Každý šéf podnikové informatiky, CIO, nyní přemýšlí o čtyřech hlavních pilířích, kterými jsou tradiční hardware bare metal – fyzický svět, virtuální prostředí, privátní a veřejný cloud, a jak je prolnout. Hovořil jsem o tom, jak se boří mýty a jak se tyto čtyři opěrné body navzájem přibližují, a právě i tyto změny nutí CIOs a IT manažery měnit na ně pohled, a sice jak je navzájem sladit a využít, zabezpečit a spravovat jako jeden celek. Neustále nasloucháme našim zákazníkům a slyšíme od nich jasný požadavek, abychom jim pomohli tento úkol splnit.

V tomto novém světě hybridního cloudu jsou jak Red Hat, tak Microsoft klíčovými hráči. Dnes už je neuvěřitelné, že kde jste kdysi našli „Red Hat shops“ a „Microsoft shops“, najdete nyní heterogenní prostředí, které obsahuje řešení od obou těchto společností. Slýchali jsme od zákazníků a partnerů požadavky, aby naše řešení spolupracovala – s konzistentními API pro certifikované aplikace, frameworky, správou a platformami. Nejenže si žádali nabídku Red Hatu v Microsoft Azure, chtěli také možnost vyvíjet aplikace v .NET na infrastruktuře běžící na operačním systému Red Hat Enterprise Linux, včetně OpenShift, Red Hat Enterprise Linux Atomic Host, a také na platformě Red Hat Enterprise Linux OpenStack.

Red Hat v Microsoft Azure

Společně s tím, jak zákazníci přecházejí na architekturu mikroslužeb, vidím jako stále důležitější konzistentní podnikovou platformu a API pro certifikované aplikace a přenositelnost kontejnerů přes fyzické, virtuální a privátní a veřejné cloudy. Zákazníci budou chtít možnost volby Microsoft Windows pro Windows kontejnery a Red Hat Enterprise Linux Atomic Host a OpenShift pro certifikované kontejnery Red Hat Enterprise Linux, sjednocené pod společným frameworkem .NET.

S oznámením partnerství společností Red Hat a Microsoft, které pomůže zákazníkům vyřešit problémy hybridního cloudu, zaznamenáváme klíčový moment v historii podnikového softwaru. Zatímco současné zprávy příliš nezdůrazňují naši první spolupráci s Microsoftem, jde nyní o nejhlubší vůli nejen naši, ale věřím, že také vůli našich zákazníků, nezávislých výrobců softwaru (ISV) a vývojářů, sdílet snahu spolupracovat, abychom mohli přinést do hybridního cloudu více možností.

Bylo by ode mě netaktní, kdybych zároveň nezmínil, co spolupráce Red Hatu a Microsoftu znamená pro open source komunitu. Před více než 24 lety, kdy Linus Torvalds začal pracovat na operačním systému Linux „jen tak pro zábavu“, ani nemohl domyslet, jak Linux a open source změní náš svět. Avšak stalo se tak. Dnes můžete všude najít open source a jeho inovace poháněné celosvětovou komunitou, což bezpochyby změnilo vzhled technologií, od cloud computingu a mobilní aplikace až po internet věcí a big data. Řada společností, o nichž byste si to ještě před 10 lety ani nepomyslely, dnes buď do open source přispívají nebo jej samy přijímají. Jak pro komunitu open source, tak pro zákazníky je to velký počin – širší spolupráce je vždy dobrou věcí.

K tomu, co děláme, abychom zákazníkům přinesli do jejich hybridního cloudu širší nabídku, máme mnoho zdrojů, kde se můžete dozvědět více:

Oznámení spolupráce Red Hat a Microsoft z roku 2015

Zpráva od Scotta Guthrieho, Microsoft EVP of Cloud and Enterprise na blogu

Použití produktů Red Hat v Microsoft Azure

Red Hat Enterprise Linux v Microsoft Azure

IDC, Worldwide Linux Client and Server Operating Environments 2014-2018 Forecast and 2013 Vendor Shares. Doc #253012. December 2014

Exit mobile version