Otestovali jsme za vás: Samsung 900X3C – manažerský ultrabook bez dotykového displeje

Samsung zatím nepatří mezi TOP hráče na poli PC byznysu a je si toho vědom, snaží se tedy zabodovat alespoň na poli hi-endových notebooků, do této kategorie spadá i námi testovaný produkt. V dnešní recenzi Vám představíme jeden z novějších ultrabooků řady 9, která se podle výrobce vyznačuje exkluzivním designem a výjimečným výkonem. Stojí za své peníze?

Samsung 900X3C – 01

Ultrabook 900X3C je dostupný ve dvou variantách. První verze, jejíž cena se pohybuje okolo 36 000 Kč, obsahuje procesor Intel® Core™ i5 3317U, 128 GB SSD disk a zatím „pouze“ Windows® 7 Professional 64 bitová verze. V naší testované variantě je k dispozici Intel® Core™ i7 3517U, SSD disk o kapacitě 256GB a Windows 8 Pro (64 bitová verze). Cena se v tomto případě drží na 36 500 Kč.

Konstrukce

Jak jsem výše naznačil, ultrabooky ze samsungovské řady 9 by se měly vyznačovat exkluzivním designem. Model 900X3C toto tvrzení potvrzuje. Notebook je opravdu velmi tenký. Někomu by se mohlo zdát, že je na koncích zvýšený, ale opak je pravdou. Jeho výška se nemění a po celé hloubce dosahuje jen velmi pěkných 12,9 mm. Šířka dosahuje hodnoty 313,8 mm a výška 218,5 mm. Povrch je pokryt příjemným hladkým hliníkem (vyjma spodní části, která je ze stejnobarevného plastu), ale i přes to zde zůstávají viditelné otisky prstů.

I přes značnou tenkost jsou displej a základna u 900X3C velmi odolné vůči tlaku a kvalitní je i zpracování kloubů, které nevrzají, umožňují notebook pohodlně otevřít bez nazdvihnutí i jednou rukou a velmi dobře chrání displej proti vibracím. Velmi příjemná je i váha, která činí 1,16 kg.

Konektivita

I přes velmi tenké tělo nabízí ultrabook 900X3C spoustu užitečných portů. Klasické a dnes již nepostradatelné USB 2.0, je doplněno i o novější USB 3.0, dále zde najdeme VGA i miniHDMI konektor. Nemůže chybět ani výstup na sluchátka propojení se vstupem pro mikrofon a dírka pro nabíjení. Díky externímu adaptéru se může uživatel připojit do kabelové sítě RJ45 portem. Ve spodní části je schovaná i čtečka paměťových SD karet.

Komunikační prvky

V ultrabooku naleznete standardní Wi-Fi 802.11abg/n (Intel Centrino® Advanced-N 6235, 2 x 2 s přenosem až 300 Mb/s) s podporou bezdrátového přenosu FullHD Widi. Dalším přenosovým prvkem je Bluetooth ve verzi 4.0 a nechybí ani Gigabit Ethernet (10/100/1000).

Základna

Samsung 900X3C – 02

Také základně se nevyhnul důraz na design. V horní části jsou přítomny 2 kontrolky. Jedna se rozsvítí při nabíjení notebooku a druhá v sobě ukrývá čidlo okolního světla, které reguluje podsvícení klávesnice a displeje. Indikátory jsou zabudované i v tlačítku pro start, na klávesách F6 (vypnutí zvuku), F12 (wifi), FnLock a CapsLock.

Klávesnice je velmi precizní, krásně vyplňuje pro ní určený prostor a i díky tomu mají tlačítka mezi sebou příjemné mezery. Někomu však může vadit její nízký zdvih, který je nutný kvůli tloušťce přístroje. Po krátkém čase se na tuto skutečnost dá zvyknout a na ultrabooku budete moci velmi precizně psát. Tlačítka jsou také kromě trochu hlučnějšího mezerníku
velmi tiché.

Zajímavou funkcí klávesnice je i nastavení jejího podsvícení pomocí kláves F9 a F10, díky kterému je na celou klávesnici dobře vidět i při zhoršeném osvětlení.

Touchpad je dostatečně velký a práce s ním je velice pohodlná. Části nahrazující pravé a levé tlačítko myši jsou zabudovány pod dotykovou plochou a nejlépe reagují ve spodní části touchpadu, ve vyšších polohách musíte vynaložit větší sílu. Osobně si ale myslím, že i přes jeho kvalitní vlastnosti, není ideální pro ovládání nových Windows 8. Při vypínání aplikací jsem se často dostal do situace, kdy jsem si musel vypomoci druhou rukou, abych provedl tah směrem dolů, který slouží k jejímu vypnutí.

Displej

SuperBright displej je zasazen do velmi tenkého rámečku a jeho uhlopříčka činí 13,3″ palců. Rozlišení nabývá hodnoty 1600×900 bodu a je stejně jako zbytek těla matný. Technologie, kterou je vytvořen se nazývá PLS. Její princip je velice podobný oblíbené H-IPS technologii, která je založena na propustnosti světla o kterou se starají tekuté krystaly v miliónech obdélníkových subpixelech. Díky této technologii má ultrabook vynikající pozorovací úhly. Výborný je také kontrast a jas, který se v žádné pozici prakticky nemění.

Hardware Info – Samsung 900X3C

Technický koutek

V technickém koutku Vám postupně představíme benchmarky a další testy všech důležitých součástí Samsungu X3C-002. Budeme postupně testovat:

Procesor

Cinebench 11.5 – Samsung 900X3C

Intel® Core™ i7-3517U procesor, který pochází z roku 2012, obsahuje 2 jádra, která se dělí na 4 thready (virtuální jádra) o frekvencích 1.9 GHz. Maximálně frekvence dosáhne pomocí turbo-boostu verze 2.0 až na 3GHz. Využitá je 22nm výrobní technologie a Ivy Bridge architektura. Výhodou je také nízká maximální spotřeba, která dosáhne hodnoty 17 W. V Cinebenchi R11.5 tento procesor obdržel skóre 2.78 bodu. Hodnocení OpenGL v tomto benchmarku se zastavilo na hodnotě 12.54 fps.

Výkon systému a grafické karty

Ultrabook jsme podrobili několika dalším výkonnostním testům. PC Mark jeho kvalitu ohodnotil číslem 2963. Tato hodnota je například při srovnání s konkurenčním ASUSem Zenbook Prime UX31A poloviční, ale pro kancelářskou práci ultrabook poslouží více než dobře. Za celou dobu testování se ani jedenkrát nezasekl, systém naběhl bez větších problémů během několika sekund.

Fakt, že ultrabook nevyužijete pro náročné hraní, potvrzuje přítomnost pouze integrované karty Intel HD Graphics 4000 Mobile. Nicméně tato grafika zbytečně nezatěžuje baterii, což je pro tento typ notebooku velmi důležitým prvkem. Výdrži baterie se budeme věnovat níže.

Zde jsou výsledky 3D Benchmarků :

3DMark06 4180
3DMarkVantage P2732
3DMark11 Ice Storm Cloud Gate Fire Strike
28284 3277 421
Benchmark disků – Samsung 900X3C

Úložná zařízení

Velmi nás potěšila rychlost instalovaného SD disku. Podle programu CrystalDiskMark dosáhla rychlost čtení rychlosti 426.7 MB/s a zápisu 264 MB/s. V AS SSD Benchmarku se dokonce tyto hodnoty zastavili na číslech 451 a 245 MB/s. Nemalých hodnot dosáhly i v kopírovacím testu. Všechny dosažené hodnoty jsou k dispozici v přiloženém obrázku.

Výdrž

Benchmark Baterie – Maximální výdrž – Samsung 900X3C

Velmi příjemnou stránkou tohoto modelu bude pro uživatele jistě výdrž. V ní se určitě projevila přítomnost nového úsporného procesoru Intel® Core™ i7 3517U a v něm integrované kartě Intel HD Graphics 4000 Mobile. Provedli jsme 2 testy. První byl zaměřený na výdrž baterie při maximálním vytížení počítače s naplno puštěným jasem a zapnutým Wi-Fi připojením. Tento zátěžový test vydržel počítač 2 hodiny a 55 minut, což považujeme za sympatické číslo. Velmi pěkného výsledku dosáhl počítač i ohledně maximální výdrže. Vypnul se po 9 hodinách a 29 minutách.

Zvuk

Stereofonní reproduktory (2 x 1,5 W) s funkcí SoundAlive™, které jsou vestavěné na spodní části přístroje, náš také velmi potěšily. Zvuk byl čistý a velmi příjemně se rozložil po celém okolí testovaného Samsungu i při vyšší hlasitosti. I vestavěný mikrofon potvrdil zvukové kvality, při Skype hovoru jsme nezaznamenali sebemenších nepříjemných artefaktů.

Zhodnocení

A co říct závěrem k tomuto ultrabooku? Rozhodně velmi dobře zapadá do kategorie managerských. Tento fakt potvrzuje dlouhá výdrž baterie, kvalitní podsvícená klávesnice i Windows 8 ve verzi PRO. Potěšila nás i kvalita displeje, i když by tomuto modelu slušel i dotykový. Běžného uživatele může od koupě odradit vysoká cena a také fakt, že si na něm určitě nebudete mít možnost zahrát nejnovější herní tituly.

Exit mobile version