Řízené IT služby na českém trhu

Zdroj: Pixabay

Pro dodavatele softwaru představují stále významnější segment zákazníků poskytovatelé řízených IT služeb. Jak se liší řízené služby od klasického outsourcingu? Jak vypadá vztah mezi poskytovatelem MSP a jeho zákazníky? Na několik otázek v této souvislosti odpovídá Štěpán Bínek, manažer prodeje cloudových řešení Acronis ve společnosti ZEBRA SYSTEMS.

Jak byste charakterizovali sektor řízených (managed) služeb. Co dnes nejčastěji zahrnuje? Liší se MSP nějak od klasického outsourcingu různých podnikových činností?
 
Většina MSP (tedy poskytovatelů řízených IT služeb) poskytuje služby v plném nebo téměř plném rozsahu, který jejich zákazníci vyžaduji. Jinými slovy by se dalo říct, že nahrazuje potřebu, či nutnost mít vlastní zaměstnance zodpovědné za chod IT. Klasický outsourcing se s MSP částečně překrývá, nicméně ten nejzásadnější rozdíl je právě v té celistvosti. Společnosti často outsourcují často různé IT projekty, nebo část svých IT potřeb. Pokud se však bavíme o kompletním nahrazení IT, pak se bavíme o MSP.
 
Typický skladba poskytovaných služeb může zahrnovat následující:
• Správa HW a jeho monitoring
• Správa SW a jeho monitoring
• Správa sítě a síťových prvků a její monitoring
• Správa zabezpečení (Cyber Security)
• Správa ochrany dat a obchodní kontinuity (zálohování a DR)
• Správa tiskových řešení
 
Existuje nějaký těsnější vztah mezi řízenými a cloudovými službami? (řízené služby se realizují v cloudu, nabízejí je stejné firmy? Nebo jde naopak o konkurenční koncept?)
 
Jistá korelace zde určitě je. A to zejména z toho důvodu, že poskytovatelé řízených služeb hledají řešení, která jsou škálovatelná, multitenantní, flexibilní, a v neposlední řadě také integrovatelná s dalšími nástroji. Toto dokážou v plné rozsahu nabídnout jen řešení buďto plně cloudová nebo případně hybridní, kde část infrastruktury je u klienta nebo u samotného poskytovatele služby.


Štěpán Bínek, manažer prodeje cloudových řešení Acronis ve společnosti ZEBRA SYSTEMS
 
Kdo jsou v ČR hlavní poskytovatelé řízených služeb, jimž dodáváte svá řešení?
 
ZEBRA SYSTEMS se specializuje na spolupráci zejména s menšími a středně velkými MSP providery.  Zde také vidíme největší prostor pro další růst, díky absenci odborníku v daném odvětví a cenou jejich práce. V našem portfoliu jsou však nástroje, které využívají i větší a celostátně působící poskytovatelů služeb, nicméně jejich skladba a způsob spolupráce se trochu liší.
 
A kdo jsou naopak jejich typičtí zákazníci?
 
Ve většině případů se to překrývá, menší MSP partner se bude většinou starat o menší klienty. Jsou zde i výjimky, kdy MSP partner má ve správě dvě nebo tři větší společnosti. Záleží to samozřejmě na zaměření jednotlivých partnerů. Společné pro ně však je, že nabízejí služby lokálně, a tudíž klienti se v drtivé většině případů nacházejí v dojezdové vzdálenosti od svého poskytovatele, což je obrovskou výhodou.
 
Z jakých z produktů GFI mají poskytovatelé řízených služeb největší zájem?

Nejvyužívanějšími technologiemi z portfolia GFI je Firewall jako služba, Mail server jako služba a v poslední době zejména LanGuard (nedávno představený také v modelu pro MSP), jenž je u poskytovatelů služeb vyhledávaným nástrojem pro jednoduchou, ale vysoce efektivní správu sítě a to zejména v následujících oblastech:

• Komplexní́ audit sítě̌ i jako jednorázová́ služba
• Kontrola zranitelností a chybějících aktualizací 
• Obsahuje patch management pro Windows, Mac i Linux, stejně̌ jako vybraný́ software třetích stran 
• Asset tracking pro hardware i software
 
Jak funguje Acronis jako řízená služba; můžete uvést nějakého zákazníka?
 
Technologie Acronis formou řízených služeb mohou MSP partneři využívat prostřednictvím platformy Acronis Cyber Protect Cloud, kde slovíčko Cloud znamená právě možnost využít škálovatelné, flexibilní a plně multi-tenantní řešení. Technologie samotné pak často fungují v hybridním režimu provozovaném na strojích samotného zákazníka. Velkou výhodou pro začínající MSP jsou nulové vstupní náklady do platformy, komplementární funkce s vysokou přidanou hodnotou zdarma (antivir, sken zranitelností, správa HW), ale také motivační systém s lineárně klesajícími náklady v případě, že partner roste. MSP služby se nevyhýbají ani veřejnému sektoru, což dokládá nedávná případová studie Nemocnice s poliklinikou v Novém Meste nad Váhom, kde Slovenský partner COMTEC toto řešení využívá.

Exit mobile version