Rok 2016 v IT – Trendy, produkty a trh

Mezi nejdůležitější trendy uplynulého roku patří umělá inteligence. Pokračovaly také patentové spory mezi největšími IT korporacemi. Objevil se v oblasti podnikového IT nějaký klíčový produkt?

Postupujícími technologickými trendy, nikoliv však vysloveně vázanými zrovna na rok 2016, jsou:

O hlavních technologických trendech svědčí i každoroční CeBIT, největší akce tohoto druhu v rámci celého oboru: CeBIT 2016 se točil nejen kolem 3D, VR a IoT

Objevil se letos nějaký klíčový produkt, respektive jeho zásadní nová verze? Snad lze do této kategorie zařadit MS SQL Server 2016 (MS SQL Server 2016 nabídne business intelligence pro mobilní zařízení)?

Naopak končí jedna z legend, telefony Blackberry (Blackberry ukončí výrobu a vývoj vlastních telefonů, firma se chce orientovat jinam.

U konce je zřejmě i projekt OpenOffice.org, což ale vzhledem k podobnosti s LibreOffice samotný uživatel zřejmě prakticky nezaznamená. Zastaven je také FirefoxOS pro chytré telefony.
Snad fanoušci Applu či Googlu tento skromný seznam doplní?

Zatímco v posledních letech se zprávy o růstu trhu doplňovaly o pokles segmentu PC (především na úkor tabletů), nyní došlo i na samotné tablety (Gartner: Prodej tabletů v ČR letos klesne o osm procent na 1,1 mil, na iPhone (Prodej iPhonů opět klesl, tržby Applu spadly poprvé za 15 let) ba i na chytré hodinky (IDC: Prodej chytrých hodinek ve čtvrtletí klesl o 51,6 procenta, i když celoročně to má být jinak: Odbyt chytrých hodinek prý letos stoupne zhruba o čtyři procenta. Pokles PC pokračoval (Gartner: Prodej počítačů ve třetím čtvrtletí klesl o 5,7 procenta.

Pro situaci na trhu bude mít význam i pokračování dlouholetého patentového sporu: Nejvyšší soud USA se postavil na stranu Samsungu proti Applu

Mezi Samsung a Apple se chce vklínit Huawei: Huawei chce na trhu se smartphony do dvou let předstihnout Apple
Samsung má za sebou epizodu s Galaxy Note 7, nicméně jeho akcie dosáhly rekordních hodnot v reakci na spekulace o možném rozdělení společnosti. Podobný rekord se podařil i Microsoftu (Tržby i zisk Microsoftu překonaly odhady, akcie jsou na rekordu)

Exit mobile version