Reklama Polygraf 2017 v pražských Letňanech

Výstava Reklama Polygraf 2017 byla zaměřena na velkoformátový a produkční tisk, na téměř všechny materiály, od triček přes plech, čokoládové bonbony, ale i vyřezávání laserem do plechu. Polygraf je kromě německých veletrhů Drupa či Fespa unikátním místem pro setkání odborníků se zákazníky, kteří si mohou prohlédnout jinde veřejnosti nedostupná zařízení.
Epson

Expozicí Epsonu nás provedl Martin Lucký, ukázal a předvedl všechny velkoformátové tiskárny. Dále upozornil na menší tiskárnu ColorWorks C7500, určenou pro tisk na materiál v roli, který jede pod statickou tiskovou hlavou rychlostí až 300 mm/s. Dalším méně obvyklým zařízením Epson je rychlá fototiskárna pro fotolaby a fototiskárna menší objemy tisků, určenou fotografům pro „zážitkové akce“.

Epson vyrábí několik řad velkoformátových tiskáren (pigmentové, ekosolventní, sublimační…) a v oblasti ekosolventních se stal v Evropě jedničkou. Tyto tiskárny jsou určeny pro outdoorový tisk s životností tisku až 100 let. Ekosolventní tiskárny pracují s ekologickým rozpouštědlem barvy, které nesmrdí jako aceton nebo jiné organické rozpouštědlo. Martin Lucký se pochlubil, že další velkoformátová fototiskárna Epson, tisknoucí na papír, nemá podle nezávislých odborníků prakticky konkurenci, protože nevytváří jednotlivě rozeznatelné tiskové body.

Martin Lucký dále sdělil, že Epson umí vyrobit tiskové hlavy pro všechny technologie velkoformátového tisku. Sám je také všechny používá ve vlastních strojích, kromě latexové a technologie s UV vytvrzováním; do těchto trhů zatím sami nevstupují. Dříve Epson dodával tiskové hlavy více dalším výrobcům, dnes už jen třem japonským.

Celková produkce nejen Epson je však daleko širší, zejména v oblasti inkoustového kancelářského tisku, který se však na výstavu Polygraf přece jen tak nějak „nevejde“. Ani displeje do fotografických hledáčků zde nebyly, které používá mj. Olympus nebo i Leica… „Když už umíme vyrobit LCD do projektorů, proč bychom to neměli nabízet i do foťáků? Umíme přece udělat malé LCD s vysokým rozlišením,“ zakončil Martin Lucký.

OKI

Společnost OKI, známá především jak dodavatel profesionálních kancelářských tiskových řešení, do rostoucího polygrafického segmentu velkoformátového tisku vstoupila v roce 2015, kdy převzala celosvětové aktivity Seiko I Infotech v tomto segmentu. Na veletrh poprvé v ČR přivezla řadu ColorPainter pro grafická studia, ekosolventní velkoformátové tiskárny pro tisk od 64 do 104 palců, které doplňují profesionální kalibrované LED tiskárny řady Pro. Řada ColorPainter pro grafická studia zahrnuje ekosolventní velkoformátové tiskárny pro tisk od 64 do 104 palců. Tiskárny OKI ColorPainter E-64s používají 6 ekosolventních inkoustů SX a tisknou až do šířky 64 palců (1626 mm), modely ColorPainter H3-104s tisknou 8 barvami až do šířky 104 palců (2642 mm).

img src=“http://www.itbiz.cz/images/upload/r/reklama-polygraf-2017-oki-3.jpg“>

Portfolio grafických tiskáren OKI určených pro malonákladový kalibrovaný tisk reprezentovaly modely Pro9541, Pro9542, které kromě škály CMYK umožňují tisk doplňkovou pátou barvou (bílá nebo čirá lesklá). Model OKI Pro6410 NeonColor využívá neonové barvy s vysokým jasem pro fluorescenční efekty na světlém i tmavém pozadí, navíc s možností použít neonový toner i jako bezpečnostní prvek, který je zvýrazněný pouze při nasvícení UV světlem.

Canon

Například Canon zde byl prakticky kvůli jedinému zařízení, plotru který umí tisknout na materiály až do tloušťky 80 mm, vystavoval však samozřejmě více velkoformátových a fotografických tiskáren.

Canon si premiéru hlavní novinky tohoto roku na poli velkoformátového tisku šetří až na veletrh Fespa, který proběhne za dva týdny v Německu, nicméně již v Praze ukázal výtisky, které zařízení s technologií UV gelového tisku dokáží vyprodukovat. Stánku tak dominovaly velké stroje Océ Arizona, které jsou schopné potisknout materiál až o tloušťce 5 cm, a nemusí se jednot pouze o klasický papír nebo plátno, ale poradí si i se dřevem, sklem nebo třeba betonovou deskou.

Celou expozici, kde nechyběly samozřejmě ani menší stroje kancelářské velikosti, doplnily dokončovací zařízení, jako například řezačka Esko Kongsberg X24.

Exit mobile version