Rizika, která se naštěstí nenaplnila

Město Sokolov v západních Čechách věnuje pod vedením svého starosty Jan Picka velkou pozornost neustálému zlepšování života ve městě. Koordinovat nejrůznější opatření v rozvoji města pomáhá chytrý software OneSoft Connect, který běží v prostředí IBM Cloud. Díky tomu jsou mnohá rizika eliminována ještě dříve, než by se mohla naplnit.

Chcete se o IBM Cloud dozvědět více? Více zde: ibm.biz/cloudtrends.

Přihlaste se na seminář o IBM Cloud 7. září 2016!

Vstup pro registrované účastníky ZDARMA! Přihlaste se u Anety Klímové (aneta_klimova@cz.ibm.com)

Řízení rizik na úrovni města probíhalo dlouhá léta v papírové podobě, s nástupem jednoduše ovladatelného univerzálního systému OneSoft Connect, který běží v cloudovém prostředí IBM SoftLayer, se celá agenda zásadně zjednodušila a zpřehlednila. Město nyní zná všechna svá rizika pěkně v souvislostech a může je efektivně řídit.

Sledují prakticky všechny oblasti, kde by mohlo dojít k úrazu, požáru, jinému poškození majetku nebo trestné činnosti. Software poskytuje výstupy, které jsou dvakrát do roka vyhodnocovány, a jsou navrhována preventivní opatření, čímž se riziko sníží, nebo eliminuje.

Bezpečnost dětí především

Velkou pozornost věnuje radnice Města Sokolov zejména bezpečnosti dětí, ať už ve školách, na křižovatkách, nebo na hřištích. Příklady preventivních opatření zde vidíme doslova na každém rohu. Většina přechodů ulic je před začátkem vyučovací doby obsazena někým, kdo řídí provoz. Jedna ze škol je dokonce vybavena natolik, že její zabezpečení vysoce převyšuje běžné standardy na ostatních školách. U každého vchodu školy je pracovník, který preventivně zajišťuje klid a pořádek na chodbách. Škola je vybavena elektronikou a žáci čipovými kartami. V přípravě je možnost zasílání SMS rodičům, že dítě není ve škole.

Díky fungujícímu řízení rizik prošly všechny školy ve městě Sokolov nadstandardní zdravotní výukou ze strany profesionálů. Každý učitel má ve stolku stručný manuál, jak se má zachovat při nenadálé situaci, když se vyskytne nebezpečná osoba ve škole. Od hasičů zase stručný návod, jak se chovat při malém či velkém požáru. Děti dostaly od lektorů kurzy okinawského karate aby si poradily, když je někdo zažene do kouta, chytí je za tašku nebo ruku, aby se mohly vysmeknout. Učí je i rozpoznat a reagovat na možné nebezpečné situace, například když si na lavici vedle sedne dospělý a položí na ni nůž.

Město Sokolov hodlá tuto ochranu škol dopilovat, a pak ji zavádět i na ostatních základních školách ve městě a v omezeném měřítku přenést i do školek.

Město se věnuje i bezpečnosti seniorů a slepců

Dalším příkladem navržených zlepšení je způsob, jakým se radnice města Sokolov se stará o své seniory. Například o ty seniory, kteří nemají osobu blízkou, a mohli by se dostat do situace, kdy budou ležet doma bez pomoci. Takoví spoluobčané dostali „hodinky“ s tlačítkem, které aktivuje telefon pro okamžité zavolání na městskou policii. Mají zdravotní karty seniorů a v trezoru klíče od jejich bytů, takže jsou okamžitě připraveni vyjet společně se záchrannou službou na pomoc. Zpravidla vyjíždějí jedenkrát za 14 dní, naštěstí většinou „zbytečně“, to když například senior aktivoval tlačítko nevědomky. Už se však i stalo, že zachránili seniora, který ležel na zemi 20 hodin se zlomeným stehenním krčkem.

Město Sokolov také zavádí elektronickou slepeckou hůl. Tlačítkem opět aktivuje telefon pro okamžité volání na městskou policii, která okamžitě vidí na mapě polohu slepce, jenž se dostal do nesnází. Jde teprve o druhé město v České republice s touto službou.

Jan Picka, starosta Města Sokolov

Bezpečnost veřejnosti

Pracovníci škol, Správa sociálního zabezpečení, pracovní úřad, všechny tyto organizace jsou vybaveny „rychlými tlačítky“ pro možnost okamžitého telefonátu na městskou policii operátorovi v případě nebezpečí. Zaměstnanci Městského úřadu Sokolov mohou chodit bezplatně na kurzy sebeobrany a karate. Od městské policie jsou k dispozici kurzy sebeobrany, a to i pro důchodce a ženy.

Ve městě Sokolov spravují i dohled nad dětskými hřišti a sportovišti, aby tam nedošlo ani k poškození majetku, ani k úrazu.

Ve spolupráci s externí firmou vyhodnocují infračerveným měřením i stav stromů zda nejsou poškozené natolik, aby na někoho spadla větev – nemocný strom má totiž na snímku šedou barvu. K podobnému úrazu totiž naneštěstí došlo v jiném českém městě; v Sokolově jsou dnes díky systému řízení rizik připraveni i na podobné nebezpečí.

„Nikdo už nedokáže vyčíslit, kolik zdraví nebo dokonce životů bylo zachráněno díky tomu, jak systémově pracujeme s riziky a jejich prevencí. I kdyby to zachránilo jeden lidský život nebo zabránilo zbytečnému úrazu, stojí to za to,“ říká Jan Picka, starosta Města Sokolov. Více informací najdete na www.bezpecnemesto.info.

OneSoft Connect zjednodušuje původně náročné agendy

S aplikací OneSoft Connect je vedení agendy řízení mnohem snazší, než v původní papírové podobě.

OneSoft Connect je webová aplikace provozovaná v cloudu IBM SoftLayer a je dostupná odkudkoliv z internetu. Má přehledné, jednoduché a jednotné ovládání. Lze ji spustit bez jakékoliv instalace z kteréhokoliv počítače, tabletu či chytrého telefonu, ať už v práci, doma, na pobočce či v zahraničí. Uživatelé nemusejí na svých počítačích nic instalovat, stačí internetový prohlížeč. Přestože jde o cloudovou aplikaci, OneSoft Connect může mít organizace i u sebe, pokud to požaduje. Pokud však zvolí cloudové řešení, je vše bez jakýchkoliv starostí, včetně průběžných aktualizací. Uživatelé mají svá data plně pod kontrolou, mohou jednoduše nastavit, kdo může data vidět a kdo je může měnit, každá změna informací je zaznamenána, včetně změn z nepozornosti, takže je systém auditovatelný. Kromě toho jej lze napojit na stávající podnikový informační software. OneSoft Connect zapadne do mezer a dokáže se na stávající systémy integrovat. S jeho využitím pak lze například jednoduše a efektivně udržovat informace řídit lidi, projekty, smlouvy nebo klienty, vše je vzájemně propojené. Data jsou šifrována v oddělené databázi, takže se k nim nikdo jiný kromě oprávněného uživatele nedostane.

Uvedené příklady představují jen několik možností, jak je možné tento software použít. Díky své stavebnicové architektuře, kterou zákazníci přirovnávají ke stavenici Lego, jej lze přizpůsobit téměř tak snadno jako Excel – také proto jej používají malé i velké firmy, státní organizace i soukromé společnosti.

„A díky tomu, že běží v cloudovém prostředí IBM Softlayer, je zachována absolutní bezpečnost dat,“ říká David Melichar, zakladatel společnosti OneSoft Connect, partnera IBM.

Chcete se o IBM Cloud dozvědět více? Více zde: ibm.biz/cloudtrends

Přihlaste se na seminář o IBM Cloud 7. září 2016!

Vstup pro registrované účastníky ZDARMA!

Přihlaste se u Anety Klímové (aneta_klimova@cz.ibm.com

Exit mobile version