S Huawei se počítat musí

Hua-co…? Takto se ptali zákazníci ještě před několika lety. Už dávno to však neplatí a tento počítačový a komunikační gigant demonstroval svoji sílu 15. až 16. října 2015 na CEE & Nordic Huawei Partner Congress ve Španělském sále Pražského hradu svým zákazníkům a partnerům z celé střední, východní a severní Evropy.
Partnerství s technologickými lídry, jako například Intel, SAP nebo telekomunikační operátoři jeho sílu dokazuje. Přednášky IDC, Intelu a dalších potvrdily směry a trendy dalšího vývoje v ICT jak ohledně vertikál, tak v technologiích.

Cloud a digitální transformace

Společnost Huawei se stala podle slov jeho nejvyššího zástupce v regionu globálním lídrem v ICT a je připravena se zúčastnit na trhu, který bude v příštích deseti letech ovlivněn a měněn digitální transformací. Podniky budou digitalizovány, cloud se stane samozřejmostí a prim bude hrát výměna informací. Zákazníků (těch velkých) bude méně, výrobců také. Stačí zmínit řadu akvizicí a fúzí, jako například Dell a EMC.

Změna je příležitost a partneři jsou důležití

Hlavní hodnotu vidí Huawei v tom, že změny považuje za příležitost, protože je schopna svoje zákazníky obsloužit infrastrukturou a dodávkou aplikací i díky svým prodejním partnerům -. Huawei jim například poskytuje financování obchodního případu až na 18 měsíců. Pro zákazníky z větších organizací to například znamená, že jejich dodavatel, který nabízí řešení infrastruktury od Huawei, během dodávky nevykrvácí.

IDC – IT se musí nabízet CIO i byznysu

Joshua Budd, Consulting Director Digital Transformation in the Nordics & CEE, na úvod svojí přednášky sdělil že IT se musí nabízet jak šéfům IT oddělení (CIO), tak byznysu. Digitální transformace je na postupu a jako příklad uvedl, že jen v Kalifornii je kromě Tesla Motors a Google minimálně deset dalších firem, které testují automobily s autonomním řízením (bez řidiče).
Za tří klíčové pilíře digitální transformace Joshua Budd uvedl za prvé automatizaci firemních a obchodních procesů, za druhé jejich transformaci pro lepší obsluhu zákazníků, a za třetí digitalizované produkty, které tento proces pro rychlejší a lepší obsluhu zákazníků umožní.


Joshua Budd, IDC

Novou platformu ICT ovlivní robotika, přirozeně se tvářící uživatelské rozhraní, 3D tisk, internet věcí, systémy automatického rozpoznávání (cognitive systems), nová generace zabezpečení, mobilita, cloud, sociální sítě a s tím spojený byznys, big data a jejich analýza.

Růst budou podle IDC určovat spotřebitelé

Trh v regionu střední a severní Evropy roste jednociferným tempem a cloud, integrované systémy a vysoce výkonné výpočetní systémy (HPC) jsou klíčovými faktory pro podnikovou infrastrukturu. Trh serverů roste v regionu střední a východní Evropy o 0,6 %, trh storage roste o 4,8 %. Vertikály, které utrácejí za ICT přes 10 % jsou retail, finanční sektor, vládní organizace a nejvíce 18 % výrobní sektor. Vzdělávací organizace jsou na chvostě s 2 %. V předpokládaných trendech do budoucna to vypadá obdobně, nejrychleji však má růst spotřebitelský trh – až o 25 %.

Digitální transformace bude pokračovat.

Hlavní trendy v ICT podle IDC podle vertikál IDC vidí hlavní trendy podle vertikál různě. Výroba se nejvíce orientuje na řízení nákladů a efektivitu provozu. Finanční sektor je na digitální transformaci (třetí platformu IT) nejvíce orientovaným vertikálním segmentem. V profesionálních službách bude vysoká konkurence a jsou také nejvíce poznamenány silnými kotvami z minulosti.

Do broadbandu hodlají všechny státy regionu také silně investovat, s nárůstem od 3 % do 8 %.

Internet věcí v řízení odběru energií

Podniky veřejných služeb (utilities) se nejvíce orientují na řízení odběru energie jak pro spotřebitelský sektor, tak průmyslový. Jen v regionu CEE bude v blízké době instalováno přes 200 milionů chytrých měřičů elektřiny a plynu – s předáváním dat pro řízení dodávek ve špičkách.

Klíčové faktory pro úspěšné dodávky ICT

Joshua Budd z IDC zakončil, jak začal – klíčovými faktory pro úspěšné dodávky ICT budou znalost vertikálních segmentů a potřeb zákazníků a schopnost nabízet jim ICT řešení společně IT a obchodním oddělení, s konzultačním přístupem a zdůrazněním obchodního přínosu.

Intel – IT je jádrem byznysu

Evžen Pavlovský, Intel regional business manager CEE, se od Joshuy Budda lišil jen velmi málo – podle Intelu mají například mobilní zařízení generovat 27 % dat už v blízké budoucnosti a do roku 2020 jich bude do internetu zapojeno na 20 miliard. To také změní podle průzkumů Intelu roli IT – nebude „jen“ podporovat byznys, ale stane se jeho jádrem. Například automobily od Tesla Motors už jsou čistě softwarově definovaná zařízení, s aktualizacemi přes mobilní připojení, umožňující nové funkce.


Evžen Pavlovský, Intel

Softwarově definovaná infrastruktura v hybridním cloudu

Vše je otázkou dat a jak je lépe zhodnotit, aby pomohla? Odpovědí bude hybridní cloud, protože některá data musejí být kvůli legislativním opatřením v držení organizace, na druhou stranu však musejí být jejich uživatelům dostupná všude a bezpečně. Aby bylo možno dosáhnout stejných (nízkých) nákladů na privátní cloud jako na provoz aplikací ve veřejném cloudu, je nutné se orientovat na softwarově definovanou infrastrukturu (SDI). Pro dodávky služeb a dosažení jejich patřičné úrovně (SLA) je nutné přestavět infrastrukturu ICT v organizacích. Ta dnešní se totiž skládá z výpočetní části, storage a síťové. Toto vše je třeba řídit, včetně škálování výkonu procesorů – například serverové Intel Xeon E7 mají vysoký výkon, až 18 jader na CPU a jsou schopny adresovat až 12 TB paměti.

Platforma x86 se stala podle Evžena Pavlovského z Intelu v datacentrech standardem a křivka prodaných kusů serverů se v této oblasti protnula s RISCovými boxy už někdy v roce 2004 – platforma x86 roste dál, zatímco RISCové klesají.

SAP a Huawei

SAP je pro Huawei už globálním partnerem, a jeho aplikace dodávají partneři na infrastruktuře Huawei už delší dobu.

Technologická představení

Na konferenci CEE & Nordic Huawei Partner Congress byly představeny i technologické úspěchy, například benchmark high-end storage Huawei OceanStor 18000 V3, nebo demonstrace videoaplikace kterou podporuje OceanStor 2800 V3 Video Cloud Converged Storage. Pro „zelená“ datová centra Huawei ukázal kapalinou chlazený Fusionserver LCS a pro jednodušší nasazení výpočetního výkonu zase FusionCube 6000 – hyperkonvergovanou applianci, která jako by jen podtrhovala výsledky průzkumů IDC i Intelu, že Huawei to myslí s příležitostí na trhu opravdu vážně.

Hua-co…?

Huawei už rozhodně není ve světě ani u nás neznámým dodavatelem. Zákazníci s Huawei a jeho know-how už delší dobu počítají, konkurence s Huawei počítat musí – její ochranářská politika se pomalu drolí.


Tomáš Brouček, Jan Kašpar, Huawei

CEE & Nordic Huawei Partner Congress očima lokálních zástupců
Willi Song, který má v ČR na starosti státní a podnikové zákazníky: „Tato konference je ukázkou spolupráce se zákazníky i strategickými partnery, jako například SAP nebo Intel. Také je prezentací pro partnery, kteří se mohou zúčastnit úspěchu Huawei a být součástí našeho růstu.

Tomáš Brouček, který má na starosti vztahy s veřejností a služby pro operátory: „Už je to třetí ročník setkání Huawei s prodejními a distribučními partnery a zákazníky z celé střední a severní Evropy. V porovnání s prvním ročníkem, které se konalo v Polsku a kde bylo zhruba 150 polských partnerů, je zde dnes 150 partnerů z celé Evropy a 150 z České republiky, celkem se konference zúčastnilo více než 300 zástupců firem„.

Mohlo by vás zajímat:

Exit mobile version