Ředitel Fujitsu pootáčí kormidlem

Fujitsu je v IT ve světě na předních místech – v sousedním Německu dokonce daleko první. Vyrábí a je schopně dodat téměř vše. Proč do českého zastoupení společnosti Fujitsu přišel a jakým směrem ji hodlá nasměrovat, jsme se ptali jejího generálního ředitele Zdeňka Pilze.

Přešel jste do Fujitsu po delší době jiných firmách – Sun Microsystems, Arbes, Oracle. Vybíral jste nějak svoje další působiště? Co vás přesvědčilo?

Vybíral jsem hodně dlouho. Přesvědčilo mě, že Fujitsu tolik nepodléhá vlivům akciových trhů na Wall Street a jiných, čímž se odlišuje od jiných velkých firem, které podřizují svoje chování zejména tomu, jak budou vypadat před akcionáři a investory. Fujitsu si na rozdíl od nich stále ještě všímá zákazníků a buduje s nimi dlouhodobé vztahy.

Fujitsu na našem trhu asi nemá takovou přítomnost, jakou by si vzhledem k celosvětovému výtlaku zasloužila. Co všechno nabízíte?

Zdeněk Pilz | Fujitsu Technnology Solutions

Fujitsu nabízí všechno, opravdu široké portfolio produktů, od koncových zařízení – tabletů, notebooků Lifebook, stolních PC Esprimo, výkonných pracovních stanic Celsius, až po servery – od běžných Primergy a Primequest na procesorech Intel Xeon, až po servery s procesory Sparc, které také vyrábíme – nejen pro sebe, ale také pro Oracle/Sun. Pak máme ještě velké mainframové systémy BS2000, a v neposlední řadě vlastní storage Eternus, a kromě toho jsme partnerem NetApp. Málokdo také ví, že Fujitsu vyrábí a dodává kvalitní scannery, kde máme celosvětově více než 50% tržní podíl. Portfoliem se tedy Fujitsu také liší od mých předešlých působišť.

Zapadá nabídka Fujitsu do trendů, jakými je ovládán český s slovenský trh? Například nabídka nejen cloudových technologií, ale i služeb?

V oblasti cloudu nás v České republice zajímají dodávky našich produktů do cloudových řešení našich partnerů, kteří je potom nabízejí jako službu zákazníkům v ČR. Kromě toho nabízíme vlastní specifická cloudová řešení, např. SAP HANA ve spolupráci s naší sestrou Fujitsu TDS, což je jeden z největších partnerů SAP.

Máte také v nabídce technologií od Fujitsu něco opravdu specifického, co jiný nemá?

Některé biometrické metody s rychlým rozvojem technologií zastarávají, a proto vývoj přichází s novými metodami, které jsou spolehlivější, rychlejší a nabízejí vyšší stupeň zabezpečení než stávající, a přitom s příjemnějším uživatelským rozhraním. Fujitsu například vyvinula čtečku krevního řečiště v lidské dlani. Toto řešení dodáváme pod obchodním označením „Palm Secure“. Princip je založen na faktu, že každý člověk má ve své dlani jedinečnou soustavu cév, a pomocí této kresby je možné každého jedince spolehlivě identifikovat. Čtení probíhá bezdotykově, takže na čtečce nezůstává, na rozdíl např. od otisku prstů, žádná stopa a je to také z pohledu uživatele (identifikované osoby) hygieničtější. Tato pokroková biometrická metoda se již s úspěchem používá pro řízení vstupu do datových center, jaderných elektráren, nebo pro identifikaci fotbalových fanoušků při vstupu na stadion. Biometrický záznam přitom může být uložen na kartě, vstupence uživatele, nebo může být uložen v nějakém centrálním úložišti, oproti kterému je sejmutý „otisk“ dlaně porovnán.

Jedna věc je splynout s trhem jako zaměstnanec, ve vašem případě už dlouhou dobu jako „vlajkonoš““, něco jiného je celkové působení. Vyvíjíte nějaké další aktivity?

Ano, vyvíjím mnoho dalších aktivit. V oblasti IT se hodně angažuji v ICT Unii, dříve SPIS, kde mám na starosti oblast elektronizace zdravotnictví, eGovernment a vzdělávání, a v roli místopředsedy představenstva se podílím na řízení a směřování této asociace. Jedním z důležitých projektů ICT Unie je také rozšíření vysokorychlostního připojení k internetu a pokrytí celého území ČR.

Můžete nějak tyto aktivity zúročit jako ředitel Fujitsu? Pokud ano, dělal jste totéž za Sun Microsystems, Arbes, Oracle? Nemáte problém nejen s tím a hlavně vynaloženým časem, ale i „vnitřního“ konfliktu zájmů – například Oracle pohltil Sun a v některých oblastech si s Fujitsu přímo konkuruje – vezměme Oracle Exadata na platformách databáze Oracle a serverech Sun Microsystems s procesory UltraSparc proti serverům Primergy a storage Eternus od Fujitsu, případně storage od NetApp? Ještě Fujitsu stále vyrábí servery s procesory otevřené platformy UltraSparc?

Ano dělám to po celou dobu mého působení na trhu IT. A nemyslím si, že člověk by měl dělat vždy jen to, co může nějak zúročit. Mám rád tuto zemi i lidi, kteří zde žijí, se všemi krásami i nedostatky a proto chci aspoň trochu přispět k tomu, aby Česká republika a český průmysl patřil mezi respektované hráče, minimálně na evropském trhu. A ICT průmysl k tomu velmi významně přispívá.

Co se týká konkurence a mého vnitřního konfliktu zájmů? Jsem zastáncem korektní konkurence a spolupráce všude, kde je to možné. Navíc já už vlastně dlouhou dobu neprodávám produkty, ale spíše buduji vztahy se zákazníky a usiluji o to, aby jim naše produkty doplněné o naše služby spolehlivě sloužily. Takže s tím vnitřní problém nemám.

Ano Fujitsu stále vyrábí servery s procesory SPARC. Na základě naší smlouvy s Oracle se v Asii a v Americe prodávají pod naším logem, zde v Evropě pod označením Sun/Oracle, ale jsou to identické servery z naší produkce. A běží na nich operační systém Solaris.

Mohlo by vás zajímat:

Exit mobile version