Rok 2013 se možná zapíše do dějin, jako doba, kdy se vrátily na výsluní datové pásky

Magnetické datové pásky zdánlivě patřily minulosti, na zálohování jsou tu přeci pevné disky, na reálný provoz SSD a in-memory technologie, tak k čemu pomalá byť velkokapacitní média. Hlavní trend letošního roku ale vypadal poněkud jinak, k archivování používá ve svých datacentrech toto médium, které přežilo disketu, Google i Amazon. A jak to tak vypadá, cloudová éra bude znamenat pro pásky ještě renesanci.
Abychom to ale uvedli na pravou míru, je nutno říci, že je situace přeci jenom poněkud složitější. Předně zde máme dva na sobě de facto nezávislé trhy. Trh se zálohovacími systémy, kde díky kombinaci raidových polí a chytrých systémů, které hlídají vše včetně deduplikace dat, jsou pásky přeci jenom na trvalém ústupu. Na druhé straně pak jsou ale archivační systémy pro obrovské datové objemy a zde naopak páskám roste nový trh. Pokud výkon obou trhů sečteme, zjistíme, že celkový výkon trhu s páskovými systémy sice stále ještě klesá, děje se tak ale mnohem pomaleji, než tomu bylo ještě před rokem.

Lze ještě u pásek vylepšovat také něco jiného, než kapacitu?

Letos se také začaly objevovat nové technologie, které umožní s daty na páskách efektivněji pracovat, příkladem může být třeba úložiště Black Pearl společnosti SpectraLogic.

Objektové úložiště pro ukládání v páskových knihovnách Black Pearl využívá standardní 2U server s rozhraním Deep Simple Storage Services (DS3), to se snaží posunout možnosti ukládání na pásku směrem k potřebám současných uživatelů pracujících s velkými datovými objemy. Celá Black Pearl pak vlastně představuje jakousi vyrovnávací paměť pro páskové knihovny a zároveň je díky své logice transformuje na objektová úložiště.

Software se kromě správy páskových knihoven stará i o takové věci, jako jsou konverze formátů. Průchozí data jsou ukládána na SSD úložiště, ta momentálně nevyužívaná pak směřují do páskových knihoven ve formátu LTFS. Z uživatelského pohledu lze přitom dosáhnout rychlosti až 172 TB za hodinu, ukládání na pásky probíhá rychlostí 400 MB/s. Hlavní výhodou je, že lze ke knihovnám přistupovat jak přes tradiční zálohovací soubory či aktivní archivaci souborů, tak moderním způsobem tzv. „bucketového“ ukládání, ta díky formátu LTFS (Linear Tape File Systém) optimalizují využití pásky, na níž se ukládají uživatelem definované adresáře. Celý proces je umožněn právě díky rozhraní DS3, které vychází z příkazové sady Amazon S3 (Simple Storage Services) a je doplněno o čtyři speciální příkazy. DS3 umí také data šifrovat a to ve standardu AES-256.

Na trh ale nemíří pouze řešení pro velké firmy, v kurzu je letos také zvýšená pozornost věnovaná SMB. Sem upírají své naděje výrobci jako Quantum či Overland Storage s tím jak se jejich zisky z tradičních řešení pro velké zákazníky zmenšují.

Hlavní událostí ve světě páskových systémů za rok 2013

Závěr

Ačkoli jsou páskové knihovny stále na ústupu, trend se přeci jenom za poslední rok hodně změnil. A není dokonce nemožné, že se v nadcházejícím roce třeba dokonce ještě zvrátí. Pásky zkrátka ještě neřekly poslední slovo.

Exit mobile version