Reportáž: Oracle and NetApp Summit – co přinesla strategická aliance

Začátkem tohoto týdne (11. a 12. března) probíhal v Praze tzv. Oracle and NetApp summit. Setkání zástupců společností NetApp a Oracle a jejich zákazníků, v průběhu dvou dní, během kterých se akce konala, jsme měli možnost hovořit o výsledcích strategické aliance obou společností, které jednotně postupují při nabízení řešení pro správu strukturovaných i nestrukturovaných dat.

Úspěchy

Na konferenci vystoupil Philippe Lamy – Director Global Alliances, který se pokusil vysvětlit, proč je podobné partnerství strategicky důležité. Jen tak mimochodem se přitom zmínil o tom, jak se díky alianci NetAppu a Oracle daří řešit problémy i takových zákazníků, jako je evropský CERN, který své kritické databázové aplikace provozuje právě na platformě NetApp.

Franc Skaler, náměstek pro informační technologie z jaderné elektrárny Krsko ve Slovinsku zase popsal, jak jim 20 let partnerství se společnostmi Oracle a NetApp umožňuje spolehlivě a bezpečně dodávat 40% veškeré energetické spotřeby na Slovinsku i to na jaké problémy se v tak kritickém provozu, jako je jaderná elektrárna může narazit. Například jsme se dozvěděli, že Franc se příliš nezajímá o to, kolik jeho vybavení spotřebuje elektrické energie, protože účet za elektřinu musí jeho oddělení platit jen jeden měsíc v roce, kdy má jaderná elektrárna odstávku.

Po přestávce na kávu, při níž měli všichni účastníci konference možnost se volně seznamovat a hovořit o svých zkušenostech se světa Enterprise IT technologií vystoupil Chad Lew – IT ninja, který hovořil o tom, jak funguje interní IT v NetAppu, jakým způsobem se zajišťuje globální dodávka služeb, a jak se ve společnosti NetApp přistupuje k otázce hybridního cloudu, kdy je potřeba některé služby provozovat interně a některé (jako například obchodní CRM) běží v cloudu (Salesforce.com).

Budoucnost úložišť: SSD nebo klasické rotační HDD?

Nejzajímavější událostí prvního dne, však bezesporu byla Interactive Expert Panel Discussion, které se účastnila Maria Olson, Peter Wüst, Jeffrey Steiner, Chad Lew a všichni ostatní účastnící konference. Měli jsme tak možnost hovořit o moderních IT trendech a vidět pohled jak pionýrů v oblasti ukládání dat, tak zákazníků na spoustu dnešních otázek.
Například, řada zákazníků si myslí, že Flash nahradí rotující disky v blízké budoucnosti, avšak názor technických odborníků (na rozdíl od managementu) byl takový, že rotační disky sice mohou ustoupit do pozadí, vždy budou však součástí IT prostředí, stejně jako je tomu dnes u páskových technologií.

Big Data a In-Memory

Plodná byla také diskuse na téma Big Data a In-Memory computingu. Spousta zákazníků má o těchto technologických trendech velice nejasné představy a tak bylo zajímavé pozorovat diskusi, kdy si spousta zákazníků myslela, že Big Data je pouze o velikosti zpracovaných dat, a naprosto pomíjeli, že i 100GB dat může být úloha pro Big Data, pokud se jedná o nestrukturovaná data.

Diskuse na téma In-Memory computingu byla také zajímavá, protože v současné době jsou na trhu dvě technologie, které řeší stejný problém – pomalý data warehousing a business inteligence. Jak SSD, tak In-Memory akcelerují obchodní procesy a umožňují organizacím činit správná rozhodnutí na základě tvrdých dat… a bude zajímavé sledovat, kdo nakonec ve společnostech zvítězí, „běžný“ data warehouse na All-flash uložištích, nebo to bude In-Memory?

Den druhý

Ve středu byla hlavní část programu vyhrazena individuálním setkáním mezi senior managementem společností Oracle/NetApp a zákazníky. Zákazníkům tak byla příležitost dodavatelům technologií jasně říct, co je trápí a jaké jsou problémy, které by dodavatelé měli řešit.
V průběhu individuálních setkání probíhaly také přednášky technických expertů ze společností NetApp a Intel. Jeffrey Steiner hovořil dvakrát po 40 minutách o tom, jak z Oracle databází získat maximální výkon, utratit při tom méně peněz a snížit obchodní riziko.

Závěrem

Oceňuji příležitost zúčastnit se akce, jako byl Oracle and NetApp summit, který se tentokrát konal v Praze. Jednalo se o zajímavou příležitost si o globálních trendech, které v ČR zatím mnoho firem příliš neřeší pohovořit s lidmi, kteří se jimi v současnosti zabývají. Summit byl dle mého názoru zajímavý jak pro „technické lidi“, ti měli příležitost si pohovořit s opravdovými experty o technických výzvách, tak pro management, který mohl ocenit širší pohled na některé současné trendy a strategie. Pro českého zákazníka účast na summitu určitě přinesla pohled do budoucnosti, protože já s oblibou říkám, že ČR je v IT trendech pozadu za například Velkou Bridánií o zhruba 3 roky. Není to tedy tak, že by se v ČR Big Data a In Memory nepoužívalo, avšak skutečná adopce na trhu začíná s malým zpožděním.

Exit mobile version