Reportáž: Co přinesl letošní Data Storage Workshop

Přesně před týdnem se v pražských prostorách pasáže U Hájků konal již sedmý ročník konference Data Storage Workshop, kde nejnovější produkty pro ukládání a ochranu dat představily společnosti jako Servodata (produkty EMC), D-Link, APC, GAPP System, NETGEAR, Abacus Electric a CA Technologies. Co přinesl za novinky?

První přednáškou na konferenci započala společnost Servodata s představením produktů společnosti EMC pro deduplikaci. Na konferenci prezentoval presales konzultantr pro produkty EMC ze společnosti Servodata, Tomás Knopp. Hned na úvod prezentace se zeptal, kolik z účastníků ví, co je to deduplikace, a poměrně mě překvapilo, že na takto tématické konferenci jen málo účastníků vědělo co to deduplikace je.

Snížení nákladů na diskový prostor – efektivní ukládání dat s využitím DEDUPLIKACE

Vzhledem k malému zastoupení účastníků s povědomím o deduplikaci pan Knopp uvedl, že tedy principy deduplikace později vysvětlí, k tomu se však již nedostal. Pan Knopp se hezky pustil do členení deduplikačních technologií na základě úrovně deduplikace tedy souborovou, blokovou a nebo variabilní. Trochu problémem je, že pozapomněl uvést, co to ta deduplikace vlastně je: tedy proces eliminace duplicitních dat na primárních, nebo zálohovacích zpravidla diskových uložišťích.

Dále nám byl objasněn rozdíl mezi in-line a post-process deduplikací, tedy deduplikací, která probíhá okamžitě při zápisu dat na diskové uložiště (takovou nabízí třeba EMC Avamar, EMC Data Domain, nebo souborový systém ZFS, HP D2D), nebo deduplikací na pozadí po uložení dat (takvou nabízí například produktová řada NetApp FAS).

EMC Data Domain

Byly nám také prezentovány dvě případové studio a to ze společnosti Veolia a Masarykovy Univerzity v Brně, Ústavu výpočetní techniky ve kterých bylo dosaženo deduplikačního poměru 30:1, respektive 41:1.

Jedná se zajisté o zajímavé výsledky, co mě však poměrně mrzí je, že nebylo provedeno srovníní celkových nákladů na vlastnictví s páskovým řešením.

Přestože různá deduplikační zařízení pro zálohování dokáží nabídnout zajímavé deduplikační poměry, když pomyslím na pořizovací náklady na disková uložiště, energii a potřebné chlazení, nejsem zcela přesvědčen, že vychází v celkových nákladech výhodněji, než pásková uložiště. Ta mají totiž velmi nízké pořizovací náklady na pásky a veškerá uložená data již nespotřebovávají žádnou dodatečnou energii.

Kdybych měl tuto přednášku shrnout, tak jistě působila zajímavě, a rád jsem se něco o produktech Data Domain i Avamar něco málo dozvěděl, ale jakožto profesionál z oboru ukládaní dat, jsem si všiml mnoha přešlapů, které na mě moc dobře nazapůsobily. Možná by také stálo za to, uvést že k deduplikaci může docházet i na primárních uložišťích a že nabízí zajímavé výsledky například v nasazeních pro virtualizaci.

D-Link – levné úložiště s vysokým výkonem

Společnost D-link, známá převážně řešeními pro segment koncových zákazníků, případně společností ze segmentu SMB představila disková uložiště pro umístění do kanceláře i pro montáž do racku. Řešení společnosti D-link, jsou už od výrobce dodávány i s jednoduchým software pro zálohování uživatelských stanic, nebo serverů. Očividně se jedná o produkt určený pro malé společnosti, případně pro měnší kanceláře středních společností.

Disková uložiště nabízejí ochranu dat pomocí snapshotů, stejně jako možnost replikace dat prostřednictvím IP protokolu. Z hlediska unifikace, disková uložiště D-link nabízejí podporu pro protokoly NFS a CIFS včetně integrace s Active Directory, případně podporu pro SAN protokol iSCSI. Možnost využití iSCSI jistě zvyšuje atraktivitu uložiště pro využití například pro virtualizaci v malém rozsahu, například pro testovací prostředí. Pro nasazení pro produkční virtualizaci, mi u představovaných produktů chyběla poměrně zásadní funkcionalita – redundantní storage controllery, které nabízí až nejvyšší řada DSN-6420.

Poněkud nečekaně byly prezentovány ethernetové switche pro datová centra řady DXS. Jedná se relativně výkonné 10GbE switche, určtené do datových center, případně do testovacích, nebo vývojových prostředí. V závislosti na modelu jsou k dispozici L2, případně i L3 fuknce. Přestože switche nenabízejí FCoE funkcionalitu, a nevidím tak jejich prezentaci na storage konferenci jako správné místo, tak jsem rád za to že byly prezentovány, protože na základě rozhovoru s přednášejícím –Davidem Rusínem si myslím, že jsem našel alternativu za produkty Cisco do svého testovacího prostředí, která mi ušetří poměrně zajímavou finanční částku za 10GbE switche Catalyst.

Nová generace APC Smart-UPS – spolehlivá ochrana napájení ve firemním prostředí

Společnost APC, známý výrobce racků, rozvaděčů, klimatizačních jednotek i zařízení pro nepřerušenou dodávku elektrické energie – UPS prezentovala produktovou řadu Smart-UPS určenou pro malé a střední podniky, které potřebují zálohované napájení do 5000VA. Z oblasti ochrany dat, plní UPS jistě důležitou roli ať již v datovém centru, nebo v kanceláři, neplánovaný výpadek napájení není nic dobrého pro libovolné diskové uložiště, přestože většina diskových polí je vybavena baterií pro NVRAM, takže by ke ztrátě dat v důsledku výpadku napájení docházet nemělo.

Produktová řada Smart-UPS nabízí řízené zásuvky, které umožňují nadefinovat například startovací a vypínací sekvence, ideální například pro provoz serverových aplikací, nebo virtualizačních farem. Může se tak nadefinovat například sekvence, která nejdříve vypne virtualizační, nebo dialogové servery, poté aplikační servery, databázové servery a až jako poslední krok dojde k vypnutí diskového uložiště. Všechny části komplexnějšího řešení tak budou ukončeny ve správném pořadí a nedojde k poškození, nebo ztrátě dat v žádné vrstvě aplikace.

Virtualizace s ochranou – ReadyDATA 5200

Společnost NETGEAR se snažila účastníky konference oslovit nabídkou uložišť převážně pro SOHO segment, která nabízjí jednoduché uživatelské rozhraní. Nechyběly ale ani pokročilé funkce diskových uložišť jako jsou Snapshoty a replikace, které poskytuje souborový systém ZFS, který je v těchto uložištích použit. Nabídka NETGEAR pravděpodobně dokáže oslovit spoustu firem, avšak si myslím, že by si mohli dovolit ji profilovat i na velké společnosti. Například spousta nadnárodních korporací řeší zásadní problém jménem Dropbox, disková uložiště NETGEAR dokáží nabídnout funkcionalitu srovnatelnou s Dropboxem, avšak v on-premise řešení, kdy se nemusí bát, že jim Dropbox nedostatečně chrání firemní data.

Avšak toto řešení NETGEAR není dostatečně škálovatelné aby se dalo nasadit ve společnostech jako je Tieto, DP DHL a podobně. Je určeno spíše pro střední společnosti s množstvím dat do 180TB, což u služby typu Dropbox, kam by si zaměstnanci zajisté ukládali i vlastní data velké společnosti příliš neosloví.

Jak moc dokáží touto funkcionalitou oslovit střední a malé společnosti, které zpravidla smluvní podmínky služeb jako je Dropbox, stejně jako právní a jinou ochranu svých dat příliš neřeší je mi však otázkou.

Abacus servery a úložné systémy

Společnost Abacus se chystala prezenovat disková uložiště založená na operačním systému NexentaStor, se souborovým systémem ZFSa hardware společnosti Supermicro. Nicméně vzhledem k tomu, že disková uložiště na ZFS prezentovala již společnost NETGEAR v předchozí přednášce, Jan Petrák přednášku na poslední chvíli přepracoval na obecnou prezentaci Supermicro serverů a NexentaStor se prezentoval jen okrajově.

SUPERMICRO SC808T-780B

Z prduktů Supermicro mě zaujala nabídka twin serverů, jedná se o servery, které v jedné fyzické chassis nabízejí vícero fyzických serverů, avšak se zároveň nejedná o blade řešení ale o skutečné fyzické servery, které sdílejí pouze napájecí zdroje.

Kdo zná Supermicro blade řešení, zajisté uzná, že se jedná ze strany výrobce o rozumný krok, protože SuperBlade bych si já osobně koupil leda tak zadarmo, a stejně by asi učinil každý kdo měl tu čest například s nastavováním integrovaného switche.

Exit mobile version