Rok 2016 v IT – Akvizice

HP se rozdělilo na dvě firmy, Dell se spojil s EMC, Microsoft kupuje LinkedIn, Japonská SoftBank kupuje ARM, Qualcomm kupuje rivala NXP, Intel prodal většinu v McAfee, Avast se spojil s AVG, Samsung prodal tiskárny, Oracle kupuje NetSuite a další pohyby na IT trhu.
Microsoft kupuje LinkedIn
Obrovská akvizice z hlediska samotné částky (vůbec největší hodnota v historii Microsoftu), i když z pohledu uživatelů a technologií možná ne tak významná – analogicky, co se změnilo, když Microsoft koupil Skype? Na pohled zde synergie příliš vidět není.
Nízké úrokové míry/levné peníze zřejmě vedou Microsoft k dalším nákupům, i když společnost současně de facto odepsala miliardy investované do Nokie. Neměli by akcionáři požadovat více zisků vyplácených prostřednictvím dividend (samozřejmě se týká i dalších obřích firem)?
Microsoft převezme za 26,2 miliardy dolarů firmu LinkedIn

Japonská telekomunikační skupina SoftBank převezme za 24,3 miliardy liber (786 miliard Kč) britskou technologickou firmu ARM Holdings. Jde o jednu z největších transakcí v technologickém sektoru v Evropě a o největší transakci v historii SoftBank. Společnost ARM navrhuje čipy pro mobilní telefony a počítačové tablety, její technologie využívají například firmy Apple, Samsung či Huawei.
Japonská SoftBank kupuje za 24,3 miliardy liber britskou ARM

Americký výrobce mikročipů Qualcomm se dohodl na převzetí svého nizozemského konkurenta NXP Semiconductors, za něhož zaplatí zhruba 38 miliard dolarů (940 miliard Kč). Podle agentury Reuters jde o největší fúzi v historii čipového průmyslu. Qualcomm je největším výrobcem čipů, které se používají v chytrých telefonech. Díky převzetí NXP se stane i největším dodavatelem čipů pro automobilový průmysl a sníží svou závislost na trhu se smartphony.
Výrobce čipů Qualcomm kupuje rivala NXP

Japonská společnost Renesas Electronics koupí za 3,2 miliardy USD (77 miliard Kč) amerického výrobce čipů Intersil. Dohoda, která je další z řady slučování mezi globálními výrobci čipů, posílí snahy japonské společnosti zaměřit se více na čipy pro automobilový průmysl. Firma Renesas vznikla spojením polovodičových divizí několika japonských společností. Intersil vyrábí čipy pro průmysl, mobilní a infrastrukturní aplikace a je aktivní také v oblasti čipů pro letecký průmysl a vojenské aplikace.
Renesas koupí výrobce čipů Intersil za 3,2 miliardy USD

Symantec a Blue Coat, obří fúze v bezpečnostním průmyslu. Symantec uskutečnil letos i další akvizice. Po oddělení společnosti Veritas měl Symantec k dispozici velkou hotovost, na druhé straně ale je třeba najít nové trhy; prodej zabezpečení koncovým uživatelům padá v konkurenci bezplatných produktů.
Bezpečnostní přehled: Symantec a Blue Coat, obří fúze v bezpečnostním průmyslu

Intel prodal většinu v McAfee. Značka McAfee tak po 5 letech funguje opět samostatně. Bezpečnostní produkty zřejmě příliš nezapadaly do zbylého portfolia Intelu.
Bezpečnostní přehled: Intel vyčleňuje McAfee do samostatné firmy

Avast se spojil s AVG. Spíše než vlastní hodnotou transakce je dohoda významná tím, kolika uživatelů se (nepřímo) týká. Přičemž zájem v ČR je samozřejmě ovlivněn tím, že jde původně o dvě české firmy, které se dokázaly úspěšně prosadit i globálně.
Avast završuje akvizici konkurenta AVG

Po rozdělení HP na Hewlett Packard Enterprise a HP, Inc. probíhají až do konce roku 2016 další majetkové přesuny, kdy se CEO Meg Whitman daří držet hodnotu akcií ke spokojenosti akcionářů a investorů díky představení konceptu hybridního IT a prezentování HPE jako lídra v této oblasti, i když většina absolutně netuší co to vlastně je, akvizicí dalších firem i vytvářením joint-venture, kam lze odklidit části HPE, které nezapadají do její vize. HPE má teoreticky slušně našlápnuto, pokud se podaří držet míru prověrování a schopnost splácet svoje závazky. Ne všechno pořizuje totiž HPE z vlastních prostředků.

Samsung prodal tiskárny HP
Samsung prodá aktivity v oblasti tisku firmě HP za 1,05 mld. USD

HPE prodalo softwarová aktiva britské firmě Microfocus
Nenápadný Micro Focus pohltil giganta HPE

Hewlett Packard Enterprise získalo SGI
které vděčíme za moderní sběrnicové systémy a kompletně za koncepci moderních grafických subsystémů a aplikací. U SGI vznikla koncepce OpenGL základ dnešní 3D grafiky, sady knihoven Open Inventor a další, které umožnily vznik dnešních CAD systémů atd. Přitom se SGI bylo konstruktivní a přístupné spolupráci a technologie byly dostatečně otevřené. Bez SGI by nebylo Nividia. Možná ani ZFS a určitě ne BTRFS v dnešní podobě. Nebylo by XFS a Linux by možná nebyl ani v top 100/500.

Mezitím HPE stále kutí na The Machine a memristorech, na které v podstatě vsadilo svou budoucnost. První prohlášení po odhalení The Machine hovořila o dostupnosti okolo dvou let, postupně se však termín začal přesouvat spíše na konec dekády. HPE o tom dost nerado mluví, odkazujíc na to, že jde o tak novou a přelomovou technologii, že lze pouze těžko odhadnout její skutečná využitelnost. Především však jde o citlivé téma z hlediska ceny akcií a reakcí investorů. Vždyť tento projekt ve své době spolknul přes 90 % vývojových kapacit původního HP, které se následně rozdělilo. V praxi to připomínalo tradiční český tunel, kdy řada pasiv, způsobených i změnou politiky „vše na The Macine a memristory“, šla do HP Inc, která v podstatě byla určena na odstřel. Když se byznys pod HP Inc podaří zachránit; dobře, když ne, nevadí. Všechno důležité je v ekonomicky zdravé HPE.

Oracle koupí za 9,3 miliardy dolarů firmu NetSuite

Fitbit koupil průkopníka chytrých hodinek Pebble

Akvizice završena: Dell EMC a Dell Technologies

Exit mobile version