Reklama Polygraf 2018

Veletrh Reklama Polygraf má nezastupitelné místo v kalendáři českých tiskařů, i když řada z nich navštěvuje prestižnější mezinárodní Fespa Global Print Expo. Ne každý má ovšem tu možnost a jazykovou vybavenost, takže lokální akce je výtanou možností se seznámit s tím, co výrobci pro své zákazníky přichystaly. A i tento rok se na stáncích našlo několik zajímavých produktů.
Stánek Oki představoval tradiční průřez portfoliem značky. Zastoupeny byly velkoformátové ekosolventní tiskárny Oki ColorPainter, kalibrované LED grafické tiskárny až do formátu SRA3+, řešení pro malonákladový digitální potisk obálek nebo sublimační řešení pro potisk textilu. Pokud řešíte hromadné rozesílání poštou, tak pro vás bylo určena vystavované řešení OKI Pro9 Envelope Print System pro personalizovaný tisk obálek. To je postaveno na osvědčené řadě LED tiskáren Oki Pro9xxx.

Sestava velkoformátů byla tradičně impozantní, ale proti minulému roku jsme se přírůstku nedočkali – OKI ColorPainter E-64s s 6 ekosolventními inkousty SX s vysokou viskozitou, odolností a nízkých zápachem, ColorPainter M-64s a ColorPainter H3-104s, který také používá SX inkousty a umožňuje pracovat s materiálem do šíře až 2,63 m s rozsahem využitím od plakátů až po polepy vozidel.
Tradiční sázkou na jistotu je u Oki řada Pro9000, s bílým tonerem, která představuje spolehlivé tiskárny nabízející se v řadě konfigurací. Kromě možnosti tisku s bílým tonerem, je nezanedbatelným plusem možnost jejich kalibrace.
Na stánku jsme objevili i Pro6410 NeonColor, používající CMY neonové tonery, doplněné o bílý a černý. Především pro kreativce, kteří se vyžijí v jasných neonových barvách, jde o věc, kterou musejí mít.

Epson se tento rok rozhodnul představit své produkty přímo u partnerů, a tak byly k vidění na stáncích firem Nanotec, AWC Morava, Tepede, Quentin a M&P.
Prohlédnout a vyzkoušet se tak daly sublimační tiskárny Epson SureColor SC-F9300 a SureColor SC F6200, signage SureColor SC-S40610, průmyslové barevné tiskáren štítků ColorWorks C7500G, DTG SureColor SC-F2100 a F2000 nebo fototiskárny a nátiskové zařízení SureColor SC-P7000 STD a SC-P5000.

Poprvé se v ČR ukázala tiskárna SC-T5200, která se hodí pro tisk široké škály vysoce kvalitní grafiky a obrazových materiálů CAD a GIS v designérských a architektonických studiích, kopírovacích střediscích, stavebních a strojírenských společnostech, v maloobchodu nebo v oblasti vzdělávání.

Konica Minolta na stánku vystavila známou řadu AccurioPress, ale zaměřila se spíše na představení dalších řešení. Prezentace v řadě přednášek, které se tento ročník uskutečnili se tak dočkala aplikace pro rozšířenou realitu KM Vision, kalkulace tisku Calso nebo příklady průmyslového využití inkjetových tiskových hlav Konica Minolta.
Pozornost si rozhodně zasloužila čtveřice přednášek, realizovaných přímo na stánku Konica Minolta – Exkluzivní zušlechtění tiskovin; Povrchová úprava tiskovin, atraktivní design pro klienta; Creative Hub – propojení světa technologického a kreativního a Budoucnost tisku s Konica Minolta AccurioJet KM-1, digitální inkoustovou technologií ve formátu B2+.

Brother se tento rok omezil na prezentaci řešení pro textilní průmysl, kdy se v rámci veletrhu soustředil především na představení svých DTG tiskáren a šicích strojů.

Canon ukázal poprvé v Česku velkoformátovou inkoustovou roll-to-roll tiskárnu Océ Colorado 1640 o šířce 64 palců, která využívá tiskovou technologii UVgel.
Kromě dalších velkoformátů si pozornost zasloužila produkční laserovka Canon imagePRESS C850 s rychlostí až 85 stran A4 za minutu a doporučeným měsíčním objemem tisku až 150 000 stránek (A4).

Xerox představil šestibarevnou digitální produkční platformu Xerox Iridesse, která kombinuje základní čtyřbarevný tisk s dvěma dalšími tonery při jednom tiskovém průchodu. Iridesse tak dokáže nabídnout parciální úpravu, tisk metalickými odstíny díky stříbrnému či zlatému toneru, nebo přímo převést tištěný text do zlaté nebo stříbrné bez nutnosti editace tištěného dokumentu.
Z klasických strojů byly zastoupeny samozřejmě řady Versant a C70/C80.

Hlavní zajímavost od HP byla na stánku Dataline Technology, kde si odbyl českou výstavní stroj HP Indigo 12000. Jde o tiskárnu formátu B2, určenou pro realizaci objemově vyšších zakázek a těch, které již s ohledem na formát nejdou realizovat na strojích A3+. To jsou například tisky A4 naležato, přebaly knih, desky s chlopněmi, ale uplatnění najde i při potisku tašek nebo krabiček.

Jednou se zajímavostí, která nás zaujala, byly i emulze v nabídce DTPobchod.cz, které dodají papíru strukturu a výslednému tisku zajímavou patinu. Vše vypadá krásně, dokud si neuvědomíte, že po jejich použitích musíte tiskárnu přece vyčistit :-).

Exit mobile version