SafeDX míří na Západ i Východ

Foxconn a KKCG prezentovaly jedno ze svých datacenter SafeDX. Společný podnik globálně působící společnosti Foxconn a mezinárodní investiční skupiny KKCG blíže představily na Cloud Innovation Foru 2018, které uspořádali u při příležitosti velké mezinárodní konference Intel Connections konané v květnu 2018 v Praze.
Konferenci uvedl Martin Smekal, CEO SafeDX, který představil její program a partnery Intel, Foxconn, a také hosty China Telecom, Quantasoft a Signals Network.

Martin Smékal, CEO, SafeDX

### Vysoká spolehlivost s Tier III a bezpečnost
Datacentrum Praha, jak SafeDX jedno z nejmodernějších datacenter v České republice nazývá, bylo navrženo tak, aby splňovalo certifikaci na Tier III od společnosti Uptime Institute. Bylo vybudováno s celkově velkým důrazem na bezpečnost, přičemž infrastruktura byla navržena ve spolupráci s firmami Intel a Foxconn.

Architektura Intel RSD

V datacentru SafeDX byla dokončena první fáze zprovoznění nové infrastruktury a díky platformě Intelu pro inteligentní správu datových center zároveň dosáhla vyšší energetické účinnosti. SafeDX je prvním poskytovatelem cloudových služeb ve střední a východní Evropě, jenž využívá pokročilé telemetrické funkce s použitím nejnovější generace procesorů Intel Xeon Scalable v kombinaci s referenční architekturou Intel Rack Scale Design (Intel RSD).

Největší OpenStack cluster v Evropě

Datacentrum Praha SafeDX se zároveň pyšní jednou z největších instalací openstackového clusteru ve střední Evropě. Cloudové služby nové generace společnosti SafeDX jsou díky tomu přizpůsobeny potřebám mezinárodních poskytovatelů cloudových služeb, kteří hledají partnera pro svou expanzi ve střední a východní Evropě. Nově zprovozněná infrastruktura byla navržena tak, aby uspokojila požadavky zákazníků na flexibilní výkon a přidělování kapacit.

Možnosti expanze na všechny trhy

Foxconn už svoje evropské potřeby datových služeb do SafeDX ze Západu přesouvá. Rostoucí adopci cloudu v Číně v rámci konference deklarovala na datech i Athena Jun Xian, zastupující výkonná ředitelka China Telecom. Spuštění přímého spojení Asie – Česká republika díky společné lince s China Telecom a další aktivity s čínskými a tchajwanskými společnostmi tak otevírá SafeDX dveře i na východní trhy.

HPC a využití cloudu i pro AI a ML

SafeDX disponuje výkonnou infrastrukturou. Díky použití Intel Xeon Gold procesorů s rozšiřující instrukcí AVX-512, která umožňuje až dvounásobný počet FLOPSů (počet operací v pohyblivé řádové čárce za sekundu; měřítko výkonnosti počítačů) pro konkrétní HPC úlohy, může SafeDX datacentrum Praha sloužit jako cloud pro AI (artificial intelligence) a ML (machine learning, strojové učení) i pro další subjekty. Počítá se s tím, že svoji infrastrukturu bude SafeDX mimo jiné pronajímat jako „podvozek“ pro učení neuronových sítí.

Slovo za Intel

Chris Buerger ze společnosti Intel na konferenci uvedl, jak se svět mění a jak na změny Intel odpovídá. Zvyšují se pracovní zátěže a Intel se proto více orientuje na datacentra. Na světě už je nějakých 50 miliard propojených zařízení, vše se přesouvá do cloudu a cloud computing hraje stále větší roli. Mění se i sítě a vše začíná být softwarově definováno (SDI, software defined infrastructure). Roste role AI a analytiky. Dobře to je podle Buergera vidět na Youtube a jejich datacentrech, která musejí být flexibilní a škálovatelná. Kapacita sítí vzrostla tisíckrát, výpočetní cykly AI dvanáctkrát a visual computing šestkrát. „Nastal čas přehodnotit pohled na datacentra od serveru jako předmětu nákupu k celému racku, protože se tím dosáhne vyšší flexibility. Klíčem k hyperškálování datacenter je efektivní správa zdrojů, flexibilní architektura a škálování racků, což umožňuje rychlé a snadné nasazení“. Optimalizace SDI architektury lze dosáhnout standardními API (application programming interface). Cílem je odstranit roztříštěnost a dosáhnout interoperability. Díky SSD se stírá také hierarchie mezi pamětí a storage. Nastupují akcelerátory, jako například FPGA (field programmable gate array). Jde také o to, kolik akcelerátorů může server pojmout.

Foxconn jako firma s širokým záběrem

Že změny v IT jsou velké a dramatické potvrdil ve svém vystoupení i Alan Macintyre, evropský vice prezident Foxconnu. Foxconn už dávno není jen výrobcem serverů, které mj. v České republice produkuje pro řadu značek už sedmnáct let. Výrobu lze prakticky spustit kdekoliv, ale konkurence je vysoká a úkolem je zůstat v byznysu. Proto se Foxconn orientuje i na návrh hardwaru a vývoj softwaru. Ve Foxconn DRC (Design Research centre) se proto zabývají vývojem v dalších oblastech, které se dají využít i mimo IT. Například FITA je jedním ze spinoffů DRC, který vyrábí bateriové kontejnerové systémy. Ve Foxconn4tech se věnují IoT, data science a průmyslové automatizaci. TradeDX zase vyvíjí servery, storage a síťové přepínače. Díky partnerství SafeDX a Foxconn má datacentrum velmi blízký přístup k technologiím, které potřebuje a nasazuje. Foxconn se dále zabývá i AI, komunikačními sítěmi 5G a zobrazením v 8G, které sice ještě není na trhu, ale je to jen otázka času. Jeho využití Foxconn vidí například v medicínské technice.

Pilíře byznysu SafeDX

Moderní datacentra, technologické inovace a mezinárodní dosah jsou tři pilíře byznysu SafeDX, na které ve své prezentaci poukázal Vladislav Král, obchodní ředitel SafeDX, a na kterých stojí díky partnerství se společnostmi Foxconn a Intel. Kombinací použití nejnovějších Intel Xeon scalable procesorů, softwarově definované infrastruktury (včetně softwarově definovaného uložiště a softwarově definované sítě) a velikosti clusteru, v němž je nasazeno 260 serverů (květen 2018), vznikají výhody, mezi něž patří zejména vysoký výkon, konkurenční poměr cena/výkon, rychlé dodání služeb na trh, flexibilita a skutečnost, že vše potřebné lze vyrobit ve vlastní továrně Foxconn v Kutné Hoře.

Příklad využití cloudu SafeDX

Pavel Němec z firmy Signals představil využití cloudu a technologie blockchain pro predikci při obchodování s kryptoměnami v reálném čase.
Milan Le, AI a big data research engineer v Quantasoftu, jenž se zabývá AI, bezpečností a kyberbezpečností, biometrií a rozpoznáním tváří a technologií big data, ukázal využití možností umělé inteligence při biometrii. Při rozpoznávání volných míst na parkovišti bylo výpočetním oříškem pro algoritmy AI rozpoznat, kdy je místo obsazeno, nebo kdy jej pouze maskuje stín budovy. Biometrie je využitelná i v retailu při analýze big dat, opět z videa. Jde o rozpoznání, kam se lidé toho kterého věku a pohlaví dívají nejvíce, aby jim tam bylo možno „naservírovat“ správné zboží. Milan Le zmínil i výhody Intel RSD, kterými jsou flexibilita, snadná správa výkon a agilita nasazení a ekonomické výhody.

Exit mobile version