SAP HANA na SLES a Superdome Flex

Možnosti řešení na platformách SAP HANA a S/4 HANA, Suse Linux Enterprise Server a serverech HPE Superdome Flex pro podniky (téměř) všech velikostí byly představeny zákazníkům 17. října v Praze. Důvodem bylo připomenutí, že podpora informačních systémů od SAP pro Windows Server skončí v roce 2025 a od této doby pak vše od SAP poběží v in-memory databázi SAP HANA, která podporuje pouze Linux.
Seminář uvedl Tomáš Kubát z HPE a předal slovo Vladimíru Heřtovi ze společnosti SAP.

Podpora pro starší ERP systémy SAP skončí v roce 2025

Vladimír Heřt, SAP

Vladimír Heřt stručně seznámil s platformou in-memory databáze SAP HANA, která přišla na trh už v roce 2011, původně s primárním zaměřením pro všeobecně zaměřené výpočetně náročné aplikace. V roce 2015 pak přišel zcela nový ERP systém S/4 HANA (SAP S4 for HANA), který už běží výhradně na SAP HANA. Dříve běžely všechny podnikové IS od SAP (R/3, SAP ERP…) na více platformách, včetně Windows Serveru. Tato podpora však má končit v roce 2025, pak už bude společnost SAP dodávat a podporovat jen S/4 HANA. Tento informační systém pak už poběží pouze v databázi SAP HANA a na některém Linuxu, jako například Suse Linux Enterprise Serveru. SAP HANA Platform dnes umožňuje aplikační vývoj, analytické zpracování a integraci dat se zajištěním jejich kvality.

„Na SAP HANA dnes už celosvětově běží více než 23 tisíc zákazníků a po roce 2025 se budou zbývající, kteří používají SAP R/3 nebo SAP ERP, muset rozhodnout, zda budou migrovat na S/4 HANA, nebo jiný informační systém. K tomu by se měli už teď poohlédnout i po hardwaru, který jejich potřeby uspokojí. Do roku 2025 je to sice ještě sedm let, avšak příprava na migraci, od analýzy přes zajištění finančních prostředků na nákup nového informačního systému, operačního systému a hardwaru, tj. dostatečně výkonného serveru a implementaci tohoto celku je poměrně náročná.“

Proč zvolit Suse Linux Enterprise Server

Martin Zikmund ze Suse zmínil, že S/4 HANA sice může běžet i na jiné distribuci Linuxu. Suse Linux Enterprise Server (SLES) však má oproti konkurenci řadu výhod včetně skutečnosti, že 95 % všech instalací SAP HANA běží na Suse a toho, že Suse podporuje vysokou dostupnost, včetně živého záplatování operačního systému bez odstávky a bez zpomalení funkce.

Martin Zikmund, SUSE

Suse Linux Enterprise Server je kromě to primární vývojovou platformou pro SAP a má společnou podporu. Suse OpenStack Cloud je zároveň základním kamenem prto SAP Cloud Platform. Jádrem SLES pro aplikace SAP a SAP HANA je operační systém Suse Linux, který je doplněn řadou podpůrných funkcí a servisní podporou s aktualizacemi systému. V okamžiku, kdy vyjde jakákoliv aktualizace SAP HANA, Suse už pro ni má od SAPu certifikaci. Do konce 27. dubna 2018 byly všechny hardwarové benchmarky (HPE, DELL…) pro SAP HANA pouze na SLES. V současné době je poměr v těchto benchmarcích 76/6 ve prospěch SLES. Martin Zikmund pak ukázal přepínání běhu SAP HANA v clusteru SLES, ve kterém si dva servery automaticky předávaly a řídily běh této databáze (s jejími aplikacemi).

Klienti dostanou po dobu přepínání (v řádu sekund) od systému hlášení nedostupné služby, nedokončené transakce jsou ošetřeny v prostředí SAP HANA. Nejde tedy o přepnutí jako u aplikačního serveru, ale o přepnutí činnosti dvou databází v clusteru (dvou) spřažených operačních systémů. Suse také podporuje virtualizaci v KVM (v ceně operačního systému) jako náhradu za VMware.

Kód z pražského Karlína, servery z Kutné Hory

Zatímco vývojový tým Suse sídlí v Praze v Karlíně, servery HPE se vyrábějí v továrně Foxconn v Kutné Hoře. „Infrastruktura pro SAP HANA je dnes už obdobně konfekční, jako oblečení – S, M, L, S, XL, včetně serverů, je však třeba si ohlídat několik ‚maličkostí‘,” uvedl opět Tomáš Kubát z HPE.

Tomáš Kubát, HPE

O nich pak hovořil za HPE Konstantin Selucký, včetně důvodů, proč zvolit právě in-memory databázi. Současné prostředí, které nás obklopuje, od sociálních sítí, zdravotnictví, retailu, ale i automobilů, totiž generuje obrovská množství dat, která je zapotřebí zpracovávat. Největším omezením přitom je jejich načítání z úložišť (HDD, SSD, jejich cache…). Proto také vznikly in-memory databáze, které vše významně urychlily. Například aplikace (moduly) SAP R/3 měly separátní databáze a data se mezi nimi kopírovala.

Platforma SAP HANA pak přinesla jednak dopředu připravenou a sjednocenou infrastrukturu, jednak sjednocenou datovou základnu. Když se například něco objeví ve skladu (modulu skladového hospodářství), okamžitě pak také v hlavní knize (finanční modul). HPE k tomu dodává transakční OLTP certifikovanou SAP applianci (tj. SAPem certifikovanou infrastrukturu se serverem a datovým úložištěm), případně zákaznickou konfiguraci podle jeho přesných potřeb (počet CPU, velikost paměti, storage…). Jako SAP appliance dodává HPE vlastní certifikovanou konfiguraci (servery, storage včetně full-flash, networking) s už předinstalovanou in-memory databází SAP HANA.

Jako zákaznickou konfiguraci pak HPE dodává komponentové řešení (TDI), které si musí certifikovat pro SAP HANA zákazník sám. Je to pro něj složitější, zejména když má dodávky hardwaru od více výrobců (servery a storage od HP; storage, networking odjinud). Například jako síťovou výbavu pro SAP HANA je zapotřebí mít 10Gb/s Ethernet, v mnoha případech vícenásobný. Rozdíl v náročnosti implementačního úsilí pro zákazníka v případě SAP appliance je nízké, u TDI pak logicky násobně vyšší. Certifikované hardwarové konfigurace jsou uvedeny na SAP Appliance Hardware Directory.

Konstantin Selucký, HPE

Konstantin Selucký také zmínil, že je třeba věnovat pozornost i výběru procesorů. Intel (Xeon) Skylake sice přinesly vyšší výkon, Intel však přinesl také odstupňovanou cenovou politiku ohledně velikosti obsloužené paměti, kde je hraničním rozdělením 768 GB. HPE dodává jako nejvyšší konfiguraci pro kritické aplikace, real-time analytiku a in-memory výpočty serverové řešení Superdome Flex, včetně flexibilního řešení systému s násobky počtu procesorů po čtyřech (4-8-12-16-20-24-28-32 CPU). HPE Superdome Flex také splňuje prvky dostupnosti RAS (Reliability – Availability – Serviceability). Systémy HPE Superdome Flex lze spojit do clusteru, a to kvůli požadavkům na servisní odstávky. Lze dokoupit systém HPE WARD pro automatické hlídání compliance SAP HANA.

Při kalkulaci ceny od HPE ve srovnání s komoditním čtyřprocesorovým serverem vychází cenové srovnání s 50% zákaznickou slevou cca 4,22 miilionu Kč za HPE Superdome Flex, oproti 3,8 milionu Kč za komoditní servery, pro osmiprocesorovou konfiguraci vychází rozdíl v ceně obdobně. Tím také bylo řečeno, že HPE Superdome Flex je už dnes prakticky pro jakoukoliv firmu (která potřebuje provozovat SAP HANA nebo S/4 HANA). Systémy HPE Superdome Flex přitom mají jak prvky RAS procesorů Intel, tak další prvky RAS od HPE; komoditní servery od HPE mají prvky RAS od Intelu. „Ne všichni výrobci přitom podporují ve svých komoditních serverech prvky vysoké dostupnosti RAS, které Intel ve svých procesorech nabízí,” zakončil Konstantin Selucký.

Migrace na SAP HANA podle S&T

Petr Doležal a René Petřík ze společnosti S&T, která má certifikace jak na SAP, tak na systémy HPE, nakonec seznámili s možnostmi přechodu na SAP HANA a S/4 HANA, protože i těch je podle něj více. Je zapotřebí provést analýzu, měření systému, zjistit licenční nároky a zvolit koncepci cílového prostředí, navrhnout celkovou architekturu a sizing strojů, včetně odhadu velikosti úložiště na základě komprese dat, která nemusí být pro nové prostředí stejná jako pro původní. Při přechodu (migraci) se mj. provádí její testovací verze. V neposlední řadě je zapotřebí také otestovat, zda budou v novém prostředí S/4 HANA fungovat kódy zákaznických úprav.

Exit mobile version