Rok 2020 v cloud computingu: více aliancí a HPC

IBM a Oracle budou více spolupracovat s dosavadní konkurencí.

Prognóza společnosti Forrester předpokládá, že v roce 2020 dojde v byznysu veřejných cloudových služeb k řadě změn. Jako nejvýznamnější z trendů analytici předpokládají, že bude vznikat více aliancí. Dodavatelé softwaru budou v cloudu své produkty SaaS nabízet stále více nikoliv sami, ale v rámci aliancí s hlavními poskytovateli IaaS. Má to být mj. důsledek cen, když cloud ceny softwaru srazil a poskytovat řešení SaaS vlastními silami se vůbec nemusí vyplatit. Naopak Amazon, Google a Microsoft mají již díky infrastruktuře hyperškálovatelné cloudy a z toho vyplývající úspory z rozsahu.

Větší spolupráce s hlavními poskytovateli IaaS se nebude týkat pouze menším firem, ale např. i Oracle nebo IBM – soudí alespoň Forrester. Ve snaze vybudovat svůj vlastní nezávislý „univerzální cloud“ tyto firmy příliš neuspěly. IBM po akvizici Red Hatu bude proto chtít hrát spíše roli poskytovatele vývojové platformy než IaaS. Oracle zase letos uzavřel technologickou alianci s Microsoftem a možná k něčemu podobnému dojde i s Amazonem – a to i přes to, že CTO Oraclu Larry Ellison při každé příležitosti srovnává služby Oracle s AWS a prohlašuje, jak je Amazon drahý. Každopádně i Oracle se zaměří spíše na svou autonomní databázi a podnikové aplikace než IaaS.

Nezávislí dodavatelé SaaS budou uzavírat partnerství s dodavateli infrastruktury rovněž. Příkladem je, když Infor staví svůj svůj CloudSuite na AWS a stejně tak AWS využívá ve stále větší míře Salesforce a Workday.

Celková hodnota trhu IaaS v roce 2020 se odhaduje na více než 75 miliard dolarů, 75 % těchto tržeb získá hlavní čtveřice: Amazon, Microsoft, Alibaba a Google. Uvedené pořadí je záměrné, Alibaba totiž zřejmě r. 2020 dokáže předstihnout Google, a to především kvůli své bezkonkurenční pozici v Číně. Pokud Google bude chtít zvýšit svůj podíl, nejlepší cestou bude zřejmě větší zaměření na Evropu.

Dalším trendem má být růst HPC (výpočetně náročné úlohy) poskytovaného jako služba v cloudu. Až dosud zde existovaly technologicko-ekonomické překážky, kdy poptávka po těchto službách byla značně nestálá, ale poskytovatelé pro ně současně museli mít vyhrazené obrovské zdroje. Nicméně s tím, jak se HPC používá stále častěji jak ve výzkumu, tak i v běžném podnikání (běžné činnosti: předpověď počasí, analýza rizik…), půjde i tyto služby lépe škálovat a budou v cloudu konkurenceschopné. Trh HPC jako veřejné cloudové služby vzroste o 40 %. I zde budou vznikat nová partnerství, dosavadním příkladem je spolupráce Amazonu a Cray.

Rozvíjet se budou další technologie související s cloudem, jako jsou kontejnery, mikroslužby a „bezserverové“ architektury (FaaS, funkce jako služba apod.). A nakonec Forrester jako významný trend cloudových služeb označuje nový důraz na zabezpečení. Loni došlo k úspěšnému útoku na americkou banku Capital One, která využívala AWS – má jít o první (velký a známý) incident tohoto druhu související s veřejným cloudem. Dosavadní přístupy k zabezpečení cloudu (vytváření politik, řízení přístupu a oprávnění, kontrola konfigurací, cloudové firewally, mikrosegmentace, šifrování…) budou doplněny o technologie zaměřující se přímo na data, tedy cloudové systémy DLP (prevence úniku dat), respektive systémy pro ochranu dat napříč koncovými body, firemními servery a cloudem. Takto byla již v roce 2019 motivována transakce, při níž VMware získala za 2,1 miliard dolarů firmu Carbon Black. Lze očekávat další obdobné akvizice dodavatelů specializovaných bezpečnostních řešení.

Celkový trh se službami veřejného cloudu (IaaS, PaaS i SaaS) má podle prognózy Forresteru dosáhnout v roce 2022 411 miliard dolarů.

Exit mobile version