SAP Sports One a SAP ByDesign nejen pro sport

Řešení SAP Sports One a SAP Business ByDesign si mohli fanoušci našeho hokeje „osahat“ už před pár lety při mistrovství světa. V současné době jde o hotová řešení, která pomáhají při řízení nejen hráčů profesionálních sportovních klubů, ale i jejich sponzorů, zákazníků a členské základny, říká Achim Ittner, ředitel globálního vývoje SAP pro odvětví sportovního průmyslu, a jeho slova potvrzuje Mario Hamm, ředitel financí a kontrolingu ve fotbalovém klubu FC Norimberk.

SAP Sports One je software pro řízení ve sportu. Jak může tomuto odvětví pomoci? Jaké výhody nabízí zákazníkům?

Achim Ittner: SAP je kompletní integrovaná end-to-end platforma pro řízení týmů a atletů v nejrůznějších sportovních klubech i disciplínách, včetně fotbalu, basketbalu, odbíjené nebo ledního hokeje. Řešení SAP Sports One umožňuje sportovním klubům a jejich personálu efektivnější spolupráci a celkově jednodušší fungování.

Můžete jmenovat některé konkrétní příklady, jak už řešení SAP zákazníkům ze sportovního odvětví pomohla?

Achim Ittner: SAP Sports One pomáhá našim zákazníkům v podstatě denně v různých oblastech jejich práce, od řízení tréninků, přes vytipování nových hráčů, přípravu zápasů i zdravotní péči o hráče. Konkrétním příkladem může být transparentnější dohled a identifikace problémů ve fotbalovém klubu FC Norimberk, který nashromáždí šesticiferné množství dat ročně. SAP Sports One klubu výrazně snižuje náklady při zpracování těchto dat.

SAP Business ByDesign je využitelný i v jiných průmyslových odvětvích, jak ale může pomoci ve sportu?

Achim Ittner: Když se podíváte na potřeby sportovních klubů, i ony potřebují plánovat finance a rozpočty např. i na to, jak nakládat s licencemi, což vyžaduje předem definovaný formát. Také zpravidla mají velkou členskou základnu, srovnatelnou se zákaznickou bází jakéhokoliv podniku v jiném průmyslovém odvětví. Když má klub například dvacet tisíc členů, potřebuje organizovat nejrůznější procesy včetně řízení financí nebo třeba řízení vztahů se zákazníky.

Vaše řešení SAP Sports One and SAP Business ByDesign pomáhají sportovním klubům a jejich sportovcům. Mají také nějaký přínos pro jejich fanoušky a diváky?

Achim Ittner: Jistě, i diváci vyžadují „digitální zkušenost“, kterou už dneska sportovní kluby musejí začlenit. Diváci už nechtějí jen sledovat, tedy konzumovat zápas. Chtějí znát zajímavá data a statistiky, chtějí mít možnost být členem věrnostního programu a využívat jeho výhod a chtějí i další služby. My můžeme díky našim řešením fanouškům tuto zákaznickou zkušenost při každém zápase dodat.

Která z řešení SAP využíváte v FC Norimberk a jak?

Mario Hamm: Používáme SAP Business ByDesign a k tomu jsme začali používat i SAP Sports One včetně cloudové analytiky.

Jak řešení SAP vašemu týmu pomáhají? Můžete je využívat i při zápasech?

Mario Hamm: Určitě, díky informacím v reálném čase nám řešení od SAP umožňují učinit ta nejlepší rozhodnutí bez ztráty vteřiny. Členům dozorčí rady pomáhají i při rozhodování po zápasech, zejména když klub prohraje. To je také velmi důležité, protože vaši zákazníci, sponzoři a také veřejnost se ptá, co se stalo, co s tím budete dělat, a vy v ten moment potřebujete mít připravenou přesnou odpověď podloženou daty.

Dosáhli jste už nějakého výraznějšího úspěchu od nasazení řešení SAP Sports One and SAP Business ByDesign?

Úspěchem je to, že jsme teď digitální společností. Je to pro nás velmi důležité, protože se naše marketingové a obchodní oddělení může lépe zaměřit na klíčová aktiva a na podstatu byznysu našeho fotbalového klubu.

Momentálně využívá řešení SAP Sports One na probíhajícím Mistrovství světa ve fotbale v Rusku Německý národní fotbalový tým, a to včetně nových funkcí Video Cockpit a Player Dashboard. Video Cockpit shromažďuje video záznamy a data z tréninků. Ty umožňují herním analytikům a trenérům rychle identifikovat vzorce a tendence protivníků k vytváření strategií a využít tak jejich slabin. Nástroj Player Dashboard poskytuje hráčům jednoduchý přístup k personalizovaným informacím a videím přímo na jejich mobilních telefonech a v reálném čase. Díky tomu si mohou hráči okamžitě vyžádat analýzu jejich vlastní hry a využít její výsledky přímo v průběhu zápasu.

Zkušební verzi řešení SAP Sports One je možné získat zde.

Exit mobile version